Ekstra Bladet

FÅR MASSIV KRITIK Kaempe hul i statskasse­n

-

Kaster du et blik ned i den danske statskasse, vil du ikke kunne undgå at se et stort sort hul.

Det er nemlig, hvad salget af den statslige vaccine-produktion til den saudiarabi­ske sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih har efterladt.

Ifølge Rigsrevisi­onen er hullets størrelse et sted mellem 1,3 og 1,8 milliarder kroner.

Sheiken betalte blot 15 millioner kroner for vaccine-fabrikken. Ifølge Rigsrevisi­onen kunne fabrikken ellers – som Ekstra Bladet tidligere har skrevet – have indbragt op mod 285 millioner kroner.

Kaempe udgifter

Ekstra Bladet afslørede i december ud fra et fortroligt aktstykke fra Sundhedsmi­nisteriet, at statens direkte udgifter i forbindels­e med salget af vaccine-produktion­en var 470 millioner kroner – altså knap en halv milliard kroner.

Det drejer sig blandt andet om en huslejerab­at til sharia-sheiken på 200 millioner kroner samt adskillige millioner brugt på konsulente­r.

Oven i den knap halve milliard kroner i direkte udgifter knytter Rigsrevisi­onen også en raekke indirekte udgifter til salget af fabrikken.

Det drejer sig blandt andet om underskudd­et af vaccinepro­duktionen. Underskudd­et voksede støt i løbet af den langstrakt­e salgsproce­s.

I 2014 var underskudd­et 206 millioner kroner, i 2015 var det på 314 millioner kroner og i 2016 på 330 millioner kroner.

Når Rigsrevisi­onen ikke kan komme det endelige tab naermere end et sted mellem 1,3 og 1,8 milliarder kroner, skyldes det, at Sundhedsmi­nisteriet ikke har ønsket at forholde sig til den økonomiske opgørelse og dermed ikke kan be- eller afkraefte hvilke poster, der skal indgå i regnestykk­et.

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN PR-FOTO ?? Rigsrevisi­onen slår også fast, at den forventede salgspris af Statens Serum Institut skulle have ligget på op mod 285 mio. kroner, men man endte med en salgspris på kun 15 mio. kroner. Røverkøb
Sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih har god grund til at...
FOTO: LINDA JOHANSEN PR-FOTO Rigsrevisi­onen slår også fast, at den forventede salgspris af Statens Serum Institut skulle have ligget på op mod 285 mio. kroner, men man endte med en salgspris på kun 15 mio. kroner. Røverkøb Sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih har god grund til at...
 ??  ?? Ekstra Bladet 11. februar 2017.
Ekstra Bladet 11. februar 2017.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark