Ekstra Bladet

Marlene Wind truet på livet

- THOMAS RIBER-SELLEBJERG trs@eb.dk

Københavns Universite­t har aldrig nogensinde før set så stort et opbud fra den internatio­nale presse, som da professor Marlene Wind interviewe­de den catalanske politiker Carles Puigdemont.

Den interesse har Marlene Wind nu også fået at maerke.

– Det er meget overvaelde­nde, jeg vidste ikke, at det ville vaere så kontrovers­ielt at konfronter­e ham. Men der er også virkelig mange, som er blevet virkelig sure, siger EU-ekspert og professor ved Københavns Universite­t Marlene Wind til Ekstra Bladet.

Carles Puigdemont gik i eksil i Belgien, efter han i oktober måned blev afsat som Catalonien­s praesident, fordi han ville løsrive den nordspansk­e stat fra resten af landet.

Flere havde på forhånd kritiseret Københavns Universite­t for at invitere Carles Puigdemont, og netop derfor havde den danske professor ikke i sinde at give den tidligere praesident frit lejde i interviewe­t.

Den danske professor gik virkelig til stålet, og det har givet genklang – isaer i Spanien.

– Der er kommet trusler, hvor folk har skrevet til mig. Men der var også en, der ringede og sagde, at jeg måtte 'face the consequenc­es' (det får konsekvens­er, red.) Det er virkelig en hård tone, siger hun.

Andre trusler har angiveligt advaret hende mod at tage til Barcelona.

Meget påvirket

De spanske medier har nu i flere dage skrevet om interviewe­t på Københavns Universite­t, og Marlene Wind har vaeret på forsiden af flere aviser.

Ifølge professore­n, er der kommet flere dødstrusle­r.

– Det er utroligt ubehagelig­t, for det er ikke noget, som jeg har opsøgt. Nu håber jeg på, at det stilner af over de naeste par dage.

– Isaer de catalonier­e, der går ind for uafhaengig­hed. De er begyndt at sende alle mulige svinagtige ting og prøver at få mig til at fremstå i et dårligt lys. Det er virkelig nerverne, der sidder uden på tøjet i øjeblikket, siger Marlene Wind.

De spanske myndighede­r havde forud for Carles Puigdemont besøg til Danmark forsøgt at aktivere en europaeisk arrestordr­e på ham. Men det lykkedes ikke, men han vil stadigvaek blive anholdt, hvis han tager tilbage til Spanien.

Jobtilbud

Den konfronter­ende stil fra Marlene Wind har ikke bare skabt overskrift­er i den spanske presse. Hun fortaeller, at hun har fået 10 tilbud om at vaere hovedtaler på konference­r i Spanien.

– Jeg er på forsiden af stort set alle store af aviser i Spanien efter mit interview. Der er ikke andre i Spanien, der har vaeret i stand til at konfronter­e ham, som jeg gjorde det.

Den spanske avis El Pais har ifølge Marlene Wind inviteret hende til Spanien.

– Jeg har ikke taenkt mig at deltage i de her ting, efter jeg har modtaget de her trusler. Og jeg har slet ikke taenkt mig at rejse til Barcelona lige i øjeblikket, fordi der er sikkert nogen .. Ja, hvad ved jeg, siger Marlene Wind.

 ?? FOTO: RITZAU/SCANPIX JONATHAN NACKSTRAND ?? Under debatten på Københavns Universite­t sagde professor Marlene Wind til Carles Puigdemont, at han skulle lytte efter hendes spørgsmål og tage noter, som om han var en af hendes elever.
FOTO: RITZAU/SCANPIX JONATHAN NACKSTRAND Under debatten på Københavns Universite­t sagde professor Marlene Wind til Carles Puigdemont, at han skulle lytte efter hendes spørgsmål og tage noter, som om han var en af hendes elever.
 ?? FOTO: JAKOB JØRGENSEN ?? – Det er utroligt ubehagelig­t, for det er ikke noget, som jeg har opsøgt, siger professor Marlene Wind.
FOTO: JAKOB JØRGENSEN – Det er utroligt ubehagelig­t, for det er ikke noget, som jeg har opsøgt, siger professor Marlene Wind.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark