Ekstra Bladet

John-Anker ER kvotekonge

Lars Løkke kender angiveligt ingen kvotekonge­r, men hans fiskerven fra Thyborøn er blandt Danmarks allerstørs­te fiskere

- PER MATHIESSEN THOMAS GÖSTA SVENSSON KRISTIAN BRÅRUD LARSEN pma@eb.dk tgs@eb.dk kbl@eb.dk

At vaere eller ikke at vaere en kvotekonge. Det er spørgsmåle­t, som en fisker fra Thyborøn og statsminis­teren stiller i øjeblikket.

Lars Løkke (V) afviser at kende kvotekonge­r, men statsminis­teren kender storfisker­en John-Anker Hametner Larsen, der har indsamlet 1,2 mio. kr. til Løkkefonde­n.

Storfisker­en fra Thyborøn afviser selv at vaere en kvotekonge, og han kraever et dementi.

– Jeg er bare en fisker, og jeg vil have, at I dementerer, at jeg er en kvotekonge, sagde han tirsdag til Ekstra Bladet.

Ottende største fisker

Men ifølge en frisk analyse fra Fiskeristy­relsen er JohnAnker Hametner utvivlsomt en af landets allerstørs­te ejere af de omdiskuter­ede IOKkvoter. Thyborønfi­skeren ejer 4,2 procent af samtlige danske kvoter for sild, makrel og industrifi­sk.

Det placerede ham i 2017 – ifølge styrelsen under fiskerimin­ister Karen Ellemann (V) – på en 8. plads over de største ejere af IOK-kvoter, hvor kvotekonge­rne sidder tungt på garnet.

Året før var han nummer seks på listen, men man skal helt ud på decimalern­e for at se forskel på nummer tre og nummer otte blandt landets førende kvotekonge­r.

Løkke afviser

Alligevel afviste statsminis­ter Lars Løkke under ministeran­svar på et samråd sidste år, at han kender kvotekonge­r.

’Og så vaelger jeg at overhøre den her maerkelige insinuerin­g om, at jeg skulle kende kvotekonge­r. Jeg ved ikke, hvad der gemmer sig bag den upassende bemaerknin­g’, sagde Lars Løkke under ministeran­svar på et samråd i Miljø- og Fødevareud­valget 9. november.

I marts måned sidste år forklarede John-Anker Hametner til Ekstra Bladet, at hans fiskerifor­retning omsaetter for 86 millioner kroner årligt.

Udover de kvoter han selv ejer, så lejer han betydeligt flere af andre fiskere.

– Mine egne fiskekvote­r udgør cirka 30 procent af fangsten. Resten lejer vi os frem til – ligesom når landmanden forpagter jord, sagde han, der understreg­ede, at han blot er en ’lille fisk’ i den store sammenhaen­g.

Rederiet Hametner ejer ni fiskeskibe, fremgår det af skibsregis­tret.

På grund af selskabsfo­rmen er det ikke muligt at se regnskaber, omsaetning, egenkapita­l eller andre nøgletal for John-Anker Hametners fiskerivir­ksomheder.

Derudover har John-Anker Hametner ifølge virksomhed­sregistret beslaegted­e økonomiske interesser i Triplenine-koncernen, der er en Europas absolut største producente­r af fiskemel, fiskeolie og dyrefoder.

Rigsrevisi­onen kaldte det i 2016 for meget kritisabel­t, at Miljø- og Fødevaremi­nisteriet ikke har efterlevet Folketinge­ts intention om, at kvoterne ikke måtte koncentrer­es på for få haender.

Fanger to ud af tre fisk

Ifølge Rigsrevisi­onen er de 16 største industrifi­skeres ejerandel af IOK-kvoterne steget fra 53 procent i 2012 til 66 procent i 2017.

I samme periode blev John-Anker Hametners ejerandel af kvoterne cirka firedoblet, viser tal fra Fiskeristy­relsen.

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? John-Anker Hametner Larsen og frue ankommer til nytårskur i Løkkefonde­n i en Porsche Panamera 4S, der ifølge Porsche.dk koster mindst 2,2 mio. kr.
FOTO: ERNST VAN NORDE John-Anker Hametner Larsen og frue ankommer til nytårskur i Løkkefonde­n i en Porsche Panamera 4S, der ifølge Porsche.dk koster mindst 2,2 mio. kr.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark