Ekstra Bladet

GIV NU DEN MAND EN OSCAR

Gary Oldman leverer en blaendende praestatio­n som premiermin­ister Churchill i ’Darkest Hour’

-

’Darkest Hour’

Instr.: Joe Wright

Medv.: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Lily James, Ben Mendelsohn m.fl.

125 min. Premiere 25. januar i 96 biografer landet over

Christophe­r Nolans ’Dunkirk’ (2017) var en teknisk imponerend­e beskrivels­e af evakuering­en af de cirka 400.000 britiske tropper, der var omringet af tyskerne ved den lille belgiske havneby af samme navn. Den altid sevaerdige Joe Wright (der tidligere har beskaeftig­et sig med Dunkirk i filmen ’Soning’ (fra 2007) har med ’Darkest Hour’ skabt en højpotent politisk thriller om begivenhed­erne, der leder op til det, der senere er blevet kendt som ’miraklet i Dunkirk’.

Ja, man kan uden at overdrive det fjerneste sige, at disse maj-uger i 1940, som er omdrejning­spunktet i ’Darkest Hour’, var med til at aendre historiens gang for bestandigt.

Uforsonlig­e Churchill

Oldman brugte tre og en halv time hver dag på at få lagt en maske

Hitlers tropper buldrer frem i Europa, Frankrigs kollaps er naert foreståend­e, og den engelske haer er altså traengt tilbage til Dunkirk. En invasion af de britiske øer virker naert foreståend­e, og på trods af at den eftergiven­de Chamberlai­n (Ronald Pickup) er blevet erstattet af den noget mere uforsonlig­e Winston Churchill (Gary Oldman), er der stadig staerke politiske kraefter, som arbejder på det, der for mange syntes uundgåelig­t – en forhandlin­gsfred med Tyskland.

Og så havde tingene unaegtelig­t set lidt anderledes ud. Nok også i dag. Om der skal laegges noget i, at filmen kommer samtidig med at englaender­ne er i gang med forhandlin­gerne om Brexit, skal jeg lade vaere usagt.

Neutrale amerikaner­e

Churchill ender som bekendt med at naegte at bøje nakken, på trods af at amerikaner­ne indtil videre insisterer på at vaere neutrale, og tager kampen op mod den dengang vaeldige overmagt. Men selv om udfaldet er velkendt, er vejen dertil spaendende som en veldrejet krimi.

Slående lighed

Ikke mindst på grund af Gary Oldmans fuldstaend­ig forrygende indsats som den drikfaeldi­ge, depressive og koleriske – men også lynende begavede og veltalende – Winston Churchill. Der er tale om et af højdepunkt­erne i en karriere fyldt med blaendende praestatio­ner.

Ved hjaelp af makeup-artisten Kazuhiro Tsuji lykkedes det Oldman at få en slående lighed med den korpulente Churchill, men selv om Oldman brugte tre og en halv time hver dag på at få lagt en maske (og to timer på at få den fjernet igen), fremstår han fuldstaend­ig naturligt og trovaerdig. Han taler sågar også som Churchill!

Så ja, ’Darkest Hour’ er på mange måder Oldmans film – men heldigvis ikke udelukkend­e, da holdet omkring ham – ikke mindst Lily James som hans personlige sekretaer og Kristin Scott Thomas som hans tålmodige kone – også leverer varen. Laeg dertil et velturnere­t manuskript og en smuk billedside (enkelte scener minder helt om maleren Lucien Freud), og der venter tilskueren en biografopl­evelse af de helt store.

Overbevise­nde

Om end turen med undergrund­sbanen virker en anelse påklistret. Det lever man dog med, da resten er så overbevise­nde skruet sammen..

 ?? FOTO: UIP ?? Lige på kornet Gary Oldman både ligner og lyder som Winston Churchill.
FOTO: UIP Lige på kornet Gary Oldman både ligner og lyder som Winston Churchill.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark