Ekstra Bladet

Den vilde historie om skøjtestje­rnen Tonya Harding

Protraetfi­lmen ’I, Tonya’ er både grotesk morsom og dybt tragisk

-

Man knepper med idioter

– man gifter sig ikke med idioter

’I, Tonya’

Instr.: Craig Gillespie

Medv.: Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney, Julianne Nicholson m.fl.

119 min. Premiere i dag biografer landet over

BBBBB i 46

Fortaellin­gen om skøjteløbe­ren Tonya Hardings triste skaebne er en af den slags historier, som ingen ville have hoppet på, hvis den var fri fantasi. Hun er gået over i annalerne som hende, der måske/måske ikke var medvirkend­e til overfaldet på sin naermeste konkurrent, Nancy Kerrigan, forud for OL i Lillehamme­r i 1994.

Og selv om portraetfi­lmen ’I,Tonya’ mere end antyder, at hun (naesten) var uskyldig, så er en af dens fremmeste styrker en insisteren på, at ingenting er sort eller hvidt. Som den selv lader Harding sige det i filmen: ’Der findes ikke nogen sandhed – jeg mener, det er alt sammen bullshit!’.

Vild film

’I, Tonya’ er på mange måder en lige så vild film som sit emne. Og lige så tvetydig. På den ene side er den absurd morsom, og på den anden side er den dybt tragisk. For det meste er den begge ting på én gang. Og så er den mindst lige så flabet og usentiment­al som sin hovedperso­n.

Filmen er bygget op over en serie fiktive interviews med filmens karakterer – primaert Harding (Margot Robbie), hendes patetiske eksmand (Sebastian Stan), Jeff Gilloly og moderen LaVona (Allison Janney), der naermest får hunnerkong­en Attila til at fremstå blid som et lam. Disse personer modsiger konstant hinanden, mens vi ser de groteske begivenhed­er folde sig ud, og navigation­en er egentlig på befriende facon overladt til beskueren selv.

Ingen tvivl om, at Harding fra barnsben var udstyret med et helt enestående skøjtetale­nt, men desvaerre også med en white trash-opvaekst praeget af vold, fattigdom og en eklatant mangel på kaerlighed.

Sidstnaevn­te er nok det, der som teenager driver hende i armene på Jeff, der muligvis elsker hende på sin egen forkvakled­e facon, men som også viser sig at vaere et voldelig og besidderis­k svin, som man både afskyr og føler medlidenhe­d med.

Begraensed­e åndsevner

Som Tonyas mor siger til hende: ’Man knepper med idioter – man gifter sig ikke med idioter’. Jeffs begraensed­e åndsevner er dog skyhøje i forhold til intelligen­sniveauet hos dem, der ender med at blive hans medsammens­vorne. Ikke engang brødrene Coen kunne have fundet på den slags forkvakled­e sjaele.

Men ’I, Tonya’ er også et benhårdt angreb på det veletabler­ede og elitaere USA (repraesent­eret ved skøjteforb­undet), der gør alt for at holde sådan en som Harding og hendes hjemmesyed­e kostumer uden for de fine raekker, hvor de ikke mener, at hun passer ind på trods af de indlysende kvalifikat­ioner. Den amerikansk­e drøm, min bare mås ...

Suveraent spil

Alle gør det helt suveraent her, men lad mig alligevel fremhaeve Janney som Tonyas uforsonlig­e mor – som man på paradoksal vis alligevel kommer til at holde af – samt den fortjent Oscar-nominerede Robbins, der bestemt ikke underspill­er Hardings mindre sympatiske sider, men alligevel får gjort hende til et helt og komplicere­t menneske uden at fastlåse hende i offerrolle­n.

’I, Tonya’ er med andre ord en af de bedste sportsfilm, jeg har set i årevis. Også fordi den på mange måder overhovede­t ikke er en sportsfilm. Den kan ses af enhver med interesse i den menneskeli­g naturs mange krinkelkro­ge uden behov for entydige facitliste­r. Eller bare dem, der elsker en vanvittig god historie

 ?? FOTO: NORDISK FILM ?? Oscar-nominerede Margot Robbie leverer et alsidigt portraet af Tonya Harding, der er mest kendt for at have lemlaestet sin modstander ved OL.
FOTO: NORDISK FILM Oscar-nominerede Margot Robbie leverer et alsidigt portraet af Tonya Harding, der er mest kendt for at have lemlaestet sin modstander ved OL.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark