Ekstra Bladet

Topnaziste­n Goebbels privatsekr­etaer: Jeg var helt uskyldig

-

’Et tysk liv’

Instr.: Christian Kröne m.fl. Premiere 25. januar

BBBB

Vi starter lige med et par citater fra Brunhilde Pomsel, der var sekretaer for den nazistiske propaganda­minister Joseph Goebbels, og som døde sidste år i en alder af 106, hvilket gjorde hende til den sidste overlevend­e fra Hitlerstyr­ets inderkreds. Citaterne stammer fra den premiereak­tuelle dokumentar­film ’Et tysk liv’, hvor Pomsel beretter om sine oplevelser før og under krigen.

’Er det forkert og egoistisk, hvis mennesker forsøger at gøre noget, der er godt for dem selv, ud fra det sted hvor de er placeret i tilvaerels­en? Også selv om det de gør, er til skade for andre?

’(om jødeforføl­gelserne, red.) Dem, der i dag siger, at de ville have gjort mere for disse stakkels forfulgte ... Jeg tror virkelig, at de oprigtigt mener det, men de fleste ville heller ikke have gjort det. Dengang var hele landet under en osteklokke. Vi befandt os alle i én stor koncentrat­ionslejr.’

Det kan man selvfølgel­ig ret nemt affaerdige som en letkøbt omgang, usmagelig ansvarsfor­flygtigels­e. Men det er netop disse og en lang raekke andre, lignende udtalelser fra Pomsel, der gør ’Et tysk liv’ til en om ikke uproblemat­isk så i hvert fald interessan­t film.

Pomsels karriere

Brunhilde Pomsel startede i 1920’erne med at arbejde som sekretaer for en jødisk advokat.

Derefter nedfaelded­e hun en højreorien­teret nationalis­tisk krigsveter­ans erindringe­r, hvilket førte til et job for Berlins Radio. Sidstnaevn­te kraevede, at hun meldte sig ind i NSDAP, hvilket hun ikke så noget problem i. ’Det gjorde alle jo’, som hun siger.

Senere blev hun overflytte­t til Propaganda­ministerie­t, blev Goebbls betroede medarbejde­r og endte med ham, Hitler og en raekke andre spidser i bunkeren under krigens sidste dage. Hun tilbragte fem år i fangelejr, hvorefter hun igen blev sekretaer for direktione­n i det tyske tv-selskab ARD, som om intet var haendt.

I ’Et tysk liv’ får Pomsel uden afbrydelse­r lov til at fortaelle sin version af historien – som altså er set med gevaldige skyklapper på – samtidig med at interviewe­t krydsklipp­es med arkivmater­iale fra krigen.

Den stiltiende accept

Intet havde vaeret nemmere end at konfronter­e Pomsel med fortidens gerninger, men ved at lade Pomsel snakke frit og gang på gang bedyre sin uskyld via sin passivitet får instruktør­erne slået en meget vaesentlig pointe fast: At den stiltiende accept af en stedse mere brutal og menneskefj­endsk politik ikke blot gør sådan en politik muligt, men simpelthen er dens forudsaetn­ing.

 ?? FOTO: AP ?? Brunhilde Pomsel, der døde sidste år i en alder af 106, føler ingen anger over sin rolle under Anden Verdenskri­g.
FOTO: AP Brunhilde Pomsel, der døde sidste år i en alder af 106, føler ingen anger over sin rolle under Anden Verdenskri­g.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark