Ekstra Bladet

MIE-MONGOL En mand med en mission

-

Nikolaj Kristian Carlsen har to søskende, der begge er ’normale’. Og somme tider har tanken da strejfet ham, at det ville vaere nemmere at vaere som dem.

– Selvfølgel­ig har jeg taenkt, at jeg hellere ville vaere som dem en gang imellem. Men jeg har det også sådan, at jeg er, som jeg er, siger han.

– På en eller anden måde føler jeg også, at nu når jeg har Downs mosaik, så har jeg også mission.

Missionen bruger han energi på at forløse gennem sit politiske virke i Socialdemo­kratiets lokalafdel­ing i Albertslun­d, sine foredrag og sine indspark i den offentlige debat.

– Min mission er at give plads til folk, der skiller sig ud, så de også får en chance for at blive en del af faellesska­bet. Forhåbentl­igt at vaere med til at skabe mere tolerance

– Jeg synes, det bliver et fattigt samfund, når der er nogle, der bliver udelukket på forhånd. i samfundet.

Man skal se mennesket og dets muligheder i stedet for kun at se begraensni­nger. Det er det mantra, Nikolaj Kristian Carlsen både lever efter og kaemper for at udbrede.

Men det kan til tider vaere svaert i et samfund som det danske, hvor børn med Downs Syndrom stort set ikke laengere fødes, fordi screenings-metoderne efterhånde­n er så effektive.

– Jeg tror, at mange vaelger fostre med Downs fra på grund af frygt og uvidenhed. Derfor vil jeg gerne udvide rammerne for, hvad Downs også kan bidrage med.

– Hvis jeg skal vaere lidt hård, så har man udlicitere­t en form for arvehygiej­nisk tankegang til de kommende foraeldre. Jeg ser det meget, som om der ikke laengere er så meget plads til dem, der skiller sig ud fra det normale og almindelig­e.

– Jeg synes, det er lidt uhyggeligt, at vi er kommet dertil.

Jeg tror, at mange vaelger fostre med Downs fra på grund af frygt og uvidenhed

 ??  ?? Nikolaj Kristian Carlsen oplever, at andre mennesker taenker meget mere over hans diagnose, end han selv gør.
Nikolaj Kristian Carlsen oplever, at andre mennesker taenker meget mere over hans diagnose, end han selv gør.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark