Ekstra Bladet

LØKKE ER OFFSIDE

-

HISTORIEN OM Danmarks statsminis­ter og kvotekonge­n John-Anker Hametner Larsen har nok en forbløffen­de drejning i vente:

Den bliver til semantik. Det vil sige et spørgsmål om sprogs betydning.

Alle ved jo, at statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen løj, da han i november på et samråd svarede Folketinge­t, at det var ’en maerkelig insinuerin­g’, at han ’skulle kende til kvotekonge­r.’

Medmindre statsminis­teren rent sprogligt – her fornemmes en snarrådig rådgiver i kulissen – ikke anerkender udtrykket ’kvotekonge’, men kun kender til ’stor-fiskere’.

Vupti, så har Danmarks statsminis­ter faktisk ikke løjet. Så er påstanden om, at han ligger under for konger, som Løkke udtrykte det i november, naermest ’ulaekker’.

Hvis vi altså godtager, at dette er det egentlige spørgsmål. MEN SKAL VI IKKE vaere enige om at kalde det en diskvalifi­kation, hvis landets leder på et nyt samråd forsøger sig med denne kropsfinte i en sag, hvor han allerede er løbet ind i en offside?

Som Ekstra Bladet har godtgjort, er det vaesentlig­e spørgsmål et andet:

Er det virkelig sådan, at vil man have landets statsminis­ter i tale, så skal man betale ham? Eller i hvert fald betale hans fond – hvorefter ens indtjening­sevne måske nyder en saerlig beskyttels­e, og statsminis­teren endda møder op til ens firmafeste­r?

FAKTISK ER DET ikke så meget sommerhuse­t i Skagen – det er det også. Det er ikke bare benaegtels­e af et ’styrende forhold’ til John-Anker Hametner – det er det også. Det er ikke festen med frue hos manden, der foreløbig og angiveligt helt uegennytti­gt har samlet 1,2 millioner kroner ind til Løkkefonde­n – det er det også. Og det er heller ikke, hvorvidt der blev sagt ’stor-fisker’ eller ’kvotekonge’, det handler om.

DET HANDLER OM statsminis­teren selv. Om det, som kritik af Lars Løkke Rasmussen altid har handlet om: At det ikke er beløbenes karakter, det drejer sig om, men derimod hans egen.

Lars Løkke har kundgjort, at han ikke vil svare på ret meget på et kommende samråd ud over spørgsmåle­t om sin ’relation til såkaldte kvotekonge­r’.

Alt det andet er privat, lyder begrundels­en.

At det ikke er beløbenes karakter, det drejer sig om, men derimod hans egen

JA, DET ER VEL selve pointen. Det handler om, at det at vaere statsminis­ter ikke er et embede, der skal tjene ens private velbefinde­nde, men derimod nationens. Og om, at det har landets nuvaerende statsminis­ter tilsynelad­ende vanskeligt ved at begribe.

Laes reportage side 16-17

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark