Ekstra Bladet

’Kim Wall er en pige, der søger fare’

- HEINE JØRGENSEN heine@eb.dk

Den danske forfatter Jens Christian Grøndahl er havnet midt i en solid shitstorm, efter han i et interview med Femina.dk udtaler sig om ubåds-offeret Kim Wall.

Interviewe­t skete sammen med Jørgen Leth, og de to forfattere kloger sig på, hvordan det forgangne 2017 er gået.

Et af temaerne er sagen om den svenske journalist Kim Wall.

– Der er også noget andet, som er lidt svaert at tale om, fordi det har referencer til en mere generel diskussion om kvinders mulighed for at faerdes i samfundet. Jeg bliver enormt vred, når man taler om voldtaegt, og det bliver bragt på bane: Kan kvinderne siges at vaere lidt ude om det selv, når de går udfordrend­e klaedt?

– Det er ALDRIG kvindens ansvar, om en mand beslutter sig for at forgribe sig på hende, siger Jens Christian Grøndahl i interviewe­t.

’Det blik, hun sender’

Men han stopper ikke her: Han fortsaette­r med et 'men når det er sagt, så':

– Altså, når jeg ser billederne af offeret, måden, hun har ladet sig fotografer­e på, og det blik, hun sender kameraet … jeg er nødt til at vaere aerlig, for det er vores arbejde at vaere aerlige, og jeg kan ikke lade vaere med at taenke, at her er en pige, der søger fare.

– Her er en pige, der søger … usaedvanli­ge situatione­r, en pige, der godt kan lide at saette sig selv på spil, og en pige, som har meget frihed og frimodighe­d i sig. For det er jo altså … fuldstaend­ig vanvittigt som kvinde at gå om bord i en ubåd med en mand, man ikke kender, mener han ifølge interviewe­t.

DR-vaerten Sandie Westh er en af flere, der på nettet nu kritiserer forfattere­n voldsomt for hans udtalelser til damebladet:

– Han skal ikke laegge skylden over på hende. Det er, hvad man kalder ‘victim blaming’, hvilket er fuldstaend­igt vanvittigt at sige, forklarer hun til Ekstra Bladet.

Forfatter: Det er jeg ked af

Ekstra Bladet har talt med forfattere­n, der bekraefter, at han er blevet korrekt citeret i artiklen:

– Og jeg kan godt forstå, at folk reagerer. Der er en bestemt ting, jeg siger, som jeg er saerligt ked af, nemlig at 'her er en pige, der søger fare’, siger Jens Christian Grøndahl til Ekstra Bladet.

– Det virker jo fuldstaend­ig respektløs­t over for offeret og de efterladte. Det er jeg ked af, at jeg får sagt.

 ?? FOTO: MAGNUS MØLLER/RITZAU SCANPIX ?? Jens Chr. Grøndahl: ’For det er jo altså … fuldstaend­ig vanvittigt som kvinde at gå om bord i en ubåd med en mand, man ikke kender’.
FOTO: MAGNUS MØLLER/RITZAU SCANPIX Jens Chr. Grøndahl: ’For det er jo altså … fuldstaend­ig vanvittigt som kvinde at gå om bord i en ubåd med en mand, man ikke kender’.
 ?? PRIVATFOTO ?? Den svenske journalist Kim Wall.
PRIVATFOTO Den svenske journalist Kim Wall.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark