Ekstra Bladet

Flygtede fra koncertern­e: Øretaevern­e hang i luften

-

– Om Dissing er en ener i dansk musik? Det skal jeg love for, at han er, siger Benny Holst, der i mange år, i hovedsagel­igt 60’erne, var musikalsk partner med dagens 80-års-fødselar.

Sammen oplevede de med andre ord de hårde år, hvor truslen om vold hang over dem, når de optrådte knap så gaestfrie steder i provinsen, og hvor publikum ikke brød sig om den storsveden­de musikant med det forvraenge­de ansigtsudt­ryk, når han sang gamle viser som ’Gi’ Mig en Hest, Mor’, ’Du Lille Fugl’ og ’Du Lille Svale’ på en anderledes måde, end deres mødre havde sunget dem.

Der var øretaever i luften, og parret måtte indimellem have en sikkerheds­vagt med – og ellers drejede det sig om at komme ind ad bagdøren og smutte afsted igen over hals og hoved, når dagens optraeden var overstået.

Armstrong også ugleset

– ’Hvorfor kan jeg ikke bare få lov at synge, som jeg vil’, husker Benny Holst, at Dissing en gang har sagt.

Han haefter sig ved, at et af Dissings store idoler, Louis Armstrong, i begyndelse­n fik samme behandling.

– Armstrong var også ugleset i starten. En ellers anerkendt kritiker skrev om en koncert i København, at der ’sad en abe oppe i trae og spillede’. Så Dissing var i fint selskab, klukker Benny Holst.

Efter folkemusik-årene løftede Dissing dansk beatmusik op til nye højder med singler som ’25 Minutter Endnu’ med Freddy Fraek på banjo og ’Den Grimmeste Mand i Byen’ med bluesbande­t Beefeaters, der også var hans band på det epokegøren­de album ’Nøgne Øjne’ i 1969.

’Kunst og skønhed på et meget højt plan’, hed det blandt andet i en anmeldelse af pladen.

Ikke skraemt af døden

I 2012 udgav han albummet ’Smertefuld­e Sange’, der førte ham tilbage til viserne, som hans mor havde sunget for ham – og med sønnerne Rasmus og Jonas plus Las Nissen som musikanter.

Pladen udkom op til Dissing 75-års fødselsdag og kredser en del om døden.

Tanken om døden skraemmer mig ikke.

Det betyder ikke, at jeg glaeder mig til at dø

– Jeg er helt afklaret med, at det er slut en dag. Man når et sted i livet, hvor man er parat.

– Og tanken om døden skraemmer mig ikke. Det betyder ikke, at jeg glaeder mig til at dø. Jeg er glad for livet og vil da meget gerne vaere her et par saesoner endnu, sagde han i den anledning til BT.

 ?? FOTO: LARS HANSEN /RITZAU SCANPIX ?? Dissing i Montmartre.
FOTO: LARS HANSEN /RITZAU SCANPIX Dissing i Montmartre.
 ?? FOTO: JACOB MAARBJERG ??
FOTO: JACOB MAARBJERG
 ?? FOTO: CARSTEN ANDREASEN ?? Benny Holst mindes dagene som Dissings medspiller.
FOTO: CARSTEN ANDREASEN Benny Holst mindes dagene som Dissings medspiller.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark