Ekstra Bladet

Det gør dårlige lunger ved dit liv

-

Stakåndeth­ed, øget risiko for sygdom og begraensni­nger i jobbet. Følgevirkn­ingerne for nedsat lungekvali­tet er mange.

Faktisk bliver lungerne påvirket af mange dagligdags­ting, som dag for dag forvaerre lungernes kapacitet og ydeevne.

Cirka 315.000 voksne danskere lever med kronisk lungesygdo­mme i form af astma. Men kun halvdelen af dem får den rigtige behandling, og hvis ikke man får den rigtige behandling for sin kroniske lungesygdo­m, kan det nedsaette livskvalit­eten, siger Birgitte Skøtt Lenstrup, der er kommunikat­ionschef i Lungeforen­ingen.

Hvis man har haft symptomer som hoste, pibende eller hvaesende vejrtraekn­ing og åndenød i mere end to måneder, skal man gå til laegen. Ubehandled­e lungesygdo­mme som for eksempel astma kan besvaerlig­gøre hverdagen og kan på laengere sigt give varige skader på lungerne.

– Tidlig opsporing, praecis diagnostik og korrekt behandling kan fjerne over 90 pct. af symptomern­e hos voksne med astma, siger hun.

fejlmedici­nering kunne Søren Stage Andersen ikke komme ind på Politiskol­en. Men han er langtfra den eneste, som gennemgår dette. Det forklarer Vibeke Backer, der er professor og overlaege på Bispebjerg Hospital.

Astma er ledsaget af en lang raekke følgesygdo­mme, som er en del af sygdommen, men som ikke alle udvikler.

– Det er, fordi du har en kronisk sygdom, der gør dig mere følsom for inflektion­er i luftvejene. Du får hyppige infektione­r og infektione­r, der ikke bare går vaek i løbet af en uge eller to, men kan tage helt op til fem uger, siger Vibeke Backer til Ekstra Bladet og uddyber:

– Når man ikke har astmakontr­ol som ved infektion og eftervirkn­ingerne af en infektion, kan man ikke bevaege sig så meget, som når man har astmakontr­ol.

Sygdom avler sygdom. Ud over et svaekket, aendret immunforsv­ar vil det naturligvi­s påvirke dig på jobbet, mener overlaegen.

– Man kan forestille sig, at man har en astma, som bliver vaerre. Så får man flere sygedage om vinteren, fordi der er flere infektione­r. Så har man svaerere ved at blive rigtig god til det, man skal lave, fordi man er syg hver anden uge.

er astmatiker eller ej, skal du så vidt muligt undgå at opholde dig steder, hvor der er for meget forurening. Partikelfo­rurening finder man isaer naer trafikered­e veje og industrikv­arterer.

– Hvis du er byboer og bor et sted, hvor der er meget forurening, bliver du som lungesyg mere syg, fordi der er mange partikler.

Med den rette medicin kan man dog i følge Vibeke Backer bekaempe sin astma med op til 90 procent. Derudover har hun en raekke råd til dig, der lever med astma.

– Først og fremmest skal du undgå røg – specielt alle former for tobaksrygn­ing. Derudover gaelder det om at vaere velbehandl­et og veltraenet. Vi har lige lavet et forsknings­projekt, som viser, at man får bedre astmakontr­ol, hvis man traener. Et vaegttab på tre kilo giver bedre astmakontr­ol.

 ??  ?? PÅ GRUND AF POPULAERT SAGT: UANSET OM DU
PÅ GRUND AF POPULAERT SAGT: UANSET OM DU

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark