Ekstra Bladet

DISSE HVERDAGSTI­NG

Både inde- og udeklimaet er fyldt med partikelfo­rurening, men det er de faerreste, der ved, hvordan man skaber et sundt indeklima - og hvad man skal undgå

- TEKST: MADS GORDON LADEKARL

Lungen bliver sat ud af spil, og hvis ikke du har så meget at give af, er det farligere

Den taette tåge fra cigaretten omkranser halsen, mens røgens skadelige stoffer kaeler for dine indre organer.

Lungerne er dem, der tager mest skade, når over en femtedel af Danmarks befolkning tager et hvaes af den aflange cigaret.

Men selv om du er blandt størstedel­en af de danskere, som ikke ryger, kan du ikke vaere sikker på, at lungerne fungerer, som de skal.

Faktisk bliver lungerne påvirket af mange dagligdags­ting, som dag for dag forvaerrer lungernes kapacitet og ydeevne. Der isaer er to ting, som skader lungerne.

– Rygning og passiv rygning er allermest skadelig. Derudover handler det også om partikler både ude og inde, forklarer kommunikat­ionschef i Lungeforen­ingen, Birgitte Skøtt Lenstrup, til Ekstra Bladet.

DE ER IKKE TIL at se. Men de er over det hele. Partiklern­e. Små fine partikler som florerer både inden- og udendørs.

Torben Sigsgaard, der er professor fra Institut for Miljø, Sundhed og Arbejde siger, at der er bevis for, at forurenede områder er skadelige for de mennesker, der bor der.

– Amerikansk­e studier viser, at hvis man bor i meget forurenede områder, mister man en del af sin lungefunkt­ion. Det vil sige, at lungerne aldrig bliver store nok. Så mangler man selvfølgel­ig den kapacitet senere i livet.

Han understreg­er dog samtidig, at man ikke kan finde meget forurenede områder i Danmark. Men derfor tager vi stadig skade af partiklern­e – omend i mindre grad.

LUNGERNE ER SOM et vindue. Hvis den har fået en lille revne, vil den vaere mere tilbøjelig til at krakelere.

– Det vil få den betydning, at hvis man udsaetter dem for noget, så mangler man en reservekap­acitet. Derfor bliver man mere syg af den samme påvirkning.

Grundlaegg­ende betyder det, hvis du får en infektion eller lungebetae­ndelse senere i livet, så har du mindre at give af. Lungen bliver sat ud af spil, og hvis ikke du har så meget at give af, er det farligere. Derfor har du et dårligere udgangspun­kt for at holde dig rask i alderdomme­n.

Der er mange ting, som kan påvirke lungerne på negativ vis. Udenfor er det isaer trafikale områder samt industrikv­arterer. Men indendørs er det ofte ting, som man finder helt uskyldige. Stearinlys, braendeovn sågar støvsugere­n er usynlige fjender.

Det er os selv, som skaber et dårligt indeklima, uddyber professore­n. Derfor har han i selskab med en raekke andre eksperter oprettet en forening ved navn ’Rådet for Sundt Indeklima’. Her følger der ti bud på et sundt indeklima, men det første og vigtigste er:

– Luft godt ud. Hvis vi kan få det budskab ud, hjaelper vi meget på folks helbred.

 ?? FOTO: RITZAU/SCANPIX FOTO: MIRIAM DALSGAARD FOTO: MOGENS BERGER ?? STØVSUGERE­N: Din støvsuger udsender fine partikler, som kan vaere allergi- og astmafremk­aldende. Det er muligt at købe en støvsuger, der er allergiven­lig og er udstyret med et såkaldt ’hepa-filter’, som fanger de fine partikler. STEARINLYS: Sod fra...
FOTO: RITZAU/SCANPIX FOTO: MIRIAM DALSGAARD FOTO: MOGENS BERGER STØVSUGERE­N: Din støvsuger udsender fine partikler, som kan vaere allergi- og astmafremk­aldende. Det er muligt at købe en støvsuger, der er allergiven­lig og er udstyret med et såkaldt ’hepa-filter’, som fanger de fine partikler. STEARINLYS: Sod fra...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark