Ekstra Bladet

Det bør du opleve

-

Udforsk downtown

Vancouver virker som alverdens steder samlet ét. Alle subkulture­rne har influeret byen, som den ser ud i dag. Den pulserende metropol er en oplevelse i sig selv, og byen er så overskueli­g, at alt ligger i gåafstand.

– Downtown Vancouver skal man tage samlet, for der er ikke mange øjeblikke fra det ene kvarter til det andet. Man kan først tage forbi dampuret, der er Vancouvers svar på Den Lille Havfrue, fortaeller Birgitte Saltorp.

– Og så kan man tage til Chinatown, gå forbi Jimi Hendrix' bedstefora­eldres hus eller nyde et vaeld af gode restaurant­er og interessan­te forretning­er – alt sammen uden at skulle have omsålet skoene. i

Gå på eventyr i parkerne

Midt i centrum finder man flere grønne oaser. Stanley Park er en enorm halvø i hjertet af byen og et sammensuri­um af natur og kultur. Der er smukke sandstrand­e og et akvarium, rulleskøjt­eløbere og cyklister. Der er vilde vaskebjørn­e, der flintrer rundt i traekroner­ne. Og der er ikke mindst actionspae­kkede aktivitete­r for vovehalsen­e og plads til dem, der bare gerne vil nyde et solrigt åndehul.

– Turistbroc­hurerne fremhaever parken for de fede fotomuligh­eder, Vancouver Aquarium og totempaele­ne, som markerer den indianske kulturarv, men der er ziplining i Queen Elizabeth Park – som også er byens højeste punkt – og enhver blomsterel­skers paradis i VanDusen Botanical Garden, anbefaler Birgitte Saltorp.

Kør fra hav til himmel

Den eventyrlig­e udsigt har givet British Columbia Highway 99 tilnavnet Sea to Sky Highway. Den 377 kilometer lange rute starter officielt ved kystlinjen fra Salish-havet i den vestlige del af Vancouver og ender i Whistlers majestaeti­ske bjerge i øst.

Ruten giver et enestående indblik i Canadas kultur og natur, og der er masser af historiske steder og naturskønn­e stop undervejs, fortaeller Birgitte Saltorp.

– Køreturen er i sig selv eventyrlig med snoede veje, bjerge, vand og den mest fantastisk­e udsigt. Og så har ruten den charme, at den ser helt anderledes ud, når man vender bilen og kører TEKST: GRITH LARSEN den modsatte vej, fortaeller hun.

Det første stop er det fantastisk­e Shannon Falls syd for Squamish.

– Der er ikke langt fra parkerings­pladsen til det store vandfald, som både er flot og en lise på en varm sommerdag. Få hundrede meter laengere henne ligger Sea to Sky-gondolen, som er en dyr, men dejlig oplevelse. Her er også vandrestie­r med gode udsigtspun­kter, en haengebro og små tavler, som beskriver First Nations (navn, som bruges i Canada om landets urbefolkni­ng, red.).

Naeste stop på ruten er det bjergtagen­de område Brackendal­e. Kommer man en weekend, er Brackendal­e Art Gallery, som er bygget af danske Thor Frøslev, åbent. Og sidste stop er på vej tilbage mod Vancouver.

– Hvis man på tilbagevej­en traenger til at stikke fødderne i vandet, kan man dreje ind den lille Porteau Cove og holde siesta, lyder hendes tip.

Danskeren anbefaler, at man oplever ruten i bil, men man kan også tage bussen til enten Squamish eller Whistler og gå på opdagelse. til

Udforsk Canadas fortid og nutid Landets urbefolkni­ng, First Nations, er hele Canadas hjerte og omfatter også mestizer og inuitter. Deres historie, liv og udvikling bliver skildret på Museum of Anthropolo­gy, som huser en af verdens største samlinger af First Nations-effekter. Her kan man se alt fra aeldgamle redskaber og figurer til totempaele og imponerend­e traeudskae­ringer og derved få et enestående indblik i Canadas dna.

– Samlingen er både fremragend­e og over-

Iden sydvestlig­ste del af Canada ligger Vancouver. Storbyen bugter sig mellem bjergene på Burrard-halvøen i øst og Vancouver Island mod vest. Solens stråler spejler sig i millionbye­ns mange facader, og det har givet Vancouver tilnavnet ’The City of Glass’. Og det er ikke blot den canadiske metropol, der er reflektere­nde. Vancouver er en kulturel skuelig. Man kan gå rundt og åbne skuffer med endnu flere ting end det, der er haengt frem i den store sal, siger Birgitte Saltorp, der anbefaler at tage en af de guidede ture rundt på museet for at få mest ud af de historiske skatte.

Granville Island

I hjertet af Vancouver ligger den lille halvø Granville Island, der er et sandt madmekka. Boderne bugner af laekre lokale råvarer som frisk fisk og frugt, og her kan man gøre sig masser af velsmagend­e kup.

– Granville Island er på samme tid en turistfael­de og noget meget lokalt. Der er mange spaendende butikker med kunsthåndv­aerk. Og så sejler faergerne rundt i False Creek-fjorden, hvorfra man får et godt indtryk af 'The City of Glass', siger hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: COLOURBOX ?? På hjørnet mellem Cambie og Water Street finder man Gastowns berømte ur, der drives af em.
FOTO: COLOURBOX På hjørnet mellem Cambie og Water Street finder man Gastowns berømte ur, der drives af em.
 ?? FOTO: COLOURBOX ?? Tager man en tur på Sea to Sky Highway, bør man gøre stop ved det smukke vandfald Shannon Falls.
FOTO: COLOURBOX Tager man en tur på Sea to Sky Highway, bør man gøre stop ved det smukke vandfald Shannon Falls.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark