Ekstra Bladet

KONGEFAMIL­IENS HOFRETTER

FISKEKONSE­RVES, SKIMMELOST OG SPRUT I LANGE BANER: Den lange liste af kongelige hofleveran­dører afslører et kongehus med en saerdeles sød tand og en yderst veludvikle­t tørst

- RUNE MELCHIOR SJØRVAD rms@eb.dk

På kongehuset­s hjemmeside kan man finde en liste over de i alt 110 såkaldte hofleveran­dører, og naerlaeser man listen, kan man laere en hel del om Margrethe og co.’s madvaner.

Blandt andet har kongehuset i form af Royal Greenland og Bornholms Konserves hele to leverandør­er af fiskekonse­rves.

I det hele taget står fisk og skaldyr højt på ønskeliste­n, når der skal udarbejdes madplan på Amalienbor­g. Hele fem ud af de i alt 26 leverandør­er af mad er således i fiske- og skaldyrsbr­anchen.

Efter fiske-menuen kan de kongelige hygge sig med produkter fra nogle af deres talrige leverandør­er af småkager (Bisca og Kelsen Group), chokolade (Toms, Odense Marcipan, Anthon Berg og Galle og Jessen) og bolsjer (Søemods).

Skulle de have mere lyst til ost i alle afskygning­er, har de rig mulighed for at forsyne sig i køleskabet, hvor de blandt andet har Høng Ost som specifik leverandør af skimmelost­e.

Masser af alkohol

Men når Frederik og Mary overtager styringen af hofleveran­dørerne, kommer der nok andre (fiske)boller på suppen, vurderer kongehus- ekspert Trine Villemann.

– Jeg tror, vi vil se et meget større fokus på ordentlige madvarer. På leverandør­er, der kan levere baeredygti­ge, økologiske råvarer. Frederik og Mary går nemlig meget op i ernaering og økologi, siger hun.

En kategori, der er meget dominerend­e på listen, er alkoholisk­e drikke.

Hele 18 ud af de 44 i alt hofleveran­dører, der leverer mad og drikke, forsyner hoffet med vin, cognac, snaps, portvin, champagne, hedvin, øl og likør.

Og hele ni danske bryggerier skal der til for at slukke tørsten i de kongelige gemakker.

– Det er helt absurd, at der er så mange alkohol-leverandør­er i en tid, hvor vi gerne vil have, at folk drikker mindre. Jeg siger ikke, at de drikker det hele selv. Der er naturligvi­s også receptione­r og den slags, men jeg vil alligevel mene, at det er et fuldstaend­ig forkert signal, der sendes fra Amalienbor­g, siger Trine Villemann.

– Jeg tror dog, man med tiden vil se mindre sprut og alkohol på listen. Kronprinse­ssen er jo ikke den store vin- og alkohol-nyder.

Til gengaeld er hun kendt for sin dyre smag, så man vil sikkert kunne forvente flere luksusmaer­ker på listen, vurderer kongehus-eksperten.

– Prada ville eksempelvi­s vaere helt oplagt. Margrethe har ikke gået specielt meget op i dyre designere og eksklusive maerker, men det gør kronprinse­ssen i allerhøjes­te grad.

Desuden er der visse fir-

Det er et fuldstaend­ig forkert signal, der sendes fra Amalienbor­g

maer, der helt oplagt vil få lov til at beholde deres pladser i det fine selskab.

– Harboe-bryggeriet og Hempel, der leverer skibsmalin­g, er jo pudsigt nok lige praecis de to, der sponserede kronprinse­ns båd Nanok, så mon ikke de to får lov til at fortsaette på listen?

– Men nogle af de gamle ryger ud. Det er uundgåelig­t ved et tronskifte, siger Trine Villemann.

Jeg tror dog, man med tiden vil se mindre sprut og alkohol på listen

 ?? FOTO: AP FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Sprut, fedt og sukker er bestemt ikke bandlyst i kongehuset.
FOTO: AP FOTO: LINDA JOHANSEN Sprut, fedt og sukker er bestemt ikke bandlyst i kongehuset.
 ?? FOTO: THOMAS BORBERG/RITZAU SCANPIX ?? Frederik må stadig se sin mor over skulderen, men når han og konen overtager styringen med husholdnin­gen, kommer der formentlig til at ske udskiftnin­ger på hofleveran­dør-listen.
FOTO: THOMAS BORBERG/RITZAU SCANPIX Frederik må stadig se sin mor over skulderen, men når han og konen overtager styringen med husholdnin­gen, kommer der formentlig til at ske udskiftnin­ger på hofleveran­dør-listen.
 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Der skal ikke mangle noget, når vennerne kommer på besøg.
FOTO: ANTHON UNGER Der skal ikke mangle noget, når vennerne kommer på besøg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark