Ekstra Bladet

JEG FRYGTER DET SAMME SKER I DANMARK

Brøndbys tyske cheftraene­r, Alexander Zorniger, er dybt bekymret over højrenatio­nalt parti i Tyskland

- Thomas N. Andersen tna@eb.dk Tariq Mikkel Khan foto@eb.dk

DUBAI (Ekstra Bladet): Alexander Zorniger har fundet sig godt til rette i Danmark.

Ikke bare i jobbet som cheftraene­r i Brøndby IF, men også i København, hvor den 50-årige tysker glaeder sig til at bo og opfostre sin nyfødte datter, Liva, frem til sommeren 2020. Hertil løber den ambitiøse fodboldtra­eners kontrakt til i første omgang.

Nu har Alexander Zorniger boet i Danmark i halvandet år, siden han kom til Vestegnen efter et liv dedikeret til tysk fodbold.

Hvis nationer har ledere som Tyrkiets Erdogan eller Donald Trump, som fortaeller deres folk og resten af verden, at man kun skal fokusere på os selv – så går vi ned ad en gal sti Hvis et så højreorien­teret parti kommer til magten i et ellers normalt velfungere­nde land som Tyskland eller Danmark, så vil katastrofe­n nå nye højder

Ud på røv og albuer

Senest røg Zorniger ud på røv og albuer i den store Bundesliga-klub Stuttgart, både på grund af svigtende sportslige resultater, men også fordi tyskerens direkte stil ikke faldt i god jord.

Det gør den i Danmark. I hvert fald er den kontante tysker blevet hyldet som hovedmande­n bag Brøndbys genoprejsn­ing, der i det sene forår kan kulminere med det første mesterskab til Vestegns-klubben siden 2005.

– Jeg har årskort til Tivoli, og jeg nyder at gå rundt med min familie, for jeg får stor respekt fra danskerne. Folk genkender mig og vil gerne have autografer. Det er fint, for det er stille og roligt. Folk er høflige, og man udveksler et par fraser. Det kan jeg egentlig rigtig godt lide, siger Alexander Zorniger med et stort smil og uddyber.

– Det er ikke sådan, at jeg går rundt i Tivoli for at få anerkendel­se, men jeg synes, det siger meget om danskerne. Folk vil gerne tale, fordi de kan genkende mig, og jeg virker som en rar fyr, og ikke fordi det tilfaeldig­vis går godt for Brøndby. Det virker til at vaere naesten ligegyldig­t for dem, om Brøndby ligger nummer et, to eller seks, siger Alexander Zorniger fra den bløde laenestol på JA Jebel Ali Beach Hotel, hvor Brøndby-holdet restituere­r, mens klubben er på traeningsl­ejr i Dubai.

Tilliden er i bund

Alexander Zorniger ligner en mand, der stortrives i Danmark, selv om han også er kritisk over for flere ting i det danske samfund. Han er dog langt mere betaenkeli­g ved udviklinge­n i sit faedreland, Tyskland, hvor det højreorien­terede parti Alternativ­e für Deutschlan­d fik en stor valgsejr ved forbundsda­gsvalget i 2016.

Han mener, de første spraekker begyndte at komme til syne, da Vesten i 2015 oplevede den massive flygtninge­og migrant-krise.

– Der bliver, efter min mening, lavet rigtig mange fejl i udlaending­epolitikke­n både i Danmark og Tyskland i disse år. Det har ikke vaeret rart at se på alle de immigrante­r, der har brug for hjaelp, fordi de står i lort til knaeene i deres hjemland. Vi koncentrer­er os om at leve i vores luksus, som hovedsagel­igt er skabt på dårligdomm­ene i den tredje verden, siger Zorniger og påpeger, at han ikke selv har en løsning.

– De mennesker, der er meget, meget klogere end jeg, og som beskaeftig­er sig med politik, må finde en løsning.

Men problemet er, at flygtninge­krisen er kommet på et tidspunkt, hvor tilliden til politikern­e er helt i bund. Ingen mennesker stoler på de planer, politikern­e fremlaegge­r, fordi de er rasende på magthavern­e. Det er derfor, Alternativ­e für Deutschlan­d fik så godt et valg. Det er en katastrofe, siger Brøndbys tyske cheftraene­r, der ligesom sin kollega i FCK, Ståle Solbakken, frygter en yderligere dansk højredrejn­ing.

– Hvis et så højreorien­teret parti kommer til magten i et ellers normalt velfungere­nde land som Tyskland eller Danmark, så vil katastrofe­n nå nye højder. For det vil vise, at folk intet har laert af, hvad der skete i Tyskland for ikke saerlig mange år siden.

Alexander Zorniger har med sin tyske jernnaeve indført tre daglige traeningsp­as i Dubais varme januar-klima. Der er ingen kaere mor. Når man er på traeningsl­ejr med en tysk chef, står den på traening – ikke strandture og sightseein­g.

Ingen badetøfler, tak

Cheftraene­ren har også forbudt Brøndby-spillerne at vise sig i badetøfler, når de skal spise i hotellets konference­rum. Det sender et sjusket signal, og er der noget, spillere på et Superliga-tophold ikke skal vaere, så er det sjuskede.

Selv om Alexander Zornigeer på mange måder falder direkte i den tyske fordomsgry­de, hvor ordene ’Ordung muss sein’ står påskreet, så omfavner han faktisk gså meget af den danske entalitet, som han forsøer at indbygge i sin ledelsstil.

Caroline fik hård medfart

I Danmark hører jeg ofte lk sige ’lad os få noget ud af ngenting’. Jeg har altid endt den om og sagt ’lad os det maksimale ud af meet’. Siden jeg er kommet til anmark, taenker jeg, at vis man kan finde en melmting, så tror jeg, man er å rette spor.

– I Tyskland er folk meget ucces orientered­e. Der er or social afstand, og man kuserer naesten kun på reultatet, når man ser på ennesker. I Danmark virer det ikke til, at den ene nao går saerlig højt op i, hvad den anden nabo tjener. Folk fokuserer på deres eget liv og prøver at finde lykken der. Det tiltaler mig meget, siger den tyske Brøndby-chef.

I Alexander Zornigers verden er der naturligvi­s stor forskel på, om sportsfolk er succes orientered­e, og om omgivelser­ne i samfundet er det.

Sportsfolk skal leve af deres resultater, men det er blevet barsk business at vaere spiller eller traener på øverste hylde. Også i Danmark.

– Profession­elle sportsfolk har brug for medierne, som skal lave overskrift­er, der saelger aviser. Jeg ved godt, hvordan man saelger historier: Man saetter folk på en piedestal, og hvis det går galt, så ødelaegger vi piedestale­n. Det køber folk.

– I Danmark er I ved at få lidt den samme sygdom. Se på Caroline Wozniacki, der lige har taget en flot sejr i Australian Open. Men da hun på et tidspunkt ikke praestered­e på sit højeste niveau, gik både medier og almindelig­e mennesker meget hårdere til hende. Og ikke kun for de ting, hun kunne forbedre på banen, siger Zorniger.

Elsker velfaerdss­taten

En ting, som Danmark til gengaeld skal gøre alt for at holde fast i, er velfaerdss­amfundet.

Det topper suveraent på Zornigers liste over positive ting ved at bo i Danmark frem for Tyskland. Danskerne er villige til at hjaelpe hinanden og andre i stedet for at lukke sig inde i sin egen skal, som man ellers, ifølge Zorniger, oplever en stigende tendens til på verdenspla­n.

– Hvis nationer har ledere som Tyrkiets Erdogan eller Donald Trump, som fortaeller deres folk og resten af verden, at man kun skal fokusere på os selv – så går vi ned ad en gal sti. Hvordan skal mennesker kunne agere med hinanden og hjaelpe hinanden i samfundene, hvis sådanne ledere får magten?

– Danmark er stadig én af de få hellige øer, hvor folk passer på hinanden og finder løsninger sammen. Det har jeg tydeligt kunnet maerke, og det ligger mig meget på sinde, at man ikke smider det vaek. Fortsaet med at omfavne hinanden.

Der bliver, efter min mening, lavet rigtig mange fejl i udlaending­epolitikke­n både i Danmark og Tyskland i disse år

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTINAVO­MDORF.COM ?? Privat har Alexander Zorniger også fundet lykken i Danmark. Han og kaeresten Kristina blev i december foraeldre til Liva.
FOTO: KRISTINAVO­MDORF.COM Privat har Alexander Zorniger også fundet lykken i Danmark. Han og kaeresten Kristina blev i december foraeldre til Liva.
 ??  ?? Alexander Zorniger ses af Brøndbys fans som hovedmande­n bag klubbens genrejsnin­g, der gør, at de blågule kan drømme om guld for første gang siden 2005.
Alexander Zorniger ses af Brøndbys fans som hovedmande­n bag klubbens genrejsnin­g, der gør, at de blågule kan drømme om guld for første gang siden 2005.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark