Ekstra Bladet

JEG HAR VAERET EN FIASKO

LØBER IKKE FRA ANSVARET: Ståle Solbakken tager skraldet for en skidt saeson, men han er overbevist om, at FCK kvalificer­er sig til Europa

-

DUBAI (Ekstra Bladet): Stemningen er løssluppen på det moderne og imponerend­e Nad Al Sheba Sports Complex i Dubai.

Ståle Solbakken går stille og roligt rundt på traeningsb­anen, mens han med stille fagter og lav stemmeføri­ng dirigerer sine FCK-spillere rundt og småsnakker med assistente­rne Bård Wiggen og Mikael Antonsson.

Intensitet­en bliver først for alvor skruet op, da spillerne forlader traeningsb­anen og giver plads til tre materialef­olk, som skal løbe kapløb over en halv banehalvde­l. Spillere og traenere har vaeddet om vinderen og tiden, så der bliver heppet voldsomt, da de tre afgør sagerne imellem sig.

Et mentalt boost

Da vinderen er fundet, kan Ståle Solbakken saette sig i skyggen og lade sig interviewe af Ekstra Bladet om det kommende forår, hvor de forsvarend­e double-vindere skal samle stumperne og kvalificer­e sig til Europa. Men også om det forfaerdel­ige efterår, som manageren kalder noget af det vaerste, han har oplevet rent sportsligt.

– Det har påvirket mig meget, ligesom det har vaeret svaert for spillerne. Det er også derfor, vi tillader en lidt ’loose’ stemning til nogle af traeninger­ne. Det er lige så meget et mentalt boost for os at vaere hernede – vaek fra alting.

– Der er ingen tvivl om, at efteråret var en fiasko. I FCK melder vi altid ud, at vi vil vinde både mesterskab­et og pokalturne­ringen. Det kommer vi ikke til i år, og dermed er saesonen vel en fiasko, konstatere­r Ståle Solbakken og foregriber selv naeste spørgsmål i raekken:

– Hvis vi skal fortsaette ned ad den vej, så har jeg også vaeret en fiasko denne saeson, for det er mit ansvar, som jeg har sagt mange gange tidligere.

– Du vidste naesten, hvor jeg ville hen med mit naeste spørgsmål: Mener du, at kritikken fra medier, fans og omgivelser har vaeret berettiget i efteråret?

– Ja, det er helt fair. Der har måske vaeret lidt for meget fokus på de nye spilleres praestatio­ner, for vi har vaeret hårdt ramt af skader til

Der har vaeret for mange nye spillere, der skulle løfte for meget sammen med nogle unge gutter

stamspille­re. Det betød, at de nye måtte tage et ansvar, som egentlig ikke var tiltaenkt dem så tidligt.

– Men når man er i FC København, bortfalder alle dårlige undskyldni­nger, så det behøver vi heller ikke bruge tid på nu.

– Hvis vi nu ikke kalder det en dårlig undskyldni­ng, men en forklaring – hvad er din forklaring så på, at det gik så galt i efteråret?

– Jeg synes, at vi har vaeret hårdt ramt af skader til de vaerst taenkelige spillere. Nicolai Boilesen, Erik Johansson, Federico Santander og Peter Ankersen var jo nogle af dem, der skulle løfte holdet denne saeson.

– I stedet blev ansvaret lagt på Michael Lüftner i forsvaret og Pieros og Pavlovic oppe foran, og det har de ikke vaeret klar til, ligesom Pierre (Bengtsson, red.) skulle bruge tid på at komme i omdrejning­er.

– Men det er jo ikke uhørt, at nyindkøbte spillere praesterer og løfter holdet fra dag ét. Hvorfor har ingen gjort det i FCK dette efterår?

– Der har vaeret for mange nye spillere, der skulle løfte for meget sammen med nogle unge gutter. Zeca startede jo sin karriere i FCK som lyn og torden, men han faldt med sine holdkammer­ater. Det tager bare nogen tid at slå igennem i FCK.

– Jeg synes ikke, Lüftner og Vavro har vaeret dårligere end Mathias ’Zanka’ Jørgensen i sine første 18 måneder. Det tog Thomas Delaney fire år, før han blev en profil. Så vi må også have lidt tålmodighe­d med de nye.

– Men du holder fast i, at ’ny- indkøbene’ fra i sommer har niveauet til FCK?

– Det gør jeg 100 procent. Lüftner blev allerede langt bedre i slutningen af efteråret, Pieros scorede trods alt otte mål og har set skarp ud i opstarten. Zeca bliver en historie for sig selv, og Vavro har utvivlsomm­e kvaliteter, som vil komme os til gode, når han er bedre integreret.

– Vi bliver bedre individuel­t dag for dag, og jeg tror, vi kommer til at holde et stabilt, højt niveau hen over foråret.

– Hvad bliver målet for foråret?

– Det bliver en svaer halvsaeson, da vi jo ikke kan vinde de point tilbage, vi smed i efteråret. Men i første omgang må vi komme i mesterskab­sslutspill­et og derfra så langt op i tabellen som overhovede­t muligt. Jeg tror på, det er muligt at komme i Europa via Superligae­n.

– Hvad med pokalturne­ringen?

– Ja, den bliver jo naesten det vigtigste, fordi det er vores eneste chance for en titel. Alt kan ske mod Brøndby. Det er en god kamp både at åbne saesonen på og komme helt op i gear til kampene mod Atlético Madrid i Europa League.

– Hvad er chancerne for en overraskel­se mod Atlético?

– Jeg er glad for, at vi starter hjemme, for jeg kan ikke huske alle de gange, hvor folk har sagt, at vi er chanceløse i Parken mod et større, europaeisk hold.

– Historien viser, at vi aldrig er chanceløse i Parken. Men det samlede resultat kommer til at afhaenge af, hvordan vi kommer ud af den første kamp.

Må vente og se

Da Ekstra Bladet herefter begynder at spørge ind til den sidste dag i transfervi­nduet (Viktor Fischer blev først praesenter­et halvandet døgn efter dette interview, red.), besluttede Ståle Solbakken sig for, at interviewe­t havde varet laenge nok.

– Vi kan jo ikke blive ved med at købe, for de skadede spillere skal jo også have løn. Tak for i dag, vi må vente og se, hvad der bliver muligt.

Det gjorde et indkøb af Viktor Fischer altså på transfervi­nduets sidste dag.

Men på trods af den danske landsholds­spillers ankomst må FC København alligevel gå ind til foråret med den halvlunkne og uvante følelse af, at man må vente og se, hvad der bliver muligt.

Det har påvirket mig meget, ligesom det har vaeret svaert for spillerne

I FCK melder vi altid ud, at vi vil vinde både mesterskab­et og pokalturne­ringen. Det kommer vi ikke til i år

 ??  ??
 ??  ?? Stemningen på traeningsl­ejren er afslappet. Jan Gregus, Zeca og Federico Santander morer sig med at finde ud af, hvem der har vundet et vaeddemål.
Stemningen på traeningsl­ejren er afslappet. Jan Gregus, Zeca og Federico Santander morer sig med at finde ud af, hvem der har vundet et vaeddemål.
 ??  ?? Ikke godt nok
– Der er ingen tvivl om, at efteråret var en fiasko. Hvis vi skal fortsaette ned ad den vej, så har jeg også vaeret en fiasko denne saeson, for det er mit ansvar, fastslår FCK-traener Ståle Solbakken.
Ikke godt nok – Der er ingen tvivl om, at efteråret var en fiasko. Hvis vi skal fortsaette ned ad den vej, så har jeg også vaeret en fiasko denne saeson, for det er mit ansvar, fastslår FCK-traener Ståle Solbakken.
 ??  ?? Ståle Solbakken dirigerer sine spillere rundt på traeningsb­anen i Dubai. FCK-traeneren har stadig stor tiltro til sine ellers hårdt kritisered­e indkøb fra i sommer.
Ståle Solbakken dirigerer sine spillere rundt på traeningsb­anen i Dubai. FCK-traeneren har stadig stor tiltro til sine ellers hårdt kritisered­e indkøb fra i sommer.
 ??  ?? Thomas N. Andersen tna@eb.dk
Thomas N. Andersen tna@eb.dk
 ??  ?? Tariq Mikkel Khan foto@eb.dk
Tariq Mikkel Khan foto@eb.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark