Ekstra Bladet

Så hurtig er en racerbil: Starter naesten et minut senere – og vinder alligevel

Ford har testet, hvor hurtig deres racerbil er i forhold til deres mere ”almindelig­e” gadebiler

- NIELS FRIIS

Når man sidder og ser racerløb i fjernsynet, kan det vaere vanskeligt at forholde sig til, hvor hurtige de lave racere i virkelighe­den er.

Alle racerbiler­ne kører i nogenlunde samme tempo, så hvor hurtige er de egentlig, når de kommer op mod mere almindelig­e biler?

I et projekt valgte Fords sportslige afdeling, Ford Performanc­e, at demonstrer­e, praecis hvor hurtig deres Le Mans-vindende Ford GT er.

Derfor tog de til Motorland-racerbanen taet ved Barcelona i Spanien med en Ford F-150 Raptor, en aeldre Fiesta ST, den nye Fiesta ST, en Focus RS, den nye Mustang GT, en Mustang GT350R, en Ford GT gadebil og den Le Mans-vindende Ford GT-racerbil.

Alle bilerne starter i demonstrat­ionen fra startlinje­n på racerbanen, men for at gøre racet så taet som muligt vaelger Ford at lade de forskellig­e biler starte fra startlinje­n på forskudte tidspunkte­r, så de alle naermer sig målstregen på nogenlunde samme tidspunkt.

Racerbanen er 5,345 kilometer lang, og den store pickup Ford F-150 Raptor kører som den første. Først 48 sekunder senere kører racerbilen Ford GT afsted som den sidste bil i et forsøg på at nå de andre.

Nu skal det nok ikke vaere nogen hemmelighe­d, at Ford har forsøgt at planlaegge racerløbet sådan, at deres racerbil vinder løbet - så de kan prale med, hvor god en bil den virkelig er. Derfor er selve resultatet af løbet heller ikke specielt overrasken­de.

Alligevel er det dog ganske imponerend­e, at Ford GT-racerbilen på lige over fem kilometer rundt på racerbanen ved Barcelona henter samtlige andre biler.

Isaer med tanke på, at det ikke er helt almindelig­e personbile­r fra Ford. De er faktisk alle sammen specielle

Det var meget taet i de sidste sving, fordi alle ville vinde.

sportsmode­ller med mange hestekraef­ter og i vid udstraekni­ng sportslige køreegensk­aber.

Fantastisk sjovt

Ford havde til lejlighede­n hevet deres profession­elle racerkører­e ind til at taeske bilerne rundt på racerbanen, så der var lige vilkår, ift. hvem der styrede hver bil.

Den tyske racerkører Stefan Mücke fik lov at banke kraefterne ud af en den nye Ford Mustang GT, og det var ifølge ham en rigtig fed oplevelse.

- At køre den helt nye Mustang GT på racerbanen var fantastisk sjovt. Det var meget specielt at se alle Ford Performanc­e-bilerne på banen på samme tid, og det var også ganske modigt at vaelge at gøre det med en gruppe af konkurrenc­emindede racerkører­e, siger han.

Netop den interne konkurrenc­e mellem kørerne kommer da også til udtryk i den sidste del af løbet. Her er det ved at føre til sammenstød, og det bed Stefan Mücke da også maerke i.

- Det var meget taet i de sidste sving, fordi alle ville vinde. Fantastisk sjovt og en fed omgang, siger racerkører­en.

 ?? FOTO: DREW GIBSON/FORD ?? Ford lod deres profession­elle racerkører­e dyste mod hinanden i de 8 biler.
FOTO: DREW GIBSON/FORD Ford lod deres profession­elle racerkører­e dyste mod hinanden i de 8 biler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark