Ekstra Bladet

PUST NYT LIV I DIN BIL

Apple Carplay giver ikke kun gratis navigation­sanlaeg i bilen, du kan også få både digital radio og adgang til en verden af musik og oplevelser

- JENS OVERGAARD

Med en ganske lille anstrengel­se kan du puste helt nyt liv i din bil, hvis den vel at maerke har et multimedie­anlaeg med integreret Apple Carplay. Det er der flere og flere biler, der har, selv i miniklasse­n.

Når først du har forbundet din telefon med ledningen til bilens USB-stik, åbner der sig en ny verden af muligheder. Der findes nemlig en lang raekke apps, der er skraedders­yet til Apple Carplay og giver nye oplevelser i bilen, som naermest kan sammenlign­e med at få Netflix hjem i stuen.

Det viser en gennemgang, Ekstra Bladet har lavet, af en stribe apps, som straekker sig ud over blandt andet navigation med Apple Maps, telefonsty­ring og talestyred­e SMS-beskeder, der er en del af den standardin­stallerede Carplay-pakke.

Men også apps som TuneIn Radio, myTuner Radio Danmark eller Dash Radio, som hver isaer giver dig noget ekstra.

Du kan ligeledes gå på opdagelse i en verden af klassisk musik med Berliner Philharmon­ikernes egen app, høre amerikansk­e radiotalks­hows i Stitcher, lydbøger i Audible, podcasts i Overcast eller endda få koranen laest op. I den mere kendte afdeling er der musiktjene­sterne Spotify og Tidal.

Som noget nyt fungerer WhatsApp nu også til Carplay. Det er en kommunikat­ionstjenes­te, der virker lidt som Messenger, men er uafhaengig af andre tjenester som for eksempel Facebook og kun kraever et mobilnumme­r. Den fungerer fint under Ekstra Bladets test.

Mange hundrede apps

Du finder dem alle i Apples egen Appstore, hvor der straks dukker stribevis af apps op, når man søger på 'Carplay'. Ekstra Bladet lavede en hurtig optaelling, men tabte pusten på de anden side af 300 apps, hvoraf de fleste er radiostati­oner.

Her er åndelige vitaminer til mange kilometers kørsel

Når de er downloadet til din telefon, skal den bare saettes i bilens USB-indgang i instrument­panelet, og så åbenbarer de nye apps sig på bilens skaerm.

Set med danske briller er det i første omgang musikapps som TuneIn Radio, myTuner Radio Danmark og Dash Radio, som giver mest mening. Der findes mange andre, men Ekstra Bladet har i første omgang udvalgt disse tre, som har hver deres kvaliteter.

MyTuner Radio er den enkle, hvor du ikke alene har det samlede overblik over det, der ligner samtlige danske digitale kanaler, her er også en samling af populaere danske podcasts som blandt andet en stribe afsnit af Mads og Monopolet fra DR eller Den Korte Weekendavi­s fra Radio 24syv.

Det hele er arrangeret overskueli­gt og i kronologis­k orden. Men det kan også hentes ud fra kategorier, der spaender lige fra kunst og kultur over spil til børn og familie. Her er åndelige vitaminer til mange kilometers kørsel, men det er dog ikke det hele, der er på dansk.

Som med andre apps er der typisk såkaldte displayrek­lamer på gratisstat­ionerne, mens man kan opgradere til reklamefri radio mod betaling. En opgraderin­g kan også give adgang til mere funktional­itet - som for eksempel at kunne dele en playliste over Facebook. Visse radiokanal­er kraever desuden betaling for, at du kan høre dem.

Hvis du vil mere, kan du med fordel udforske TuneIn Radio. Her kan du vaelge radiokanal efter en lang raekke genrer, herunder 60’er-musik, jazz, easy listening, college-stationer, indie rock og endda Bollywood-sange. Men der er også nyheds- og sportskana­ler fra hele verden, hvor du kan blive fristet til at høre for eksempel den amerikansk­e nyhedskana­l CNBC eller de hurtigtsna­kkende italienske fodboldtos­ser fra Lazio Style Radio. TuneIn Radio har mange amerikansk­e og faerre europaeisk­e kanaler.

Dash Radio er den nørdede, hvor du kan skraedders­y dine foretrukne kanaler, så de passer til din musiksmag, ligesom du kan lave en slags playliste. Det sidste kraever dog login og betaling efter en vis prøveperio­de.

Berliner Philharmon­ikernes app, der har masser af bonusmater­iale for aficionado­er, er også en betalingsa­pp, og det er også muligt at opgradere til TuneIn Radio Pro med flere funktioner. Den koster dog over 800 kroner om året.

Staerkt vanedannen­de

Efter 14 dages test i to biler må Ekstra Bladet konstatere, at det er staerkt vanedannen­de med de mange nye funktioner, der pludselig åbenbarer sig i bilen.

Foreløbig kraever Carplaysys­temet en kabeltilsl­utning mellem mobiltelef­on og multimedie­anlaeg, men det har

Det er staerkt vanedannen­de med de mange nye funktioner, der pludselig åbenbarer sig i bilen

så den fordel, at telefonen lades op samtidig. Flere bilmaerker er dog på vej med en trådløs opkobling. Det sker blandt andet i den facelifted­e BMW i3.

Apples stemmestyr­ingsfunkti­on, Siri, kan bruges til at sende SMS’er og styre Apple Maps, hvis du ikke vil skrive adressen. Det fungerer nogenlunde til SMS’er, men er mere udfordrend­e, når der skal findes adresser, fordi Siri ofte hører forkert.

Ud over det har Ekstra Bladet kun godt at sige om Apple Carplay, hvor du både får gratis navigation­sanlaeg og digital radio med i prisen. Nu venter vi bare på flere danske apps med god anvendelig­hed.

 ??  ??
 ?? FOTOS: JENS OVERGAARD ?? Med Apple Carplays mange apps åbner der sig en verden af muligheder for digital radio og podcasts i din bil, her i en Audi A3.
TuneIn Radio åbner for en verden af musik, nyheder og sportsradi­o.
FOTOS: JENS OVERGAARD Med Apple Carplays mange apps åbner der sig en verden af muligheder for digital radio og podcasts i din bil, her i en Audi A3. TuneIn Radio åbner for en verden af musik, nyheder og sportsradi­o.
 ??  ?? Appen, her myTuner Radio Danmark, hentes gennem telefonen, men styres på bilens storskaerm.
Appen, her myTuner Radio Danmark, hentes gennem telefonen, men styres på bilens storskaerm.
 ??  ?? Med Dash Radio kan man skraedders­y opsaetning­en til ens musiksmag.
Med Dash Radio kan man skraedders­y opsaetning­en til ens musiksmag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark