Ekstra Bladet

Hvorfor passer familien ikke selv på prins Henrik

Hvis han var Karen Thisteds mand, ville hun ikke lade ham flyve rundt i verden – alene og måske bange

-

Ingen ved, hvad et dement menneske taenker og føler Hvorfor tog Henriks to friske sønner ikke af sted til Egypten og hentede deres far hjem

Så er arme prins Henrik endnu en gang i en seng på hospitalet. Først blev han for anden gang fløjet til Egypten efter jul, hvor han tilbragte det meste af januar måned sammen med en egyptisk hotelejer, der har vaeret ven med prins Henrik i mange år.

Ham er dronning Margrethe glad for. I hvert fald tager han sig mere af hendes demente mand end nogen i familien.

VI VED GANSKE vidst ikke, hvor syg prins Henrik er, men han er i live med diagnosen dement. Hans hof er nedlagt, og han deltager ikke laengere i nogen offentlige begivenhed­er.

Derudover ser han på mange af de nye billeder dybt ulykkelig og forvirret ud.

Han er mandsopdae­kket af nogle maend i hvide jakker med laegetaske­r hånden. Og så den egyptiske hotelejer samt erhvervsma­nden Fritz Schur.

De ligner fangevogte­re, og det er vel også det, de er.

MEN HVOR ER prins Henriks familie? Hvis prins Henrik var min mand eller min far, ville jeg ikke lade et elsket, dement familiemed­lem flyve rundt i verden ene og alene og måske bange.

Ingen ved, hvad et dement menneske taenker og føler, men dem, jeg kender, der har den samme triste skaebne taet på, gør alt, hvad de magter for at skabe tryghed og kaerlighed i den dementes liv.

DET KAN VAERE at gå en tur sammen, når solen skinner. Høre musik sammen, musik, som den syge holdt af, mens han endnu var sig selv. Spise sammen. Alt dette gjort i kaerlighed.

Jeg har aldrig hørt om nogen, der overlod en dement til sig selv og nogle hjaelpere på så lange rejser og lange ophold vaek fra det kendte.

Man siger at Alzheimer og demens er de pårørendes sygdom, men det er vel, fordi ingen aner, hvad der foregår. Jeg kender en kvinde, der går til guitarunde­rvisning, for når hun spiller og synger, er det, som om Alzheimere­n forsvinder op i den blå luft hos de syge.

JEG ER PÅ DET rene med, at dronning Margrethe har nok at gøre som dronning, og Frederik og Joachim har vel også lidt at lave. Men de må vaere meget kolde mennesker, når de lader Henrik rejse alene tilbage til Danmark for at blive indlagt på Rigshospit­alet.

Danfoss lagde privatfly til, for sidst, man lod Henrik rejse med offentligt fly, gik det helt galt. De andre passagerer var rasende, for Henrik forsinkede flyet med tre timer.

Så det turde man ikke gøre igen, og de kongelige kan ALTID få de rige, private venner på vingerne.

SÅ KOM DEN stakkels prins hjem igen, men hvor er hans familie ?

Joachim sagde kort, at han selvfølgel­ig skulle på et sygebesøg.

Hvorfor tog Henriks to friske sønner ikke af sted til Egypten og hentede deres far hjem?

Der kan sikkert gives mange kongelige forklaring­er på den ukaerlige behandling af prinsen, men jeg giver ikke fem flade ører for nogen af dem.

Hvor mon de vil gøre af ham? KAN DE INDRETTE et plejehjem på Amalienbor­g?

De kan da ikke blive med at sende ham til Egypten med en hotelejer som naermeste pårørende?

Jeg vil håbe for prins Henrik, at han har det godt inde i sit hoved, for han kan godt regne med, at han kommer til at klare sig selv resten af livet.

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX/ ?? Sammen med sin ven erhvervsma­nden Fritz Schur ankommer prins Henrik til Peter Zobels bisaettels­e i september sidste år. Han er nu indlagt på Rigshospit­alet.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX/ Sammen med sin ven erhvervsma­nden Fritz Schur ankommer prins Henrik til Peter Zobels bisaettels­e i september sidste år. Han er nu indlagt på Rigshospit­alet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark