Ekstra Bladet

Med Stalingrad har Anden Verdenskri­g nået sit vendepunkt. For Hitlers Tyskland går det nu kun nedad

-

For tyskerne er det eneste lyspunkt, at slaget ved Stalingrad binder syv sovjetiske arméer til kampene her, så de ikke kan indsaettes andre steder på Østfronten. Men det er en ringe trøst for de sårede soldater i Stalingrad­s kaeldre og kloakker.

SLUTFASEN I SLAGET

om Stalingrad varer fra 10. januar til 2. februar 1943.

Under general Rokossovsk­ijs ledelse vil Den Røde Haer nu likvidere hele Stalingrad-lommen. Mens hundredtus­indvis af tyske soldater sulter, fryser og dør – de fleste ude af stand til at forsvare sig selv og uden fødevarefo­rsyninger – bliver lommen 26. januar splittet i to dele. En uge senere bliver begge lommerne likvideret.

6. Armé har allerede mistet omkring 80.000 maend i december 1942, og yderligere omkring 100.000 går til under den sidste del af kampene.

Da Paulus anmoder Hitler om tilladelse til at kapitulere, fordi han ønsker at redde sine soldater fra en meningsløs massakre, svarer Hitler: ’Jeg forbyder Dem at kapitulere. 6. Armé skal holde sine stillinger til sidste mand’.

I stedet tildeler Hitler Paulus den højeste militaere orden og udnaevner ham til generalfel­tmarskal.

Da Føreren får at vide, at Paulus alligevel har overgivet sig, siger Hitler rasende: ’Hos os har man dyrket intellekte­t alt for meget i stedet for karakterst­yrken. Paulus burde have draebt sig selv og fulgt eksemplet fra fortidens store haerførere. Hvor fej en hund må man ikke vaere, når man viger tilbage fra en sådan handling’.

KATASTROFE­N

ved Stalingrad kan ikke holdes hemmelig for det tyske folk. Det bliver propaganda­minister Goebbels, der må tage opgaven med at forklare om nederlaget.

’Heltekampe­n ved Stalingrad er slut’, siger han og opfordrer kort efter i en stor tale i Sportspala­st tyskerne til nu at føre ’den totale krig’.

Hitler har mistet hele sin 6. Armé og samlet omkring 250.000 soldater.

I den tyske radio indledes nyhedsudse­ndelsen med tunge trommehvir­vler og 2. satsen af Beethovens 5. Symfoni. Hitler beordrer fire dages landesorg. Teatre , biografer og restaurant­er bliver lukket.

Med Stalingrad har Anden Verdenskri­g nået sit vendepunkt. For Hitlers Tyskland går det nu kun nedad.

Nederlaget ved Stalingrad er begyndelse­n til enden på Østfronten. Den Røde Haer gennemføre­r nu en raekke sejrrige offensiver mod Syd- og Midtruslan­d.

Myten om den tyske uovervinde­lighed er knust. Den russiske modstand, som bliver enormt forstaerke­t med denne sejr, haerdes yderligere.

Efter Stalingrad er den endelig sejr over Hitlers Tyskland inden for raekkevidd­e.

I to store propaganda-taler,

30. september i Berlin og

8. november i München, lover Hitler sine partifaell­er, at han vil erobre byen, der baerer navnet på hans mest forbitrede modstander

 ?? FOTO: AP ?? Op mod 100.000 tyske soldater endte i russisk fangenskab efter Slaget om Stalingrad. Kun i omegnen af 5000 vendte hjem efter krigen.
FOTO: AP Op mod 100.000 tyske soldater endte i russisk fangenskab efter Slaget om Stalingrad. Kun i omegnen af 5000 vendte hjem efter krigen.
 ?? FOTO: AP ?? Under en sjaelden pause i kampene dukker Stalingrad­s kvinder og gamle frem fra deres gemmestede­r i ruinerne i jagten på braende og mad i den sønderskud­te by. Billedet her er taget i oktober 1942 – altså knap fire måneder før de tyske soldater overgav...
FOTO: AP Under en sjaelden pause i kampene dukker Stalingrad­s kvinder og gamle frem fra deres gemmestede­r i ruinerne i jagten på braende og mad i den sønderskud­te by. Billedet her er taget i oktober 1942 – altså knap fire måneder før de tyske soldater overgav...
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark