Ekstra Bladet

DERFOR BLIVER GRID GIRLS SAVNET

Ind med sikkerheds­bøjlen ’halo’ og ud med grid-piger. Kedelig udvikling, mener Ekstra Bladets F1-reporter, for i den rigtige rolle giver pigerne showet et tiltraengt pift – her er nogle af favoritter­ne

- JONAS HÜTTEL hut@eb.dk

Når gridpigern­e er bedst, kaster de glans over showet

Hvordan skal kørerne så finde deres plads på gridden?

Vel dagens bedste vittighed på sociale medier, efter Formel 1's nye ejere i onsdags meddelte, at de fra den kommende saeson afskaffer brugen af grid girls i forbindels­e med grandprixe­rne.

Kønne piger som lidt laekkert til øjet for det mandsdomin­erede publikum stemmer ikke laengere overens med brandets vaerdier, lyder forklaring­en.

Sagt på en anden måde er den mandschauv­inistiske praksis med at bruge sex til at saelge ikke socialt acceptabel­t i 2018.

I hvert fald efter de amerikansk­e ejeres holdning.

Deler vandene

Saerlig i Storbritan­nien har der i den senere tid vaeret debat om grid-piger.

En undertrykk­ende praksis, der viser små piger, at den eneste måde, de kan nå Formel 1 på, er ved at stå letpåklaed­t med et skilt, lyder det baerende argument imod.

Vrøvl, siger den anden lejr – heriblandt alle de modeller, som får betaling for arbejdet. Grid girls er en del af sportens dna og showet.

De saetter ingen begraensni­nger for kvinders muligheder for at udfolde sig som ingeniører, mekanikere eller racerkører­e.

Faktisk nyder de at vaere der, svarer den anden lejr.

Beslutning­en deler vandene.

Typisk 55 procent imod i de britiske undersøgel­ser. I onsdagens afstemning på ekstrablad­et.dk var 78 procent imod, mens syv procent af de 10.000 synes, det er en god beslutning.

Slagkrafti­ge argumenter imod afskaffels­en er svaere at finde, hvis man er politisk korrekt.

Men det er sgu også kedeligt altid at have den rigtige holdning ...

Så i 2018 afskaffer man pigerne på gridden, men indfører til gengaeld sikkerheds­bøjlen ’halo’ og en begraensni­ng på blot tre motorer til en hel saeson. Ikke en videre sexet retning for sporten ifølge Ekstra Bladets Formel 1-korrespond­ents ydmyge holdning.

Glamour hører med

Når grid-pigerne er bedst, kaster de glans over showet og er et billede på det pågaeldend­es lands kultur og saerpraeg.

Og det er altså laenge siden, de var klaedt i taetsidden­de lycra, som man kender det fra eksempelvi­s speedway eller Moto GP. Som oftest render der kvindelige journalist­er fra isaer Sydeuropa, Latinameri­ka og Sky F1 i Storbritan­nien rundt i betydeligt mere udfordrend­e tøj end grid-pigernes.

Med stort set kun maend i nutidens Formel 1-cirkus var grid-pigerne et kaerkommen­t, lille, feminint touch i løbsweeken­den. Deres fravaer aendrer ikke en tøddel ved selve sporten, men den bliver mindre funklende. Og giver hverken mere eller mindre respekt til Saubers knivskarpe kvindelige strateg Ruth Boscombe eller Williams kompetente teamchef Claire Williams.

Som pr-legenden Ann Bradshaw med over 30 år i Formel 1 siger:

– Kan nogen forklare det for mig? Glamour er en del af Formel 1.

Personligt forstår jeg ikke, hvorfor Liberty Media ikke lod underholdn­ingen vaere op til løbsarrang­ørerne.

Hvad ville der vaere galt i at bruge børn i England, som man kender det fra fodbold, hvis man ønsker det? Modeller i Italien? En sambatrup af maend og kvinder i Brasilien? Ridende politi i Canada? Eller i hvert fald noget, der bevarer et nationalt saerpraeg.

Med mulighed for smukke kvinder, hvis det stemmer overens med kulturen i den del af verden ...

 ??  ??
 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Mest udfordrend­e klaedt og flottest var vanen tro på Monza. Til daglig arbejder de fleste af pigerne i modeindust­rien i Milano.
FOTO: ALL OVER PRESS Mest udfordrend­e klaedt og flottest var vanen tro på Monza. Til daglig arbejder de fleste af pigerne i modeindust­rien i Milano.
 ?? FOTO: JAN SOMMER ?? Uniformen i Ungarn i 2016 vakte opsigt, fordi den bød på kavalergan­g. Hvilket er sjaeldent set.
FOTO: JAN SOMMER Uniformen i Ungarn i 2016 vakte opsigt, fordi den bød på kavalergan­g. Hvilket er sjaeldent set.
 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? – Bedste pressekonf­erence nogensinde, sagde Lewis Hamilton (her i selskab med FIA’s italienske pressechef) efter sin sejr i 2015 i Rusland, da grid-pigerne pludselig invaderede lokalet.
FOTO: ALL OVER PRESS – Bedste pressekonf­erence nogensinde, sagde Lewis Hamilton (her i selskab med FIA’s italienske pressechef) efter sin sejr i 2015 i Rusland, da grid-pigerne pludselig invaderede lokalet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark