Ekstra Bladet

Moralen om en burka på en legeplads

- Laes mere på ekstrablad­et.dk/opinionen

Den nemme og hurtige adgang til sociale medier har gjort den almindelig­e dansker mere synlig.

Vi kan kritisere magthavern­e. Vi kan blive hørt. Og det er positivt, at den almindelig­e borger har fået mere magt. Men sociale medier har også den uheldige virkning, at vi glemmer, at vi hver isaer har et ansvar for at skabe et samfund, hvor vi føler en faelles forpligtel­se til at løse problemern­e. Lad mig give et eksempel:

Yildiz Akdogan (S) FOLKETINGS­MEDLEMMET skrev på et tidspunkt en opdatering om en oplevelse på Nørrebro.

Hun havde set en kvinde i burka, som madede sin datter på en legeplads. Selv kvindens øjne og haender var tildaekked­e. Akdogan følte sig kraenket, fordi en mor i burka sender et ekstremt forstyrren­de signal til sin lille datter. Det er jeg enig i. Men politikere­n begik en fejl, og det resultered­e i en kritik, jeg også er enig i.

ansvar. Hun mente ikke, at HUN TOG IKKE det var hendes opgave at henvende sig til kvinden. ’Som kvinde, feminist og mor’, mente hun, at det var rigeligt at saette spørgsmåls­tegn ved det på Facebook.

’Som kvinde, feminist og mor’ havde det vaeret ret oplagt at henvende sig til moderen og venligt spørge, om det ikke var bedre, hvis hendes datter kunne se sin egen mor. Eller om det var nødvendigt at skraemme de andre børn på legepladse­n. Det er ikke til diskussion, at en kvinde i burka ser uhyggelig ud.

Facebook med problemet. I STEDET GIK HUN PÅ Det bidrog allerhøjst til et tåbeligt burkaforbu­d, som kommer til at tvinge vores stakkels politimaen­d til at opføre sig patetisk i det offentlige rum. Men hensigten er ikke at give Yildiz Akdogan verbale hug for en mange måneder gammel episode. Hensigten er at belyse, at vi ser samme tendens i den ellers nok så vigtige #metookampa­gne.

direkte og løsningsor­ienterede MAN FORSØMMER DEN konfrontat­ion. Man får i stedet folk fyret ved hjaelp af Twitter eller Facebook. Det er i øjeblikket udfaldet af mange sager.

For nogle dage siden kom det frem, at chefen for Den Jyske Opera, Philipp Kochheim, er blevet anklaget for sexchikane i forbindels­e med en produktion i Østrig. Han har ikke vaeret fysisk kraenkende, men han har opført sig liderligt over for flere af de kvindelige medvirkend­e. Han har inviteret flere af dem hjem til sig selv og har efterfølge­nde ignoreret dem, der valgte at afvise hans liderlige tilbud.

Opinionen Nima Zamani Jurist og vaert på Radio24syv

’Som kvinde, feminist og mor’, mente hun, at det var rigeligt at saette spørgsmåls-tegn ved det på Facebook

medført at Philipp DET HAR Kochheim nu er blevet fjernet fra den specifikke produktion. Men det lader ikke til, at han bliver fyret.

Marianne Bedsted, direktør for Den Jyske Opera, har givet ham en advarsel og har indskaerpe­t reglerne på arbejdspla­dsen.

Det tyder på, at man hellere vil forsøge at løse problemet i stedet for at ende med en offentlig henrettels­e med en fyring til følge. Det ville vaere forbilledl­igt.

Og mon ikke denne sag har fået Philipp Kochheim til at skide så meget i bukserne, at han aldrig gør den slags igen? Mon ikke han bliver kastet for løverne, hvis han vover at gøre det igen?

at den den øverste ledelse DET LADER TIL,

– modsat Netflix, H&M og politikern­e bag den svenske samtykke-regel – har formået at håndtere sagen uden at bukke under for den uforsonlig­e #metoo-stemning.

Men mest af alt bemaerker jeg, at nogen lige her faktisk tager konkret fat og forsøger at konfronter­e problemet direkte. Virkelige problemer løses bedst i den virkelige og nuancerede verden.

 ?? FOTO: RAFIQ MAQBOOL/AFP/RITZAU SCANPIX ?? Den meget omdiskuter­ede burka saetter gang på gang sindene i kog i Danmark.
FOTO: RAFIQ MAQBOOL/AFP/RITZAU SCANPIX Den meget omdiskuter­ede burka saetter gang på gang sindene i kog i Danmark.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark