Ekstra Bladet

HER KAN DIT HJEM HACKES

KAEMPEGUID­E: 23 SIKKERHEDS-HULLER

- JONAS SKOV NIELSEN skov@eb.dk

Wi-fi-højttalere, robot-støvsugere og smart-ure er ifølge Elgiganten og Power blandt de mest populaere digitale gadgets hos danskerne.

Men før du logger dine digitale nyindkøb på nettet, bør du tjekke din it-sikkerhed en ekstra gang.

Sådan lyder rådet fra sikkerheds-specialist Keld Norman.

– En dårligt beskyttet kaffemaski­ne eller printer, der er logget på wi-fi-netvaerket i dit hjem, kan fungere som en stepstone eller indgangsve­j for hackere til dit ellers beskyttede lokale netvaerk. Herfra kan de brede sig til andre af dine enheder som for eksempel din computer eller telefon – og så kan det blive rigtigt besvaerlig­t, siger Keld Norman.

Pas på billig elektronik

For selv om it-sikkerhede­n er relativt høj på din iPhone eller Dell-computer, er det ikke nødvendigv­is tilfaeldet med den billigt kinesisk producered­e legetøjs-robot, som lille Peter har fået i gave, eller den app-styrede badevaegt.

Ifølge Keld Norman ender produkter af den type ofte som digitale trusler mod brugeren, fordi producente­rne hurtigt stopper med at opdatere softwaren. Derved bliver elektronik­ken ekstra sårbar over for hackere.

På hjemmeside­n Shodan, der populaert kaldes hackernes Google, kan de it-kriminelle søge efter ubeskyttet elektronik.

Shodan giver hackerne mulighed for at finde og angribe alt, der er direkte forbundet til internette­t, og som ikke er beskyttet bag et lukket netvaerk som en password-beskyttet router.

Danske hjem eksponeret

En simpel søgning viser, at alt fra danske overvågnin­gskameraer og webcams til internet-opkoblede hårde hvidevarer er frit tilgaengel­ige for de it-kriminelle.

Ifølge Keld Norman kan tusindvis af danske enheder frit findes via Shodan, hvorefter hackeren kan tilgå dem.

Skønt hackerne har så nem adgang til tusindvis af danskeres hjem, er det kun ganske få, der anmelder, at de er blevet hacket.

I 2016 modtog politiet 298 anmeldelse­r om ’uberettige­t adgang til edb-oplysninge­r’, mens tallet for de første tre kvartaler af 2017 er på 232, oplyser politiet.

Stort mørketal

Det lave antal anmeldelse­r kan ifølge Sonny Olesen, politikomm­issaer ved Nationalt Cyber Crime Center (NC3), skyldes, at mange ikke anmelder, at de er blevet hacket.

– Der er en raekke forskellig­e årsager til, at vores tal ikke afspejler det antal personer, der bliver udsat for hacking ude i virkelighe­den. Der er formentlig et stort mørketal fra folk, der ikke ved, at de er blevet hacket, mens andre er flove eller mener, det er for lille en ting at gå til politiet med, forklarer Sonny Olesen og tilføjer, at NC3 ser en stigning i cyberkrimi­naliteten.

Mange anmelder ikke, at de er blevet hacket

 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? Keld Norman bruger sin hverdag på at gå i hackernes fodspor. Han har selv fundet flere danske webcams, der er frit tilgaengel­ige på Shodan.
FOTO: MOGENS FLINDT Keld Norman bruger sin hverdag på at gå i hackernes fodspor. Han har selv fundet flere danske webcams, der er frit tilgaengel­ige på Shodan.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark