Ekstra Bladet

Mette F.: Vi kan jo kun lave en aftale, hvis vi kan lave en aftale

-

Både under og efter gårsdagens pressemøde blev Socialdemo­kratiets formand, Mette Frederikse­n, konfronter­et med, om det overhovede­t er realistisk at lave aftaler om modtagecen­tre for spontane asylsøgere uden for Europa.

– Helt konkret: Hvilke lande skal Danmark lave aftaler med?

– Det vil jo bero på en konkret aftale. Jeg tror, at man må se det på den måde, at det for få år siden var utaenkelig­t, at EU kunne etablere en så nødvendig og god aftale med Tyrkiet på flygtninge­området. Verden forandrer sig, og det gør muligheder­ne for de politiske aftaler også, lød det fra Mette Frederikse­n, som altså ikke kom med bud på, hvilke lande aftalerne kan laves med.

– Det er vel en ret stor usikkerhed ved jeres forslag, om I kan få lavet disse aftaler?

– Vi kan jo kun lave en aftale, hvis vi kan lave en aftale. Aftalen med Tyrkiet viser, at der er en vej, som ikke var der tidligere. Løsningen er ikke bare at lade det nuvaerende system køre videre. Hvis ikke man vil have, at der er 10.000 mennesker, der på tre år skal ofre deres liv hen over Middelhave­t, så skal vi finde en ny model. Det her er så vores bedste bud.

– Kommer I ikke til at blive udfordret af virkelighe­den. Det er jo ikke ligefrem demokratie­r, der blomstrer i den del af verden?

– Hvis EU kan have en aftale med Tyrkiet med de udfordring­er, der er der, så mener jeg også, at vi kan have aftaler med andre lande. Under alle omstaendig­heder bliver vi nødt til at finde en ny model, lyder det fra Mette Frederikse­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark