Ekstra Bladet

Hash-millioner vasket hvide

Ejer af vekselbure­au fik hård straf

- JAN SØGAARD js@eb.dk

En hash-liga, der indsmugled­e 2,6 tons hash fra Spanien til Danmark, brugte et lille vekselbure­au på Nørrebroga­de i København til at hvidvaske fortjenest­en.

Pengene blev vekslet fra danske kroner til 500 eurosedler leveret af Nordea og derefter smuglet til Spanien til den danske hovedmand Tejs Søgart Halberg, der nu afsoner otte års faengsel for indsmuglin­gen.

Ejer og direktør for New Travel & Exchange Aps, den 63-årige Mohamad Esmaeil Al-Karbalaie, blev i går idømt fire års faengsel ved Københavns Byret for haeleri af saerlig grov beskaffenh­ed.

40 millioner kr. i bøde

Hans anpartssel­skab blev idømt 40 millioner kr. i bøde, og både ejeren og selskabet fik forbud mod at drive virksomhed med valutaveks­ling indtil videre.

Ejerens 27-årige søn, der havde en generalful­dmagt og var overordnet ansat i vekselbure­auet, blev til gengaeld frifundet.

Mohamad Al-Karbalaie var tiltalt for hvidvask af godt 112 millioner kr., men retsforman­d Jens Stausbøll oplyste ved domsafsige­lsen, at retten havde sat beløbet til 40 millioner kr. og forsøg på hvidvask af endnu 40 millioner kr.

Den 63-årige ankede på stedet til frifindels­e. Han har naegtet sig skyldig og blandt andet forklaret, at han i den kriminelle periode kun var i Danmark i 68 dage og ikke vidste, hvad der foregik i hans forretning.

Retten lagde blandt andet vaegt på forklaring­er fra de dømte hash-gangstere, aflyttede sms-korrespond­ancer og politiets video-overvågnin­g af, hvem der kom og gik i New Travel & Exchange.

Nordea solgte valutaen

Det var Nordea – ligesom i andre sager om hvidvask – der leverede de mange millioner euro til den lille butik på Nørrebroga­de 203.

Det fremgår af dommen, at Nordea solgte 29 millioner euro – med dagens kurs knap 216 millioner danske kroner til New Travel & Exchange – og hele 28 millioner euro var i 500 euro-sedler, der er kendt som kriminelle­s foretrukne pengesedde­l, fordi store kontante summer kan smugles, uden at de fylder for meget.

– Almindelig­e mennesker, der skal til udlandet, vil aldrig veksle til 500 euro-sedler, sagde dommer Jens Stausbøll i retten.

Mindst 24 gange vekslede hash-ligaen store beløb til euro hos New Travel & Exchange, hvorefter pengene blev smuglet til bagmanden i Alicante i Spanien.

For eksempel fik hashbanden­s 'finansmand', Lasse Villadsen, ekstraordi­naert åbnet New Travel & Exchange en dag, hvor han drog derfra med naesten 520.000 euro, der samme dag blev transporte­ret ud af Danmark.

Byretten fandt, at der var en udtrykkeli­g aftale mellem hash-organisati­onen og personer knyttet til New Travel & Exchange om at veksle pengene.

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? 500 euro-sedler er kriminelle­s yndlings-seddel, fordi store kontante summer kan smugles uden at fylde meget.
FOTO: ALL OVER PRESS 500 euro-sedler er kriminelle­s yndlings-seddel, fordi store kontante summer kan smugles uden at fylde meget.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark