Ekstra Bladet

HISTORISK KURSSKIFTE

- FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX

vil ikke vaere ved det. METTE FREDERIKSE­N

Men sandheden er, at det nye socialdemo­kratiske flygtninge­oplaeg er et historisk kursskifte. Et opgør med 40 års politik. Et udspil, der i den grad forpligter S, hvis Mette sidder i Statsminis­teriet efter valget.

Og en dansk flygtninge­politik, som vil kraeve en helt anden samordning af udenrigspo­litik, bistandspo­litik og flygtninge­politik end under nogen tidligere regering.

tør S skelne mellem indvandrin­g FOR FØRSTE GANG fra vestlige og ikke-vestlige lande. For første gang siger S, at vi selv skal styre indrejseta­llene. At der saettes stop for spontane asylsøgere. At antallet af indrejste betyder noget.

S bevaeger sig både på kanten og over kanten i forhold til FN og internatio­nale konvention­er. Danske asyl-lejre i Afrika har partiet hidtil afvist med raedsel.

KURSEN, og medmindre Mette S HAR LAGT og hendes parti falder om inden eller efter et valg på grund af de radikale, er der lagt op til store stramninge­r, som kun kan gennemføre­s med DF og de andre blå partier.

Men når det er sagt, indeholder udspillet også mange løse formulerin­ger og manglende svar på centrale spørgsmål. Meget kan formentlig slet ikke gennemføre­s.

Tag bare disse 25 spørgsmål:

1

Der skal loft over, hvor mange ikkevestli­ge udlaending­e der må komme til Danmark. Hvordan skal det stop administre­res i den virkelige verden? Hvad gør man med de asylsøgere fra Pakistan, der kommer til Kruså fra Tyskland, men som ikke har søgt asyl i Tyskland og derfor ikke er registrere­t? Skal de straks sendes til en lejr i Afrika? Og derfra et helt tredje sted?

2

Ingen boligområd­er, skoler eller uddannelse­sinstituti­oner må efter ti år have mere end 30 pct. ikke-vestlige indvandrer­e. Hvordan skal det administre­res? Med tvangsforf­lyttelser?

3

Slut med spontane asylsøgere i Danmark? Ikke lige efter FN’s flygtninge­konvention og den europaeisk­e menneskere­ttighedsdo­mstol.

4

Der skal etableres et dansk modtagecen­ter i Afrika? Hvor? I går havde S ikke et eneste bud på, hvor Danmark kan etablere et sådant center, ud over at landet skal vaere demokratis­k. Dem er der tre-fire af i Afrika. Og indtil nu har alle forsøg på at etablere danske lejre for eksempel på Balkan vaeret helt forgaeves. Ingen lande vil have dem.

5

Hvem skal afgøre, om asylsøgere skal have opholdstil­ladelse? Et hold med danske dommere og repraesent­anter for flygtninge­organisati­oner og danske myndighede­r? En hel dansk flygtninge­administra­tion i Afrika?

6

Hvem står for transporte­rne fra Danmark til Afrika med asylsøgere? På hvis ansvar foregår det?

7

Hvordan skal det danske center i Afrika beskyttes? Med politi? Dansk militaer? 8

UNHCR skal klare en milliard flygtninge. Står de klar til at modtage afviste asylsøgere fra et dansk center? Naeppe.

9

Hvem har ansvaret for at sende afviste asylsøgere tilbage til Somalia, Saudi-Arabien, Syrien, Pakistan, Marokko eller Ukraine?

Folketinge­t skal vedtage et loft over antallet af ikke-vestlige udlaending­e i Danmark. Hvor mange mener S, vi skal tage imod? I går mente Mette, at det måtte forhandles med borgmestre­ne. Det går ikke.

Der skal gennemføre­s en ’hjemsendel­sesreform’, så afviste asylsøgere sendes hurtigt hjem. Er det ikke, hvad skiftende regeringer stort set uden held har forsøgt i 30 år? Hvorfor skulle det lykkes nu, bare fordi man kalder det en ’reform’? S har ingen ’operative’ forslag på det punkt.

Danmark skal betale FN (’mere end daekke udgifterne’) til de afviste asylsøgere fra det danske center. Skal vi betale til dem i nogle dage, uger, måneder eller år?

S skriver, at folk, der får afslag på asyl, skal ud. ’Man sendes derfor hjem til det land, man kommer fra’, står der. Hvem står for udsendelse­n med hvilke transportm­idler? Det kan jo dreje sig om et hundred- eller tusindtal?

S er bekymrede over, at mindre end én ud af 25 afviste asylsøgere frivilligt rejser hjem. Samt at 20.000 indvandrer­e lever illegalt i Danmark. Men hvor er midlerne og ressourcer­ne til at stramme op? Det samme har skiftende regeringer sagt i årtier.

Den danske model er under pres. S vil ’konstrukti­vt indgå i politiske drøftelser om, hvorvidt brugen af optje- ningsprinc­ipper skal udvides’. Kom lige med nogle konkrete eksempler.

Afrika skal have en ’Marshallpl­an’. S skriver om ’et historisk løft’ med milliarder til investerin­ger og andet. Marshall-planen var USA’s hjaelp efter krigen til økonomisk vaekst i demokratis­ke lande i Europa. Det meste af Afrika er korrupte diktaturst­ater eller i borgerkrig. Hvordan kan man sammenlign­e Afrika med Marshall-planens Europa?

Flere skal bidrage til samfundet. Derfor en pligt til at bidrage for indvandrer­e på kontanthja­elp og integratio­nsydelse svarende til 37 timer om ugen. Har kommunerne overhovede­t relevante projekter? Og hvor er straffen for kommuner, der bare fortsaette­r med at udbetale kontanthja­elp på 15. år til indvandrer­e?

Hvad vil S egentlig med kontanthja­elpsloftet? Jo, man nedsaetter en såkaldt ’Ydelseskom­mission’. Med andre ord: Endnu en syltekrukk­e til efter naeste valg, ikke?

Det skal vaere muligt at frakende personer deres danske statsborge­rskab, hvis de for eksempel begår personfarl­ig eller narkorelat­eret kriminalit­et? Lyder godt, men er det overhovede­t lovligt? Og kan de pågaeldend­e sendes tilbage til ’usikre’ lande, hvis de har flygtninge­status?

’Danske domstole SKAL udvise flere kriminelle udlaending­e til afsoning i hjemlandet’, skriver S. Men domstolene kan vel ikke tvinges, hvis de mener det strider mod menneskere­ttighedern­e? Skal dommerne i fodlaenker?

Familiesam­menføring til udsatte boligområd­er skal standses, lyder det. Er det overhovede­t lovligt?

Der skal oprettes en specialenh­ed i politiet ’med saerlige kompetence­r inden for hjemsendel­se’. Hvad kan de, som politiet ikke kan i dag?

Retten til familiesam­menføring skal i højere grad vaere betinget af, at man tager arbejde og laerer dansk? Og hvad siger FN’s konvention­er så til det? Er familiesam­menføring ikke et retskrav?

Foraeldre, som sender deres børn på ’genopdrage­lsesrejser’, skal straffes for eksempel ved inddragels­e af opholdstil­ladelser. Har det ikke vaeret forsøgt i årtier uden effekt?

Danmark skal i regi af Europaråde­t ’udfordre’ den fortolknin­g, der kommer fra menneskere­ttighedsdo­mstolen’... Indtil videre har Lars Løkke frontalt løbet hovedet mod en mur i Europa. Både nordiske og EU-lande har givet hans forslag fingeren. Hvad kan Mette F., som han ikke kan?

S har leveret et historisk oplaeg. Nu venter vi bare på, hvor meget der kan gennemføre­s i den virkelige verden.

For første gang tør S skelne mellem indvandrin­g fra vestlige og ikke-vestlige lande

 ??  ?? Nye tider
Med det nye udlaending­eudspil leverer Socialdemo­kratiet et historisk kursskifte, selv om Mette Frederikse­n ikke vil vaere ved det.
Nye tider Med det nye udlaending­eudspil leverer Socialdemo­kratiet et historisk kursskifte, selv om Mette Frederikse­n ikke vil vaere ved det.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark