Ekstra Bladet

Sygeplejer­sker føler sig truet

HPV-bivirkning­er kaldes social epidemi EKSPERT: Piger, der har anmeldt bivirkning­er efter HPV-vaccinatio­nen, har haft symptomer, som altid har eksisteret, men som man ikke har kunnet forklare

- AMANDA H. ALBERTS aha@eb.dk

Tre år efter det landsdaekk­ende vaccine-stop bliver unge piger igen vaccineret mod livmoderha­lskraeft. Ligeledes er pigernes voldsomme symptomer pludselig forsvundet.

Det fortaeller overlaege på H.C Andersens Børnehospi­tal Niels Fisker, som tager imod henvisning­er på HPVbivirkn­inger fra piger under 18 år.

I 2015 fik HPV-centeret på OUH 330 henvendels­er fra piger med bivirkning­er. I 2017 fik Niels Fisker blot fem.

– Fire af dem kunne jeg afvise med det samme, den femte fik en tid, men valgte selv at aflyse. Så jeg har ikke tilset nogen i 2017 med mulige bivirkning­er fra vaccinen, siger overlaegen.

Ikke vaccinens skyld

Den nye tendens skyldes ifølge overlaegen, at vaccinen aldrig har vaeret skyld i pigernes symptomer.

– De symptomer, pigerne oplevede, er symptomer, vi altid har kendt til, men som vi aldrig har kunnet give en årsag på. Der har aldrig vaeret en sammenhaen­g mellem symptomern­e og vaccinen.

– Blandt andet oplever mange andre piger de samme slags symptomer som de vaccinered­e piger, selvom de ikke selv har fået vaccinen, siger Niels Fisker.

Uforklarli­ge symptomer

Hvorfor så mange i 2015 gav HPV-vaccinen skylden for deres pludselige hovedpiner, traethed og hukommelse­stab, skyldes ifølge overlaegen, at det er tilstande, laegerne ikke har kunnet finde en årsag på.

– Folk har altid brug for at finde årsager for at forstå deres tilstande. De lidelser, pigerne har haft, er populaert sagt funktionel­le lidelser, som er praeget af forskellig­e symptomer. Symptomer ne er rigtige, men ikke i alle tilfaelde er der fundet et svar på lidelserne, og derfor kodede mange piger pludselig lidelserne sammen med vaccinen.

Ingen sammenhaen­g

Problemer var bare, at der ikke var noget mønster mellem symptomern­e og vaccinen, og der var ingen sammenhaen­g mellem, hvornår vaccinen var givet, og symptomern­e opstod.

– Men nogle gange kan folk kode ting sammen på en bestemt måde for at få et bestemt svar, selvom det ikke stemmer overens med virkelighe­den, siger Niels Fisker.

Medierne medvirkede

Den forklaring giver professor ved Institut for Folkesundh­ed på Aarhus Universite­t Frede Olsen overlaegen ret i.

Han kalder de mange symptom-anmeldelse­r i 2015 for en social epidemi, som medierne var med til at fyre op under.

– Man skal se hjernen som en ventil. Føler folk symptomer på noget, bliver de registrere­t i hjernen, inden signalerne bliver sendt ud til bevidsthed­en. Her kan bekymringe­r og angst skrue op for, hvor voldsomme og hvor laenge symptomern­e føles, fortaeller han.

Meninger kan smitte

Han giver et eksempel:

– Bliver du sparket over benet af din søn under leg, ved du, at det ikke er alvorligt, og symptomern­e forsvinder derfor hurtigt. Men tror du, at smerten skyldes en alvorlig sygdom, kan symptomern­e fortsaette meget laenge, selvom det i virkelighe­den bare var et spark over benet.

– Vi ved også, at meninger og holdninger kan smitte og give angst, som gør, at folk rent fysisk vil opleve deres symptomer vaerre. Det er ikke indbildnin­g, de har det fysisk dårligt. Men vi ser også, at når angsten og bekymringe­rne forsvinder, så forsvinder symptomern­e også, siger Frede Olsen.

Han forklarer grunden til de faerre HPV-symtomer i dag med, at der er faerre bekymringe­r og mindre medieomtal­e. Sygeplejer­sker og andre ansatte på Sydvestjys­k Sygehus og Sygehus Sønderjyll­and oplever trusler i hverdagen. Det har fået mange til at fjerne efternavne­t fra deres navneskilt­e. – Vi har medarbejde­re, som har følt sig truet og har vaeret bekymrede for, om de kunne blive opsøgt af de pågaeldend­e patienter og pårørende, siger hr-chef Thorkild Christians­en fra Sygehus Sønderjyll­and til DR Syd.

De symptomer, pigerne oplevede, er symptomer, vi altid har kendt til, men som vi aldrig har kunnet give en årsag på

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark