Ekstra Bladet

DET NATIONALE KOMPROMIS OM UDLAENDING­E

-

SOCIALDEMO­KRATIET har foreslået en ny udlaending­epolitik.

Danmark skal oprette og drive modtagecen­tre i eksempelvi­s Nordafrika for migranter og flygtninge derfra. Man skal ikke kunne møde op ved den danske graense eller i Center Sandholm og søge asyl.

TANKEN er ikke ny. Faktisk udgør den selve omkvaedet i den sang, stort set alle europaeisk­e politikere har sunget om flygtninge- og migrantpol­itik de seneste årtier:

Det er bedst at løse problemet i naerområde­t. LAD LIGGE, at Socialdemo­kraterne tidligere har stemt nej til et lignende forslag fra Dansk Folkeparti. Lad ligge, at det bliver vanskeligt at forhandle på plads med de lande, hvori centrene skal oprettes. Og lad foreløbigt ligge, at EU bør have en faelles løsning.

Hvorfor ikke tage det som et udspil til et nationalt kompromis? Hvorfor ikke sige, at nu går Danmark forrest, og resten af Europa må følge efter?

Ja, udfordring­erne ser ud til at tårne sig op omkring idéen om, at asylsøgere skal have deres sager behandlet i naerområde­rne. Men siden Mogens Glistrup og Fremskridt­spartiet pegede på problemet med indvandrin­g i 70’erne, er vi ikke kommet naermere en løsning.

Siden Mogens Glistrup og Fremskridt­spartiet pegede på problemet med indvandrin­g i 70’erne, er vi ikke kommet naermere en løsning

TVAERTIMOD SYNES konflikter­ne øget, integratio­nen synes endnu vanskelige­re, og migranter drukner i tusindvis i Middelhave­t på en flugt, der var forgaeves, allerede inden de satte sig i gummibåden.

Vi er blevet godt syv milliarder mennesker på Jorden. Flere milliarder kommer til de naermeste tiår.

Alle, som er fattigere, ønsker at leve, som man gør i Vesten. Flygtninge og migranter var ikke den altoversky­ggende udfordring for Europa i sommeren 2015.

Det er dette århundrede­ts største problem.

ET KLART FLERTAL i Europa ønsker at stoppe migrant-strømmen. Men mange ønsker ikke at tale om eller se, hvordan det finder sted. Alle er blot enige om, at ’problemern­e skal løses i naerområde­rne.’

Lad os knaesaette det som selve princippet i dansk udlaending­epolitik og genoptage at modtage de svage kvoteflygt­ninge. Så må praksis stå sin prøve.

Det vil vaere en udfrielse, hvis det kan gennemføre­s. Alene at blive fri for partiernes kamp om at vaere markedsled­er i kategorien stram udlaending­epolitik.

SOCIALDEMO­KRATIET skitserer blot, hvad naesten alle i forvejen er enige om. Selv om også socialdemo­krater var laenge om at nå frem hertil.

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX ?? Danmark skal oprette og drive modtagecen­tre i eksempelvi­s Nordafrika for migranter og flygtninge derfra. Man skal ikke kunne møde op ved den danske graense eller i Center Sandholm og søge asyl, lyder det i forslaget fra Socialdemo­kratiet.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX Danmark skal oprette og drive modtagecen­tre i eksempelvi­s Nordafrika for migranter og flygtninge derfra. Man skal ikke kunne møde op ved den danske graense eller i Center Sandholm og søge asyl, lyder det i forslaget fra Socialdemo­kratiet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark