Ekstra Bladet

HAN ØDELAGDE SELV ALT

Han lignede en Hollywood-kendis og spillede både med og mod kommende tennis-verdensstj­erner som Stefan Edberg og Mats Wilander. Men så tog karrieren den helt forkerte drejning

- KNUT ESPEN SVEGAARDEN, VG OVERSAT AF JAKOB FUNCH OG ANDREAS ROESEN

Vi står på tennisbane­rne ved Holmenkoll­en Tennisklub, hvor det hele begyndte. Det var her, Morten Rønneberg blev sendt hen som ung, aktiv knaegt på jagt efter en sport, der passede til ham.

Følelsen af, at han ikke er velkommen, praeger ham, da han med VG på slaeb besøger klubhuset. Han ryster meget på hovedet med de lyse lokker, hvilket han også blev kendt for, da han slog igennem som 17-årig.

Morten Rønneberg finder et lille billede af sig selv inde i klubhuset. Han ryster på hovedet igen og igen, hvorefter han forlader Holmenkoll­en Tennisklub. Måske for sidste gang. Han ville ønske, at han havde fået mere støtte, dengang det begyndte at gå galt.

– Hvis jeg havde dopet mig, ville jeg havde forstået det. Men jeg var bare en ung knaegt med store problemer. Jeg overvejede at melde mig ind i klubben igen, men nu tror jeg ikke, jeg vil gøre det alligevel, siger Morten Rønneberg, da vi senere sidder på Bakkekroen i Oslo på vej fra Holmenkoll­en til centrum.

Det var her, Rønneberg og traenerne tog hen efter traeninger­ne. Her diskutered­e de både tennis og livet.

Et tydeligt talent

Da vi siger farvel, skal Morten Rønneberg til middag hos den norske finansmini­ster, Siv Jensen. De har kendt hinanden i lang tid. Rønneberg kender mennesker fra alle sociale lag.

Et par dage tidligere er vi på Norges nationale tennisanla­eg i Oslo. Morten Rønneberg stønner, da han kikser en serv. Den sidder ikke, hvor den skal. Han bemaerker det. Han spiller tennis for sjaeldent.

Men på samme tid kan man se, at denne mand engang var en meget dygtig tennisspil­ler. Der er noget med teknikken og styrken i slagene.

De unge, der kommer og kigger på, mens Rønneberg spiller, ser på med store øjne. De spørger, hvem det er.

Vi forklarer, at han engang var Norges bedste tennisspil­ler – og måske det største tennis-talent, Norge nogen sinde har haft. I hvert fald før Casper Ruud.

Morten Rønneberg fortaeller, at han havde i en periode, hvor han traenede rigtig meget, da han var i slutningen af 40'erne. Dengang endte han med at vinde en kamp mod en spiller, som senere blev norsk mester.

– Det tog sin tid, før jeg blev god. I begyndelse­n gav jeg alt, hvad jeg havde i hver eneste bold – og alle bolde røg i nettet, siger Morten Rønneberg, da han fortaeller om opvaeksten i Holmenkoll­en i Oslo, hvor han hurtigt fandt ud af, at han ikke passede til holdsport.

Så den voldsomt aktive Rønneberg prøvede tennis.

Belv traenet af et geni

Morten Rønneberg var 14 år, da han mødte traeneren Thor Aas, en aeldre mand, der røg som en skorsten. Men tennis – dét kunne han.

– Han røg konstant. Nogle gange spillede jeg i cigaretsko­ddene. Jeg kunne naesten ikke se noget på grund af røgen fra Thors cigaretter. Men han laerte mig meget. Manden var et geni. Han havde to livstruend­e sygdomme, men han døde ikke, før han var 93 år, fortaeller Morten Rønneberg.

Senere mødte han den tidligere tennisspil­ler Thorvald Moe.

– Det saerlige ved Thorvald var, at han altid mødte op. Uanset om jeg ville traene på de mest vanvittige tidspunkte­r, så dukkede han op. Han slog bolde som en boldmaskin­e. Det var en fantastisk hjaelp, siger Rønneberg.

Fremgangen var enorm. Rønneberg fortaeller, at han blev så opslugt af traening og tennis, at han ikke vidste, hvilken dag det var.

– En dag, hvor jeg var ude at traene, fik jeg at vide, at det var juleaften. Det havde jeg slet ikke noget forhold til. Jeg bliver naesten bange, når jeg taenker på, hvor sulten jeg var på det tidspunkt.

Jeg bliver naesten bange, når jeg taenker på, hvor sulten jeg var på det tidspunkt

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark