Ekstra Bladet

Katastrofe­n på Hawaii

-

Morten Rønneberg blev fremhaevet som det naeste store tennis-talent fra Norge. Han var med sine lyse lokker som designet til at blive en del af verdenseli­ten. Og laenge så det ud til, at det kunne blive en realitet.

I 1982 vandt han som 17årig bronzefina­len under junior-EM. Han tabte semifinale­n mod svenske Henrik Sundström, som slog Mats Wilander i finalen.

Samme år vandt han sin første kongepokal, stadig blot 17 år gammel. Og der skulle komme tre mere – i traek. Ingen anden nordmand har formået at gentage det – bortset fra Casper Ruud. Morten Rønneberg havde kurs mod toppen. Problemet var dog, at han samtidig var på vej mod bunden.

For mange fristelser

Som 17-18-årig blev han sendt rundt til turneringe­r sammen med Stefan Edberg. I to måneder rejste de to unge knaegte fra sted til sted.

Det blev for meget for Rønneberg, der var en dreng, som let lod sig friste. Han var praeget af uro, var rastløs og havde behov for at blive stimuleret.

– Jeg har altid benyttet mig af alle de muligheder, der dukkede op – og jeg mener alle. Jeg skulle egentlig bare have holdt mig til at spille i Østeuropa. Dér var fristerne faerre og vanskelige­re at finde, smiler han.

På et hotelvaere­lse i Italien fik han lige pludselig følelsen af, at han var traet af alt, der havde noget at gøre med tennis. Det havde ingen fremtid. Han rejste alene, uden nogen som helst form for støtte.

– Jeg var eksemplet på, hvordan ting ikke skal gøres.

Et dårligt eksempel

Han fortaeller om NM-finalen mod Tony Jönsson i starten af 80'erne på Blommenhol­m i Baerum, hvor han kom for sent. Og han kom ikke bare for sent til sin egen finalekamp. Hans entré var at ankomme i en MG Cabriolet med øredøvende musik på anlaegget.

– Det var ikke godt, smiler han i dag.

I 1987, hvor han følte, at han var helt på toppen, blev karrieren ødelagt for altid.

– Vi var på Hawaii, og jeg var i mit livs form. Ingen fik noget at skulle have sagt under kampene. Jeg var den bedste, men to dage før turneringe­n ødelagde jeg alt, siger Morten Rønneberg.

Han fortaeller, at han ’mødte en kvinde’, som han tog kokain sammen med. Han klarede sig fint igennem nogle kampe, men til sidst blev han så omtåget, at han ikke engang kunne genkende sin holdleder.

Hjemme i Norge blev det en skandale, og i klubhuset i Holmenkoll­en blev alle billederne af Rønneberg fjernet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark