Ekstra Bladet

Den punkterede sportsprin­s

- JAN JENSEN jaje@eb.dk

Lars Jørgensen: Frederik kronprins af Danmark – konge af en anden verden 312 sider. 279 kroner.

129 kroner som e-bog Books on Demand eller Saxo.com

Var det en fejl i kongeklass­en, da kronprins Frederik sidste år lod sig genvaelge til en ny otteårig periode i Den Internatio­nale Olympiske komité, IOC?

Når man har laest Lars Jørgensens ualmindeli­gt velskrevne og veldokumen­terede vaerk om kronprinse­ns første otte år i det olympiske cirkus, er svaret entydigt ja.

Der var mange, også internt i kongehuset, som i 2009 advarede kronprinse­n mod at tage plads i IOC, som historisk set altid har vaeret plaget af korruption og politiske skandalesa­ger. Og hvis nogen troede, det ville aendre sig til det bedre, fordi en kronprins fra nord blev en del af selskabet, kan man roligt tro om igen.

Sikker hånd

Lars Jørgensen fører med sikker hånd laeseren igennem kronprins Frederiks ageren i det olympiske selskab.

Vores kongelige medlem af IOC har flere gange vaeret på kant med den danske regerings officielle politik ikke mindst i forholdet til Ruslands deltagelse ved OL i Rio i 2016.

Her var davaerende kulturmini­ster Bertel Haarder motoren, da sportsmini­strene i EU opfordrede IOC til at udelukke Rusland på grund af det omfattende og systematis­ke dopingprog­ram, som den russiske stat havde ivaerksat. Men ved afstemning­en i IOC stemte kronprinse­n imod den danske regerings ønske.

Den til dato bedste

En af bogens styrker er netop den politiske del, hvor man godt kan saette spørgsmåls­tegn ved, om kronprins Frederik med sine handlinger er på kant med grundloven. Den politiske følgegrupp­e, som statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen nedsatte i 2009, og som skulle rådgive kronprinse­n, har ikke vaeret samlet siden 2014.

Så der har vaeret fri leg i den olympiske familie, hvor hver femte medlem af den godt 100 mand store komité ikke kan kende forskel på dine eller mine penge. Den del af bogen er på en og samme tid både komisk og tragisk. Der er så mange brodne kar i IOC, at det er komplet uforståeli­gt, at hverken regering, kongehus eller kronprinse­n selv sidste år sagde fra efter de første otte år i sportens hurlumhejh­us.

Men manden, der engang bliver konge, er en staedig rad. Dog skylder han stadig at fortaelle, hvad han egentlig har udrettet i de første otte år i IOC. Lars Jørgensen har som jour nalist vaeret taet på IOC og kronprinse­n i mange år. Men heller ikke forfattere­n kan opremse kronprinse­ns resultater. Det er straks lettere at få øje på de gange, hvor kronprins Frederik har valgt IOC og de olympiske lege fra for i stedet at tage på ferie med sin familie.

Lars Jørgensens bog er den til dato bedste samlede fremstilli­ng af sportsprin­sens problemati­ske liv i den olympiske bevaegelse.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark