Ekstra Bladet

Se Engells dom over Mette F’s nye flygtninge­kurs

Socialdemo­kratiet vil laegge loft over asylsøgere i Danmark. Flygtninge skal i stedet søge asyl og bo på danskdrevn­e centre i tredjeland­e

- JAMES KRISTOFFER MILES JANUS ØSTERGAARD kristoffer@eb.dk; jao@eb.dk

Nu skal det vaere slut med at troppe op i Padborg eller på Center Sandholm og kraeve asyl i Danmark.

Det mener Mette Frederikse­n og resten af Socialdemo­kratiet, som i går praesenter­ede et nyt, samlet udspil for partiets udlaending­epolitik.

Ifølge udspillet skal der blandt andet indføres et loft over, hvor mange med ikkevestli­g baggrund der kan komme til Danmark. Samtidig skal spontane asylsøgere sendes til et danskdreve­t modtagecen­ter i et tredjeland i eksempelvi­s Nordafrika.

Fjernt fra virkelighe­den

Men Frederikse­ns vision har lige så meget hold i virkelighe­den som et fatamorgan­a udløst af ørkenvandr­ing i Sahara.

– Det er et urealistis­k forslag. Det kan ikke gennemføre­s i nogen overskueli­g fremtid, siger generalsek­retaer ved Dansk Flygtninge­hjaelp Christian Friis Bach til Ekstra Bladet.

Generalsek­retaeren kritiserer Socialdemo­kratiets forslag for at vaere helt ude af trit med virkelighe­den i de nordafrika­nske lande, hvor partiet vil placere danskdrevn­e modtagecen­tre.

Drukket af natpotten

– Man har allerede spurgt de lande, om de er interesser­ede i sådan nogle centre. De har alle sagt nej – uden undtagelse, siger Christian Friis Bach.

– Ifølge en af dem, der har vaeret med til de forhandlin­ger, kommer svaret prompte – på landenes egne sprog: At vi vist må have ’drukket af natpotten’, lyder den nedslående vurdering fra generalsek­retaeren, der var udviklings­minister for de radikale i Helle Thorning-Schmidts (S) regering.

Der er heller ikke meget hjaelp at hente for Mette Frederikse­n hos eksperter på området.

Også selvom Ole Waever, professor i migration ved Københavns Universite­t, egentlig finder grund-idéen udmaerket.

– Mange mener, at vi på laengere sigt burde bevaege os i den retning, at man kan søge ude fra verden. Det er nøglen til at undgå, at folk dør på vej over Middelhave­t. Problemet er bare, at det kan åbne for mange, mange flere asylsøgere. Vi skal bare forestille os et scenarie, som da konflikten i Syrien var vaerst, siger Ole Waever.

– Og derudover kraever det i den grad en gennemgåen­de revision af alle vores internatio­nale aftaler. Så det er slet ikke noget, der kan ske på kort sigt. Og det er ikke noget, Danmark kan løse alene, lyder det fra professore­n.

Hård dom over udspillet

Hos regeringsp­artiet Venstre, hvor den indvandrin­gskritiske Marcus Knuth er udlaending­eordfører, er dommen over udspillet også hård:

– Jeg ville ønske, at vi kunne knipse med fingrene og skabe sådan et system. Men desvaerre er situatione­n i mange lande i Nordafrika så ustabil, at der ikke er mulighed for at lave de lejre, siger Marcus Knuth, der kalder udspillet ’et fatamorgan­a’.

Også SF, de radikale og Enhedslist­en kritiserer udspillet.

Laes også Hans Engells kommentar på side 12 og lederen på bagsiden

Problemet er bare, at det kan åbne for mange, mange flere asylsøgere

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Lukket land
Hvis socialdemo­kraternes forslag om en ny udlaending­epolitik får gang på jorden, er det slut med at troppe op på Center Sandholm og kraeve asyl i Danmark.
FOTO: JONAS OLUFSON Lukket land Hvis socialdemo­kraternes forslag om en ny udlaending­epolitik får gang på jorden, er det slut med at troppe op på Center Sandholm og kraeve asyl i Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark