Ekstra Bladet

VAR MED I ALLE SENGEKANT-FILM

70’ERNES STORE SEXSYMBOL

- RUNE MELCHIOR SJØRVAD

Da det blev rigtig fraekt, lukkede jeg ned og sagde paent nej tak

Mazurkafil­men gik jo simpelt hen som varmt brød over hele Europa

Annie Birgit Garde havde hovedrolle­n i den allerførst­e Sengekant-film – ’Mazurka på sengekante­n’ fra 1970 – og medvirkede i de efterfølge­nde seks år i alle opfølgerne.

Selv om hun oplevede at blive sat i bås som ’hende fra de fraekke film’, ødelagde det langtfra hendes karriere som seriøs skuespille­r på de skrå braedder og det store laerred, og i dag fortryder hun ikke sin medvirken i de tidstypisk­e erotiske komedier.

– Jeg synes, det var sjovt at vaere med i dem, og det er bestemt ikke noget, jeg fortryder. Vi havde det rigtig sjovt, og vi var et godt hold med blandt andre Karl Stegger, Paul Hagen, Ole Søltoft og Birte Tove, der arbejdede sammen, siger Annie Birgit Garde til Ekstra Bladet og understreg­er, at hun stoppede, før legen blev alt for fraek.

Startede uskyldigt

– Da det blev rigtig fraekt, lukkede jeg ned og sagde paent nej tak. Jeg havde på fornemmels­en, at hvis man gik videre med den slags, så ville man komme til at lukke af for alt mulig andet – eksempelvi­s teater-arbejde – og det ville jeg jo ikke risikere, siger Annie Birgit Garde og fortsaette­r: – De første var meget søde og uskyldige, og jeg kan slet ikke forstå, at de har fået det ry, som de har. Alle tror jo, de er nok så fraekke, men det er de jo slet ikke. Det er naermest lidt latterligt, at de blev markedsfør­t, som de gjorde.

Som så mange andre ting i tilvaerels­en var det lidt af et tilfaelde, at Annie Birgit kom med på Sengekant-vognen, hvilket endte med at levere smør på brødet i seks år i begyndelse­n af 70’erne.

– Det begyndte med Soyas film ’Sytten’, hvor Ghita Nørby og Ole Søltoft havde hovedrolle­rne. Jeg havde den mindste lille rolle, som man kan forestille sig. Jeg spiller en pige, som Ole Søltoft bliver forelsket i på en togrejse. Det var så lille en rolle, at jeg ikke rigtig regnede det for noget saerligt, men det gjorde åbenbart, at man mente, at jeg skulle have hovedrolle­n som rektorfrue­n i ’Mazurka på sengekante­n’, siger Annie Birgit Garde.

– Hvordan husker du tiden? – Jeg synes bare, det var skaeg og ballade. Jeg havde hidtil mest spillet adels-frøkener på teatret. Jeg ville rigtig gerne over i noget mere moderne, så jeg var lykkelig for rollen i ’Mazurka’, og det gjorde, at jeg fik rollerne i alle de efterfølge­nde film, siger Annie Birgit og tilføjer:

– Det bragte mig videre, men samtidig kan man sige, at det måske også stoppede mig lidt, fordi man troede, at jeg kun kunne gebaerde mig som sådan en lidt fraek pige, men jeg var nu altså ikke saerlig fraek eller afklaedt. Sådan vil jeg nu nok blive husket, men det må jeg jo lade andre om.

Og det var ikke kun i Danmark, at Sengekant-filmene vakte opsigt og begejstrin­g. Faktisk var filmene en af de første rigtig store danske filmekspor­t-succeser.

– Mazurka-filmen gik jo simpelthen som varmt brød over hele Europa. Det var første gang, en dansk film solgte så meget rundt om-

kring. Filmene indtjente rigtig mange penge, og det var vi jo stolte af, men så var det, man senere gik over til at lave sådan nogle lidt ’kedelige’ film, der bestemt ikke var noget for mig.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOGENS BERGER/RITZAU SCANPIX ?? Sex-symbol Annie Birgit Garde var et af 70’ernes helt store sex-symboler.
FOTO: MOGENS BERGER/RITZAU SCANPIX Sex-symbol Annie Birgit Garde var et af 70’ernes helt store sex-symboler.
 ?? FILMPLAKAT ?? ’Mazurka på sengekante­n’ blev solgt til en lang raekke europaeisk­e lande.
FILMPLAKAT ’Mazurka på sengekante­n’ blev solgt til en lang raekke europaeisk­e lande.
 ??  ?? ’Romantik på sengekante­n’ (1973)
’Romantik på sengekante­n’ (1973)
 ??  ?? ’Motorvej på sengekante­n’ (1972)
’Motorvej på sengekante­n’ (1972)
 ??  ?? ’Hopla på sengekante­n’ (1976)
’Hopla på sengekante­n’ (1976)
 ??  ?? ’Sømaend på sengekante­n’ (1976)
’Sømaend på sengekante­n’ (1976)
 ??  ?? ’Der må vaere en sengekant’ (1975)
’Der må vaere en sengekant’ (1975)

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark