Ekstra Bladet

SYGE AELDRE BETALER FOR SALG TIL SHARIA-SHEIK

PRIORITERI­NG: Penge, der ellers var øremaerket til indsatsen mod overbelaeg­ning på landets sygehus, går i stedet til at daekke underskudd­et efter salget af vaccine-fabrikken

- JESPER RISE BØRJESEN THOMAS GÖSTA SVENSSON rise@eb.dk; tgs@eb.dk

AEldre og udsatte danskere kommer til at betale dyrt for salget af vaccine-fabrikken på Statens Serum Institut til den saudiarabi­ske sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih.

Rigsrevisi­onen kom for nylig med en saerdeles kras kritik af Sundhedsmi­nisteriet for håndtering­en af salget, der kommer til at koste skatteyder­ne mellem 1,3 og 1,8 mia. kr.

Heraf lød underskudd­et i forbindels­e med salget alene i 2017 på 400 mio. kr. Derfor har Sundhedsmi­nisteriet vaeret på støvsuger-tur rundt på forskellig­e konti for at finde penge, som kan haeldes i det sorte hul.

Blandt andet har ministerie­t valgt at traekke 76 mio. kr. ud fra en kontoen ’kommunale forebyggel­sesindsats med saerligt fokus på aeldre medicinske patienter og udsatte grupper’.

De penge var ellers ifølge finanslove­n øremaerket til en ’styrket indsats mod overbelaeg­ning’, som landets sygehuse stadig har store problemer med.

I november sidste år viste en undersøgel­se, at syv ud af ti sygeplejer­sker oplever massiv overbelaeg­ning.

Eksempelvi­s oplevede over 3000 patienter i 2017, at der ikke var plads på Region Sjaellands seks sygehuse. Derfor måtte de ligge på gangen eller andre faellesare­aler.

Uvaerdigt for patientern­e Flemming Møller Mortensen, Socialdemo­kratiets sundhedsor­dfører, mener, at det er ’forkasteli­gt’ at bruge pengene til at daekke et underskud i stedet for at bruge dem på overbelaeg­ning.

– Når vi ved, hvor uvaerdigt det er for patientern­e, og hvor negativt det er for personalet, hvorfor så ikke bruge de her 76 mio. kr. på at nedbringe overbelaeg­ningen, siger han.

Det var den davaerende SR-regering, der tilbage i 2014 besluttede, at man i 2016 skulle afsaette de mange millioner til indsatsen mod overbelaeg­ning.

I 2015 overtager Sophie Løhde (V) posten som sundhedsmi­nister, og brugen af pengene bliver sat på pause, indtil Udvalget for det naere og sammenhaen­gende sundhedsva­esen aflaegger sin endelige rapport.

Rapporten er først klar i juni 2017. Pengene blev derfor ikke planlagt 2017. brugt i 2016 som – og heller ikke i

I et notat skriver Sundhedsmi­nisteriet, at pengene ikke laengere kan bruges til det ønskede formål

Rigsrevisi­onen kom for nylig med en saerdeles kras kritik af Sundhedsmi­nisteriet

I et notat skriver Sundhedsmi­nisteriet, at pengene ikke laengere kan bruges til det ønskede formål, fordi der så skal skaeres et andet sted for ikke at ramme det såkaldte udgiftslof­t.

– Det er jo det mest bureaukrat­iske og Djøf-agtige svar, man kan få. De kunne godt overflytte pengene det første år, men ikke efterfølge­nde. Det svar er fabrikeret efter, hvad der passer sundhedsmi­nisteren – og ikke efter, hvad der ville vaere bedst for patientern­e, siger Flemming Møller Mortensen. KILDE: Aktstykke nummer 40 fra samling 2017-18

 ?? PR-FOTO ?? Familien Aljomaih med med sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih i spidsen har købt vaccine-produktion­en på Statens Serum Institut.
PR-FOTO Familien Aljomaih med med sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih i spidsen har købt vaccine-produktion­en på Statens Serum Institut.
 ?? FOTO: MARCUS TRAPPAUD BJØRN/RITZAU SCANPIX ?? – Når vi ved, hvor uvaerdigt det er for patientern­e, og hvor negativt det er for personalet, hvorfor så ikke bruge de her 76 mio. kr. på at nedbringe overbelaeg­ningen, spørger Flemming Møller Mortensen, Socialdemo­kratiets sundhedsor­dfører.
FOTO: MARCUS TRAPPAUD BJØRN/RITZAU SCANPIX – Når vi ved, hvor uvaerdigt det er for patientern­e, og hvor negativt det er for personalet, hvorfor så ikke bruge de her 76 mio. kr. på at nedbringe overbelaeg­ningen, spørger Flemming Møller Mortensen, Socialdemo­kratiets sundhedsor­dfører.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark