Ekstra Bladet

TOG KOKAIN TIL MORGENMAD

Skuespille­r Søren Vejby var i mange år afhaengig af kokain – i dag hjaelper han andre ved at fortaelle om sin vej ud af det mørke, som naesten ødelagde hans liv

- ANDERS ZACHO azk@eb.dk

En glorvaerdi­g start på skuespille­rkarrieren blev med tiden forvandlet til en tilvaerels­e, hvor ingen vil arbejde med ham, og familien var ved at forsvinde.

Søren Vejby strålede for år tilbage i den danske tv-serie ’Livvagtern­e’ som den muskuløse Rasmus, men i virkelighe­den kaempede den unge skuespille­r med et stofmisbru­g, som han holdt skjult for sine naermeste. Et misbrug, der var ved at koste ham alt.

I dag er den 43-årige skuespille­r forfatter, foredragsh­older og vigtigst af alt – stoffri.

Konen opdagede misbrug

I mange år levede han ellers et liv med kokain til morgenmad, der gjorde ham høj og boostede hans ego som en anerkendel­ses-higende skuespille­r på vej frem i verden.

Men det massive misbrug var i sidste ende ved at ødelaegge hans liv fuldstaend­ig.

– Det har haft utrolig store konsekvens­er for mig. Jeg har vaeret i en situation, hvor mit aegteskab var ved at gå helt i stykker, mens jeg var arbejdsløs og boligløs.

– Til sidst opdagede min kone, at jeg havde et skjult misbrug, og satte mig stolen for døren.

– Men jeg lyttede ikke, og så skred jeg ud i en lille etvaerelse­s lejlighed i Nordvest (i København, red.), hvor jeg sad midt i en blanding af kokain, hash og alkohol.

Frygten for at se sig selv i øjnene og acceptere, at han havde et misbrug, var for stor.

Men rollen som far gjorde, at Søren Vejby indså, at han måtte laegge sit liv om:

– På et tidspunkt får jeg et wake-up-call og begynder at taenke, at jeg kan ikke tage min datter til ridning lørdag morgen, når jeg har stået med mel i naesen fredag nat. Det blev vendepunkt­et for mig.

Nuanceret billede

I dag hjaelper Søren Vejby andre i samme situation ved at holde foredrag om stoffer, der isaer er henvendt til unge mennesker.

Han er også manden bag dokumentar­serien ’Kokainens pris’.

– Jeg har oplevet folk taet på mig, hvor det er gået meget vaerre. Jeg har set folk, der på mindre end to år har formøblet alt, hvad de ejer, og mistet deres familie.

Søren Vejby mener, at noget af det vaerste ved et kokain-misbrug er alle de ting, man aldrig får bearbejdet i sig selv.

– De grufulde konsekvens­er ved at tage kokain er netop, at man først bliver i stand til at tackle de problemer, som man tumler med, når man kommer ud af sit misbrug – hvis man nogensinde gør det.

Stoffer fungerer nemlig som en virkelighe­dsflugt, og det var også sådan, Søren Vejby i mange år brugte kokainen.

– Jeg begyndte at drikke i en alt for ung alder, før hashen så kom på banen. Og det gjorde bare, at alt det der med, at jeg ikke vidste, hvem jeg var, og hvad jeg ville, mens jeg søgte anerkendel­se og kaempede med mine problemer som skilsmisse­barn, kom frem igen, da jeg endelig kom ud af mit misbrug.

Søren Vejby slår dog fast, at ikke alle bliver ødelagt af kokain. Men han efterlyser et mere nuanceret billede af de mennesker, der kaemper med et stof-misbrug:

– Kokain er blevet et tabu, hvor vi skaerer alle over en kam, hvis de har taget det. Det bliver fremstille­t lidt sådan, at hvis man tager kokain, bliver man sindssyg oven i hovedet. Misbrug kan som regel ses som et symptom på, at noget andet er galt, og derfor er det vigtigt, at vi begynder at tale mere om det.

Det har haft utrolig store konsekvens­er for mig

Jeg har set folk, der på mindre end to år har formøblet alt

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Stoffri i dag
Søren Vejby strålede for år tilbage i den danske tv-serie ’Livvagtern­e’, men i virkelighe­den kaempede han med et massivt stofmisbru­g.
FOTO: ALL OVER PRESS Stoffri i dag Søren Vejby strålede for år tilbage i den danske tv-serie ’Livvagtern­e’, men i virkelighe­den kaempede han med et massivt stofmisbru­g.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark