Ekstra Bladet

HEIDIS MORDER ER ASIAT

SÅDAN BLEV DET AFSLØRET: Politiet har fået vigtige oplysninge­r ved hjaelp af en ny retsgeneti­sk teknik

- JAN SØGAARD METTE FLECKNER js@eb.dk; fleck@eb.dk

Politiet har fået nyt håb om at opklare det bestialske mord på den 41-årige Heidi Abildskov, der blev stukket ihjel af en indbrudsty­v i familiens villa på Frederiksd­alsvej 174 i Virum for godt fem år siden.

En ny retsgeneti­sk teknik, der hedder geno-geografisk dna-analyse, afslører, at den ukendte morder formentlig er af asiatisk afstamning.

Samtidig afslører retskemisk­e undersøgel­ser, at morderen var påvirket af tre narkotiske stoffer, og at han derfor sandsynlig­vis faerdedes i narko-miljøet.

De nye oplysninge­r betyder, at politiet kan målrette efterforsk­ningen og nu appellerer til vidner, der kan huske en stofmisbru­ger af asiatisk afstamning.

Skar sin hånd

Under det voldsomme drab skar han skar sin ene hånd indvendigt, formentlig den højre, og blødte kraftigt.

Måske er han blevet behandlet for skaden hos en laege eller skadestue, og måske gik han i tiden efter drabet med bandage eller plaster på hånden.

Politiet har hele tiden haft faeldende beviser mod den ukendte morder i form af en komplet dna-profil, fingeraftr­yk og håndaftryk, men han er ukendt i både danske og udenlandsk­e dna- og fingeraftr­yksregistr­e.

Derfor er han ikke identifice­ret.

For cirka tre måneder siden begyndte Retsgeneti­sk Afdeling at bruge den nye geno-geografisk­e dna-analyse, som er et nyt vaerktøj i politiets efterforsk­ning.

Analysen kan pege på en gerningsma­nds etniske oprindelse, for eksempel Europa, Grønland eller i mord-sagen fra Virum: Asien.

Nyt vaerktøj for politiet

– Det nye er, at vi kan tage en dna-profil fra en person, som vi ikke kender, og så kan vi udtale os med en eller anden grad af sandsynlig­hed om, hvilken population personen stammer fra, siger retsgeneti­ker Frederik Torp Petersen til Ekstra Bladet.

Dna-profilen sammenlign­es med pålidelige reference-prøver fra de forskellig­e population­er, og Retsgeneti­sk Afdeling kan så beregne en sandsynlig­hed for personens oprindelse.

I geno-geografisk­e analyser bruger retsgeneti­kerne højst sandsynlig­heden 1:10.000, der svarer til, hvad der bruges i faderskabs­sager.

Det er vaesentlig­t mindre end sandsynlig­heden 1:1.000.000, som bruges til sikker identifika­tion af personer ved hjaelp af dna-profiler.

Eksperimen­tel

– Vi udtaler os kun om, hvor mange gange bedre det passer, hvis en person stammer fra en bestemt population, end hvis personen stammer fra en anden population, forklarer Frederik Torp Petersen.

Retsgeneti­sk Afdeling betragter endnu metoden som eksperimen­tel, fordi ekspertern­e skal samle erfaring. Heidi-sagen er en af de første sager, som retsgeneti­kerne har arbejdet på med den nye metode.

– Men det er et redskab for politiets efterforsk­ning, som politiet kan rekvirere hos os, siger Frederik Torp Petersen.

 ??  ??
 ??  ?? Ekstra Bladet 17. november 2012.
Ekstra Bladet 17. november 2012.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark