Ekstra Bladet

SKRIVEBORD­S-MORDER SENDTE MILLIONER I DØDEN

Hvis vi ud af de 10,3 millioner jøder havde draebt 10,3 millioner, ville jeg sige: Godt. Vi har udryddet en fjende Adolf Eichmann var den effektive embedsmand bag holocaust. Først 15 årefter Anden Verdenskri­gs afslutning blev top-nazisten indhentet af ret

- TIM PANDURO Kilder: Spiegel.de, nyt.com, Life, auschwitz.dk, dr.dk, eb.dk, ushmm.org. Wanseekonf­erencen. Anden Verdenskri­g Leksikon

Den undseelige mand i den sorte uniform var utraetteli­g. Han underskrev dokumenter, drejede telefonnum­re, lavede togplaner.

Adolf Eichmann levede i starten af 1940’erne til fulde op til den opgave, han var blevet tildelt – nemlig at vaere den praktiske kontornuss­er bag verdenshis­toriens største industriel­le massemord.

Fra sit kontor i en tidligere jødisk institutio­nsbygning på den fornemme Kurfürsten­strasse i Berlin udarbejded­e og godkendte han planer for plyndringe­r og besluttede, hvor hundredtus­indvis af jøder skulle ende deres liv.

Nazifunkti­onaeren voksede op i Østrig i et paent middelklas­sehjem.

Efter et halvhjerte­t forsøg på at få en teknisk uddannelse flyttede han som 26-årig til Tyskland i 1932 og meldte sig ind i det nazistiske elitekorps SS.

I 1935 blev han ansat i en afdeling, der skulle finde en løsning på ’det jødiske spørgsmål’.

Han greb opgaven med iver og laerte sig endog de jødiske sprog jiddisch og hebraisk.

Tre år senere blev han sendt Wien, efter at Østrig var blevet en del af det stortyske rige.

Han skulle tvinge jøder til at emigrere. Hans hovedkvart­er blev en velsmurt maskine, hvor jøderne afleverede deres ansøgning ved indgangen og derefter måtte igennem forskellig­e kontorer, hvor de fraskrev sig rettighede­r og formuer, inden de til slut fik deres pas udleveret.

Ifølge historiene­t.dk blev 150.000 af Østrigs 200.000 jøder tvunget til at udvandre, inden Eichmann i oktober 1939 blev forfremmet til leder af sikkerheds­politiet RSHA’s afdeling for jødiske anliggende­r i den beslaglagt­e bygning på Kurfürsten­strasse.

Mordernes topmøde

Den’frivillige’ emigration gik ikke laengere staerkt nok – og Eichmann ridsede en plan op for deportatio­n af Tysklands jøder til Østeuropa og Rusland, samtidig med at han fortsatte sin udplyndrin­g af jøder, der ville forlade Tyskland.

Eichmann var ganske vist kun afdelingsl­eder, men hans fagområde og ekspertise gjorde, at han var en selvskreve­n gaest på Wannseekon­ferencen 20. januar 1942, hvor en raekke nazistiske topembedsm­aend mødtes og aftalte drabet på Europas jøder.

Herefter fik Eichmann for alvor travlt. Alle flaskehals­problemer i form af manglende kapacitet i kz-lejre og udryddelse­slejre og kontrol med de mange jernbanetr­ansporter af jøder fra hele Europa skulle løses. Og det gjorde Eichmann til fulde.

I 1944 rejste skrivebord­smorderen endog til Ungarns hovedstad, Budapest, for personligt at sikre, at mere end 400.000 af landets jøder blev sendt i døden.

Da krigen sluttede, tog Adolf Eichmann et falsk navn, og det hjalp ham, da han blev arresteret af de amerikansk­e tropper.

Der blev ikke passet videre godt på ham i internerin­gslejren. Han flygtede, og efter nogle år i skjul i Østrig stak han i 1950 til Argentina.

I 1952 kom hans kone og børn også til landet. Selv om Eichmann fik hjaelp af den store tyske koloni i Argentina, var han bitter.

Ifølge Der Spiegel følte han sig forrådt af de nazister, der havde sladret om ham under krigsforbr­yder-processern­e i Nürnberg. Samtidig var han ikke i stand til at forsørge sin familie. Han havde brug for aeresoprej­sning, følte han. Og selv om han levede under falsk navn, lod han sig interviewe af en gruppe nazister, der ønskede at afvise holocaust som fjendtlig propaganda. Ifølge Chronicle.com blev de skuffede.

– Hvis vi ud af de 10,3 millioner jøder havde draebt 10,3 millioner, ville jeg sige: ’Godt. Vi har udryddet en fjende’, sagde Eichmann til gruppen.

 ??  ??
 ?? FOTO: AP ?? Adolf Eichmanns nidkaerhed og grundighed gjorde det muligt at tage livet af millioner af fanger i koncentrat­ionslejren­e i de tyskkontro­llerede områder under Anden Verdenskri­g.
FOTO: AP Adolf Eichmanns nidkaerhed og grundighed gjorde det muligt at tage livet af millioner af fanger i koncentrat­ionslejren­e i de tyskkontro­llerede områder under Anden Verdenskri­g.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark