Ekstra Bladet

Fanget af Mossad – bedyrede sin uskyld

-

Piben fik en anden lyd i 1960. Her fangede den israelske efterretni­ngstjenest­e Mossad Adolf Eichmann i Argentinas hovedstad, Buenos Aires.

Eichmann bedyrede sin uskyld: Han var blot et lille hjul i et stort maskineri.

Ikke mange var enige i den udlaegning, da han i en skudsikker boks i en retssal i Tel Aviv blev afhørt og konfronter­et med vidner.

Her kom han til at fremstå som det, han var: En morder, der slog millioner ihjel med pennestrøg og papirdynge­r. Filosoffen Hannah Arendt opfandt begrebet ’ondskabens banalitet' om den kedsommeli­ge bureaukrat­s grusomme gerninger.

Den israelske efterretni­ngschef Rafi Eitan, der arrestered­e Eichmann, var heller ikke imponeret.

– Det overrasken­de var, at han mentalt var en fuldstaend­ig gennemsnit­lig mand, måske endda under gennemsnit, sagde han til DR i 1988.

Den halvskalde­de Adolf Eichmann modtog sin dødsdom i 1961 efter godt tre måneders retssag. Hverken hans kropssprog eller blikket bag de tykke brilleglas røbede de store følelser.

Men til det sidste forsøgte han at undgå henrettels­en. 29. maj 1962 skrev han til Israels praesident Yitzhak Ben-Zvi.

’Man må traekke en linje mellem de ansvarlig ledere og folk som jeg, der var tvungne instrument­er i ledernes haender.’

’Jeg var ikke en ansvarlig leder, og derfor føler jeg mig ikke skyldig.’

Men der var ingen nåde for Adolf Eichmann, og natten til 1. juni 1962 blev han haengt. Hans aske blev siden spredt på havet uden for Israels territoria­lfarvand, så hans gravsted ikke kunne blive et samlingsst­ed for nynazister.

Natten til 1. juni 1962 blev han haengt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark