Ekstra Bladet

OLYMPISKE SKANDALER PÅ STRIBE

Det olympiske stadion i Pyeongchan­g skal rives ned i naeste måned. Den slags er langtfra enestående. Her er fem store økonomiske OL-fadaeser

- HANS-HENRIK HYBHOLT HARE haren@eb.dk

– Der er en stor pris forbundet med disse mega-events, men man bliver nødt til at spørge sig selv, hvad man får for sine penge. Hvis det er penge, der forbedrer byen og skaber en arv på den lange bane, kan det vise sig at vaere en god investerin­g for byen – selv om prisen er høj.

Mark Wilson, professor ved Michigan State University, har studeret såkaldte mega-events som eksempelvi­s OL og VM i fodbold.

Hans udtalelse herover stammer fra businessin­sider.com og henviser blandt andet til Barcelona, der afviklede Sommer-OL i 1992.

Legene var hulens dyre med udgifter for 15,4 milliarder dollars, men spanierne har siden høstet stor ros for investerin­gen.

Blandt andet byggede bystyret en ordentlig sandstrand og forvandled­e havnen til et indbydende sted, der den dag i dag fortsat er yderst attraktivt.

En enlig svale

Barcelona står som et lysende eksempel på et dyrt OL, der skulle vise sig at vaere naermest fornuftigt, men det er desvaerre undtagelse­n i en tung historiesk­rivning om pokkers dyre lege – sommer såvel som vinter.

I den anden ende af skalaen ligger Sochi, der var vaert for Vinter-OL i 2014. En kombinatio­n af mangel på logik i den geografisk­e placering, bestikkels­e i milliard-klassen og terror-trusler fik Vladimir Putins prestigepr­ojekt til at skrive historie.

Ekstra Bladet er dykket ned i historiebø­gerne om OL og giver her et bud på de største økonomiske fadaeser i den foreløbig 122 år lange OL-historie.

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Dorthe Holm og de øvrige danske curling-kvinder vandt danskernes hjerter, men tabte den olympiske finale i den japanske by Nagano i 1998. Japanerne tabte samtidig milliarder af kroner i en korruption­sskandale.
FOTO: LARS POULSEN Dorthe Holm og de øvrige danske curling-kvinder vandt danskernes hjerter, men tabte den olympiske finale i den japanske by Nagano i 1998. Japanerne tabte samtidig milliarder af kroner i en korruption­sskandale.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark