Ekstra Bladet

JEG LED AF DEPRESSION

Nicolas Dalby er ved at gøre klar til et laenge ventet comeback efter at have vaeret i sit livs største krise

- HANS-HENRIK HYBHOLT HARE haren@eb.dk

Der har laenge vaeret stille omkring den danske MMAkaemper Nicolas Dalby.

Fra foråret 2010 til foråret 2015 vandt han samtlige 14 kampe, han stillede op til i Mixed Martial Arts (MMA) – heriblandt debuten i Ultimate Fighting Championsh­ip, UFC.

Efter en uafgjort affaere i efteråret 2015 tabte han derpå de naeste to i april og september 2016. Og så forsvandt han.

UFC skar ham ud af programmet sidste forår, og siden har fans kunnet følge ham traene via Instagram.

Men hvad han ikke har fortalt, er, at han samtidig har kaempet en kamp. En kamp for overlevels­e. Det meddeler han nu på netop Instagram.

’For mig er en af mine største kampe under opsejling, bogstaveli­gt og i overført betydning. Bogstaveli­gt, fordi jeg har besluttet mig for at traede ind i et bur og slås igen efter halvandet års fravaer fra sporten, efter jeg tabte to kampe i traek, de første i mere end ti år i sporten. Men også i overført betydning, fordi jeg har kaempet med en dyb depression, der resultered­e i alkoholism­e, apati og voldsom opførsel mod de mennesker, jeg holder mest af ’, beretter Nicolas Dalby på Instagram.

Det er ikke slut

Han går ikke i detaljer med omfanget eller konsekvens­erne af sit misbrug og sin tilstand. Derimod understreg­er han, at det ikke er slut for ham. Tvaertimod. Han er på vej tilbage i buret. Naermere bestemt 28. april i Stockholm til staevnet Cage Warriors.

Men det har vaeret – og er fortsat – en lang og sej vej at gå for den nu 33-årige weltervaeg­ter fra Sønderjyll­and.

’Hvordan kommer man tilbage efter en nedtur som den? Kan du forestille dig den tvivl på dig selv? Kan min krop stadig klare en hård traeningsl­ejr? Er mit sind staerkt nok til at klare de perioder, hvor ingenting virker, hvor tvivlen sniger sig ind, og de skader, der utvivlsomt ligger forude, leger med dit hoved’, spørger han og understreg­er sin egen tvivl.

’Er jeg staerk nok fysisk og mentalt til ikke bare at tage kampen men rent faktisk at gå ind og slippe helvede løs, som jeg har i mig, når jeg tror på mig selv, og jeg kører på alle cylindre?’

’Det er spørgsmål, der bliver besvaret, inden sommeren kommer. Måske pådrager jeg mig en stor skade i optakten til kampen. Måske klapper det ikke, når jeg endelig er tilbage i buret. Måske taber jeg den kamp.’

’Men der er kun en måde at finde ud af det på. Og det er kraftedeme ved at gøre det!’, fortaeller Nicolas Dalby på Instagram og tilføjer, at det er på tide at vise kaeresten, vennerne og resten af verden, hvad han er gjort af.

’At jeg følger op på de løfter, jeg har givet mig selv. Og det er den egentlige kamp. Hvis jeg gør det, gør det allerbedst­e, jeg kan. Så vinder jeg kampen i buret. Og kampen for mit liv!’

Der er kun én måde at finde ud af det på. Og det er kraftedeme ved at gøre det

 ?? FOTO: DAN COOKE/ALAMY STOCK PHOTO/ALL OVER PRESS ?? Den danske MMA-kaemper Nicolas Dalby, der her er oppe mod Darren Till fra Storbritan­nien, har ikke vundet i MMA-buret siden maj 2015. Nu er han taet på comeback.
FOTO: DAN COOKE/ALAMY STOCK PHOTO/ALL OVER PRESS Den danske MMA-kaemper Nicolas Dalby, der her er oppe mod Darren Till fra Storbritan­nien, har ikke vundet i MMA-buret siden maj 2015. Nu er han taet på comeback.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark