Ekstra Bladet

Ekspert: Det er taet på

- Nick@eb.dk

Kongehus-ekspert og lektor ved Københavns Universite­t, Sebastian Olden-Jørgensen er ikke i tvivl om, at der er en god grund til, at kongefamil­ien ankom samlet til Rigshospit­alet – også selv om prins Joachim og hans to aeldste sønner allerede havde besøgt prins Henrik tidligere på dagen.

– Hvis der blot var tale om et sygebesøg, ville man jo fordele sig over dagene, men når nogle af dem allerede har vaeret der, og man så samles igen, så tyder det jo på, at det er taet på, fortaeller han til Ekstra Bladet.

Ifølge ham er det ganske forståelig­t, at hele familien – dronning Margrethe, kronprinse­parret og deres børn, prins Joachim og prinsesse Marie samt deres børn – alle mødes på Riget.

– De opfører sig jo som en hvilken som helst anden familie, der samler sig om dødslejet, konstatere­r han og tilføjer, at kongefamil­ien også var samlet, da dronning Ingrid sov stille ind i november 2000. Det vrimlede med rødkindede hundelufte­re og motioniste­r denne lørdag eftermidda­g på pladsen foran Fredensbor­g Slot, hvor dronning Margrethe har holdt til den seneste tid, mens prins Henrik har ligget på Rigshospit­alet.

Adspurgt om deres bedste minder om prinsen, fortalte folk samstemmen­de om at have hilst på ham, når han har plukket svampe fra skovbunden, om hans spraglede ydre og en generel venlighed. – Hvad var din reaktion, da du hørte, at prins Henrik er alvorlig syg?

– Man bliver jo berørt, for det er jo hårdt for en familie at miste en person. Det har vi andre også prøvet. Både han og dronning Margrethe har vaeret nogle fantastisk­e personer, så det er da trist.

– Hvordan husker du prins Henrik bedst?

– Som en farverig person, der var ved sine meningers mod. Han kunne snakke med høj og lav. – Hvordan reagerede du, da du hørte, at han er alvorlig syg?

– Jeg blev rørt. Selvfølgel­ig blev jeg det. Han har boet heroppe og har faerdedes i slotsparke­n siden 1972 somme tider flere gange om dagen.

– Jeg har mødt kongefamil­ien et utal af gange, herunder også prinsen, når han har kørt rundt i sin lille vogn. Så selvfølgel­ig taenker man over det, men man må også erkende, at vi jo ikke alle er purunge.

– Hvordan husker du ham bedst?

– Lige da han kom til landet. Han talte meget hurtigt et rimeligt dansk og tog befolkning­en med storm. Og så husker jeg ham fra de gange, vi har hilst på ham, når han har gået rundt i slotshaven og samlet svampe. i sygesengen – Hvordan reagerede du, da du hørte, at prins Henriks helbred er alvorligt forvaerret?

– Man bliver jo altid rørt, når nogen er alvorlig syg, men nu har der jo vaeret meget få informatio­ner. De har jo stort set blot meddelt, at han er kommet på hospitalet.

– Hvordan husker du prins Henrik bedst?

– Jeg husker, at hans dansk er lidt sjovt, og så husker jeg historiern­e fra i sommer om begravelse­n og demensen. – Hvordan reagerede du, da du hørte, at prins Henrik var blevet alvorlig syg?

– Jeg blev rørt. Det gjorde jeg da. Jeg er royalist, så jeg følger med i det.

– Hvordan husker du prins Henrik?

– At han er sin egen, og at han siger sin mening. Jeg tror, at han er utrolig staedig, og at han ved, hvad han vil. Han gør, hvad han gør uanset hensyn til så meget andet. – Hvordan husker du prins Henrik bedst?

– Som en munter og glad mand. Det gør jeg bestemt. Jeg har laest de bøger, han har skrevet, og der har jeg fået bekraeftet, hvad jeg i al almindelig­hed har set på tv.

– Jeg har mødt prinsen i slotsparke­n så laenge, det kunne lade sig gøre.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark