Ekstra Bladet

TVINGER EN MILLION DANSKERE TIL AT KØBE NYT REJSEKORT

TVANGSLUKN­ING: Dit rejsekort bliver automatisk lukket efter fem år, selv om det virker upåklageli­gt. En million danskere skal betale 50 kroner for et nyt

- HEINE JØRGENSEN heine@eb.dk

Der bliver de kommende år gjort kort proces med danskernes rejsekort. Selv om kortene fortsat virker, bliver de tvangslukk­et, når kortet er fem år gammelt. Hvis kunderne vil have et nyt, koster det 50 kroner.

Hos DSB vurderer man ifølge en frisk rapport, at knap en million kunder skal have udskiftet deres rejsekort frem mod udgangen af 2020. Det rammer blandt andre Bo Lytzen, der netop har fået besked om, at hans kort snart lukkes ned. Og at han selv må sørge for at bestille og betale for et nyt:

– Det er ikke i orden, for der er intet galt med mit rejsekort i dag, siger han til Ekstra Bladet.

Levetid på fem år

Han giver ikke meget for, at Rejsekort A/S begrunder tvangslukn­ingen med, at kortenes fem år.

Heller ikke selv om forklaring­en ifølge firmaet er, at efter fem år begynder kommer der et stigende antal tekniske fejl på chipkorten­e, som gør kortene mere og mere ustabile. levetid typisk er

– Hvis det er en teknisk ting, der løber ud i kortene, ville alle kortene jo stoppe med at virke på samme tid. Så det er noget sludder, når de siger, at fem år er levetiden, mener Bo Lytzen.

– Rejsekort bliver jo heller ikke slidt ens op. Nogle bruger det flere gange om dagen, mens jeg bruger det nogle få gange om måneden. Jeg slider derfor ikke så meget på mit kort, som jo heller ikke har et mekanisk slid.

Det er ikke alene udgiften på 50 kroner, der rammer kunder som Bo Lytzen. Når rejsekorte­t automatisk annulleres, skal der betales mindst 100 kroner ind på det. Saldoen fra det gamle kort kan nemlig ikke overføres:

– Rejsekorts­ystemet vil sikre, at kundernes penge bliver behandlet sikkert. Derfor udbetaler vi en restsaldo på et lukket rejsekort til kundens NemKonto, forklarer Thomas Boe Bramsen, der er markedsche­f hos Rejsekort A/S.

Fjern gebyret

Ifølge markedsche­fen er det planen, at rejsekorte­t fremover får en udløbsdato printet på forsiden. Og at denne dato vil vaere laengere end fem år fra udstedelse­n:

– Men vi vil stadig kun garantere mindst fem års levetid, fastslår han.

Hos Passagerpu­lsen hos Forbrugerå­det Taenk opfordrer man nu til at fjerne gebyret:

– Det er uigennemsk­ueligt som forbruger at vide, hvorfor man skal betale 50 kroner i gebyr, siger Niels Martin Madsen fra Passagerpu­lsen.

– Her ville det vaere meget mere gennemskue­ligt, hvis beløbet var en del af rejsens pris, fortsaette­r han.

– Kunderne er frustrered­e over, at de ikke kan overføre deres saldo fra det gamle kort til det nye. Hvad taenker I om det?

– Vi så gerne, at det bliver langt mere simpelt at bytte kort, så saldoen selvfølgel­ig følger med over, konstatere­r Niels Martin Madsen.

Det er ikke i orden, fordi der intet et galt med kortet i dag

Rejsekorte­t bliver jo heller ikke slidt ens op

 ?? FOTO: JETTE BØGVAD ?? Alle bliver ramt
Bo Lytzen er glad for sit rejsekort, men meget utilfreds med, at kortet er blevet annulleret, selv om det stadig virker.
FOTO: JETTE BØGVAD Alle bliver ramt Bo Lytzen er glad for sit rejsekort, men meget utilfreds med, at kortet er blevet annulleret, selv om det stadig virker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark