Ekstra Bladet

BISAT TIL TONERNE AF DYLAN

Venner og naboer sagde i går farvel til den folkekaere skuespille­r, der døde for ni dage siden. – Han var et fantastisk menneske!

- PETER SLOTH sloth@eb.dk

– Vi er samlet for at tage afsked med Ole. Vi skal bede for ham – og vi skal synge for ham, bekendtgjo­rde praest Mikkel Vale, da skuespille­ren Ole Thestrup i går klokken 14.00 blev bisat fra Hørby Kirke i Tuse Naes få kilometer fra Holbaek.

Og bedt blev der for den folkekaere skuespille­r, som teatergaen­gere gennem de seneste mere end 40 år vil huske for utallige pragtpraes­tationer på de skrå braedder – og som tv- og filmelsker­e elsker for hans ikoniske roller i så forskellig­e film som ’Busters Verden’ og Blinkende Lygter’.

Og ja, der blev sunget. Fra salmebogen var det ’Se, nu stiger solen af havets skød’, ’Sorrig og glaede de vandre til hobe’ og ’Kirkeklokk­e! mellem aedle malme’, mens det var mere utradition­elt, men ikke desto mindre helt i Ole Thestrups ånd, at kirkesange­re og bisaettels­esgaester stemte i med en smuk udgave af Bob Dylans ’Death is not the End’.

Netop den sang brugte Dylan-connoisseu­ren Ole Thestrup selv som terapi, da hans egen far lå for døden, og som praest Mikkel Vale bemaerkede med reference til Bob Dylan-teksten, så er døden ikke slutningen. Heller ikke for Ole Thestrup.

Hans ånd og store hjerte vil leve videre i dansk filmog teatersamm­enhaeng – og i Tuse Naes’ lokalsamfu­nd, som Ole Thestrup blev en del af for mere end 20 år siden, og som helt til hans død var en stor del af den store skuespille­rs identitet sammen med hustruen, Hanne.

Gensidig kaerlighed

– Ole var et vellidt aktiv i lokalsamfu­ndet, lød det i Mikkel Vales praediken, og at dømme efter det store opbud af lokale medborgere fra det lille landsbysam­fund var det gensidig kaerlighed mellem Thestrup og alle naboer og genboer i Tuse Naes.

– Han var et fantastisk menneske og en vidunderli­g nabo, som vi kommer til at savne, sagde nabo Søren Møller, inden kirkeklokk­erne ringede bisaettels­en i gang.

– Vi har vaeret en del i teatret for at se ham i hans forskellig­e roller, og hver gang har det det vaeret store oplevelser. Men nu er Ole her ikke mere, og det, vi først og fremmest taenker tilbage på, er, at vi har mistet en fantastisk kammerat og sagde Søren Møller. nabo,

Mikkel Vale undlod ikke at komme ind på den daemon, der kom til at praege en stor del af Ole Thestrups liv: Alkoholen.

Det var dette ulykkelige partnerska­b med en farlig ven, som Ole Thestrup ikke kunne styre, der i 1988 fik ham på samtlige af landets avisforsid­er, da han – angiveligt med en promille på 2,33 – gik amok på et fly, som måtte nødlande i Canada.

Den forseelse kostede Thestrup 43 dage i brummen. Siden var han flere gange involveret i spirituskø­rsel, inden han lagde sit liv markant om, gik i afvaenning og drak sin sidste dråbe spiritus i sit alt for korte liv.

Hjalp alkoholike­re

Det skete 17. oktober 1997. Fra da af og til sin død forrige fredag hjalp han utallige andre alkoholike­re med at stoppe deres misbrug.

– Han havde en stor betydning for en hel masse mennesker med alkoholmis­brug. Han hjalp dem, så meget han overhovede­t kunne. Og det var ikke kun hans telefon, der altid var åben for dem. Det var også hans hjerte, fastslog Mikkel Vale i sin praediken, inden Thestrups enke, Hanne, rejste sig.

Hun lagde en hånd på sin mands kiste, kiggede på det store fremmøde i Hørby Kirke, holdt tårerne tilbage og sagde: ’Tak fordi I kom’.

Familie og venner fra Tuse Naes og omegn bar Ole Thestrups kiste ud af kirken. Og Danmark var endegyldig­t blevet en af de helt store skuespille­re fattigere.

Han var et fantastisk menneske og en vidunderli­g nabo, som vi kommer til at savne

Han havde en stor betydning for en hel masse mennesker med alkoholmis­brug

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Ole Thestrups enke, Hanne, siger sammen med de øvrige pårørende et sidste farvel til sin mand, der døde 2. februar. I går blev han bisat fra Hørby Kirke i Tuse Naes ved Holbaek, hvor den folkekaere skuespille­r også var en kaer nabo og ven i...
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Ole Thestrups enke, Hanne, siger sammen med de øvrige pårørende et sidste farvel til sin mand, der døde 2. februar. I går blev han bisat fra Hørby Kirke i Tuse Naes ved Holbaek, hvor den folkekaere skuespille­r også var en kaer nabo og ven i...
 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Skuespille­ren Waage Sandø var sammen med en lang raekke andre kendte kolleger med i Hørby Kirke for at tage afsked med Ole Thestrup.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Skuespille­ren Waage Sandø var sammen med en lang raekke andre kendte kolleger med i Hørby Kirke for at tage afsked med Ole Thestrup.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark