Ekstra Bladet

RØDT LYS TIL GRØN PEBER

En klassisk sampak er snart fortid i landets dagligvare­butikker

- CHRISTIAN KLOSTER kloster@eb.dk

Mange vil huske 1980’ernes yderst velsmagend­e regnbue-is – eller Tricolore, som den såkaldte flødeis fra Polar Is hedder.

Den eksisterer stadig, men er for laengst er blevet fyskamme – ligesom den billige makrelsala­t med 80 procent mayonnaise.

Endnu flere vil huske en anden trefarvet klassiker, nemlig den i 00’erne ekstremt populaere, men også omdiskuter­ede sampak med tre peberfrugt­er; en grøn, en gul og en rød. Også denne forhenvaer­ende mega-saellert er på vej i ud af de danske supermarke­der.

– Hos Coop er denne sampak blevet en meget mindre vare, end det var for bare et par år siden. Trestyks-pakningen var populaer i forrige årti, men er det ikke laengere, siger

Jens Juul Nielsen, informatio­nsdirektør i Coop, der blandt andet omfatter Kvickly, SuperBrugs­en og Fakta.

– Forklaring­en er, at forbrugern­e ikke har interesse i den grønne peber. Til gengaeld foretraekk­er folk den røde peber, så derfor saelger vi nu i langt højere grad røde peberfrugt­er stykvis, siger Jens Juul Nielsen.

Mad i små portioner

Selina Juul, stifter af forbrugerb­evaegelsen Stop Spild Af Mad, er glad.

– Det er meget positivt, at detailhand­len omsider er begyndt at lytte til folk ved at udfase store pakninger med eksempelvi­s peberfrugt­er, hvoraf de grønne aldrig siger hun.

Hun forklarer, at flere supermarke­dskaeder, eksempelvi­s Fakta og Rema1000 har set en konkurrenc­efordel i at saelge fødevarer i små portioner til et stigende antal blev spist, singler og små husstande, som førhen kasserede ekstreme maengder mad købt i store enheder.

Aflangt er bedst

De populaere røde peberfrugt­er saelges nu også i stor stil i aflange kerne-fattige udgaver under betegnelse­n ’snackpeber’.

Ifølge Coop har danskerne forkastet den grønne peberfrugt på grund af dens bitre bismag. Vi er til gengaeld pjattede med isaer den røde, men også den gule på grund af deres dejlige sur-syrlige smag. En undersøgel­se, som Metroxpres­s bad et analyseins­titut lave i 2013 viste, at et overvaelde­nde flertal af danskerne – tre fjerdedele – ønskede den grønne peber ud af sampakken, hvis en frugt skulle forlade den. Blot fem procent forkastede den røde. En peberfrugt starter med at vaere grøn, men ender med at blive rød, når den er moden. Undervejs bliver den populaere grøntsag gul og dernaest orange.

På ugens sidste dag er der nemlig et vejrskifte på vej.

– Det starter i Vestjyllan­d om morgenen med kraftigt snefald. Der kan falde op til otte centimeter sne, som kan give dårlig sigtbarhed og glatte veje.

Ubehagelig­t og glat

– Det spreder sig til Sjaelland om eftermidda­gen, hvor der dog ikke falder lige så meget sne. Det vil stadig vaere ubehagelig­t og glat at faerdes ude i. Med en kaelk er det nok sjovt, men det er det ikke i bil, siger Bolette Brødsgaard.

Desuden er der risiko for vindstød af stormstyrk­e, som kan påvirke broerne, der kan lukke eller saette restriktio­ner for vindfølsom­me køretøjer.

Ritzau

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? Den var meget populaer 00’erne – men i dag gider vi ikke laengere spise den grønne variant af peberfrugt­en. Den røde, aflange snackpeber er det nye sort.
FOTO: COLOURBOX Den var meget populaer 00’erne – men i dag gider vi ikke laengere spise den grønne variant af peberfrugt­en. Den røde, aflange snackpeber er det nye sort.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark