Ekstra Bladet

Sådan blev hun

Amalie Dollerup har klaret rejsen fra succesfuld barnestjer­ne til lige så succesfuld voksen superstjer­ne

- JULIE KRAGH jukr@eb.dk

FRA LILLE LISE TIL ’BADEHOTELL­ET’: Du kender hende som en bare femårig Lise Nørgaard i nystrøget kjole. Som landbetjen­tens datter i 'Strisser på Samsø'. Og siden 2013 som overklasse­pigen Amanda i anmelderne­s yndlings-aversion 'Badehotell­et' på TV2.

Femte saeson sendes mandag 12. februar, og fra maj er Amalie Dollerup en del af holdet bag Cirkusrevy­en.

20-års jubilaeum

For mange børneskues­pillere gaelder det ellers, at telefonen holder op med at ringe, når de ikke laengere er små og søde.

Men Dollerup, der i en alder af 31 allerede har fejret 20-års jubilaeum, er en af dem, der har formået at få en succesfuld karriere som voksen – takket vaere blandt andet ’Badehotell­et’, der på trods af anmelderne­s barske bedømmelse­r følges af over million danskere hver uge.

– Jeg laeste ikke det hele, men det påvirkede mig selvfølgel­ig, for jeg vidste ikke, om det så betød, vi skulle stoppe, konstatere­r hun om de evige to: anmeldere og tvseere.

Amalie gik først ud fra, at Dahl havde fået forkert nummer

– Nogen kan bare ikke lide genren, og så skal man lade vaere med at se det. Det svarer til at se en romantisk komedie, hvis man gerne vil se et stort drama, slår hun fast.

Amalie Dollerup og hendes kolleger fik trods seernes opbakning tildelt rollen som 'underdogs', hvilket viste sig at vaere et godt udgangspun­kt. Sjette saeson kan meget vel vaere på vej.

– Vi var dem, ingen rigtig troede på. Det kan folk godt lide, konkludere­r hun.

Startede forfra

Trods den overbevise­nde debut som barn og en Bodil-nominering som bare 11-årig, nåede Amalie Dollerup at tvivle på en fremtid som skuespille­r. I gymnasiet holdt hun pause fra alt, hvad der hed tv og teater, og flirtede i stedet med tanken om at laese religion. Det virkede spaendende og var populaert i hendes vennekreds. Men som 18-årig var hun alligevel tilbage i folden på Teatret ved Sorte Hest.

– Hvem var det lige, jeg holdt for nar? Det var jo ikke mig at laese bøger eller at sidde på min flade hele dagen, konstatere­r hun og tilføjer, at det nok havde vaeret sundt med en pause, 'hvor jeg kunne gemme mig lidt i maengden og gøre det, man nu skal i gymnasiet – drikke mig fuld og sådan'.

Hun søgte ind på alle tre skuespille­rskoler, men kom så ind i Aarhus, hvor hun blev konfronter­et med en raekke dårlige vaner, hun havde tillagt sig gennem årene på tv-set, hvor tid er penge, og instruktør­ens ord lov.

At turde vaere dårlig

– Det tog mig lang tid at laere at give MIT bud – at turde vaere dårlig og lave fejl. Jeg var vant til at hele Danmarks befolkning så med, så det var rigtig godt for mig, at I ikke var der i en periode, så jeg kunne udvikle mig som skuespille­r og menneske. Det blev min lidt snørklede vej tilbage, fortaeller hun om tiden.

Det store comeback blev som bekendt 'Badehotell­et', men også teaterroll­er i 'En kort en lang' og musicalen 'Saturday Night Fever' banede vejen for et overrasken­de opkald fra Cirkusrevy­ens Lisbet Dahl, der ville tilbyde hende jobbet, der har fået hendes navn på a-listen.

Amalie gik først ud fra, at Dahl havde fået forkert nummer.

– Jeg havde slet ikke set den komme, udbryder hun.

– Jeg har altid elsket revy og set et hav af dem, men jeg havde ikke gået efter det, fordi jeg ikke troede, at jeg overhovede­t var i spil.

Og det tog hende en uge at sige endeligt ja.

– Følte du dig ikke god nok? – Det er en helt ny genre for mig, og altså, det er hele den måde at lave revy på – det der rock'n'roll-hold, de har derude. Det har jeg måske ikke naturligt, indrømmer hun om revygenren, hvor numre kan aendres eller helt skrottes indtil sidste øjeblik. Altså en noget anden måde at arbejde på, end Dollerup ellers er vant til. Men det lykkedes som bekendt Lisbet Dahl at få Amalie til at sige ja.

– Hun sagde: Jeg har fulgt din karriere, og med alt det du har lavet, så kan du også laere at lave revy, fortaeller hun med et grin.

– Dér følte jeg mig tryg. Cirkusrevy­en har premiere 17. maj.

 ?? FOTO: HENNING HJORTH ?? Ung og erfaren
Amalie Dollerup er både aktuel i ’Badehotell­et’ og i Cirkusrevy­en. Hun har i en alder af 31 allerede fejret 20-års-jubilaeum.
FOTO: HENNING HJORTH Ung og erfaren Amalie Dollerup er både aktuel i ’Badehotell­et’ og i Cirkusrevy­en. Hun har i en alder af 31 allerede fejret 20-års-jubilaeum.
 ?? FOTO: MIKE KOLLÖFFEL/TV 2 ?? Amalie Dollerup som Amanda i ’Badehotell­et’.
FOTO: MIKE KOLLÖFFEL/TV 2 Amalie Dollerup som Amanda i ’Badehotell­et’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark