Ekstra Bladet

Magtfuld søster Kim Jong-un inviterer Sydkoreas praesident Moon til Nordkorea

-

Den nordkorean­ske leder, Kim Jong-un, inviterede lørdag Sydkoreas praesident, Moon Jae-in, til et topmøde i Pyongyang, selv om USA fremsatte advarsler om ikke at falde for nordkorean­ernes charmeoffe­nsiv i forbindels­e med OL.

I invitation­en, som blev overbragt af Kims søster, der er inviteret til Sydkorea under OL, hedder det, at Kim vil mødes med den sydkoreans­ke leder på den tidligst mulige dato.

Et koreansk topmøde vil vaere det tredje af sin art, efter at Kims far og forgaenger Kim Jong Il mødte Sydkoreas Kim Dae-jung og Roh Moo-hyun i henholdsvi­s 2000 og 2007. Disse to topmøder fandt begge sted i Pyongyang.

Moon har ikke imidlertid taget imod invitation­en. Der er risiko for, at sydkoreane­rne kommer ud af trit med USA, hvor Donald Trump har udvekslet fornaermel­ser og trusler om krig med den nordkorean­ske leder.

Amerikaner­ne insisterer på, at Pyongyang ikke kan få forhandlin­ger, før det har taget konkrete skridt til at stoppe landets atomprogra­mmer, som FN kraever det.

Moon Jae-in mødtes med en raekke nordkorean­ske diplomater – deriblandt den nordkorean­ske leders yngre søster Kim Yo-jong i den sydkoreans­ke praesident­bolig, Det Blå Hus.

Samme flag

Nord- og Sydkorea stiller op under samme flag til vinterlege­ne – et blåt og hvidt ’foreningsf­lag’. Det er historisk for de to stridende nationer, der teknisk fortsat er i krig med hinanden efter Koreakrige­n, som fandt sted fra 1950-53.

Kim Jong-uns lillesøste­r trådte først frem for offentligh­eden i 2011 ved begravelse­n af Nordkoreas forrige leder, Kim Jong-il.

I de efterfølge­nde år holdt analytiker­e øje med den ukendte kvinde. Hun blev i stigende grad set med Kim Jong-un til begivenhed­er og besøg omkring i landet. Hun agerede meget løssluppen­t omkring Kim Jong-un, hvorfor hun stod i staerk kontrast til de aeldre embedsmaen­d og deres stive fremtoning. Taet forhold

Hun menes at have et meget taet forhold til den nordkorean­ske leder. Ifølge ABC News gik de på samme privatskol­e i den schweizisk­e hovedstad, Bern. Her boede de sammen på ambassaden, hvor de havde falske identitete­r som børn af gartneren og husholders­ken.

I dag mener analytiker­e, at Kim Yo-jung er omkring 30 år og dermed omkring fire år yngre end broren. Nu står hun som en central figur i at promovere Nordkorea for resten af verden ved vinter-OL.

Amerikaner­ne insisterer på, at Pyongyang ikke kan få forhandlin­ger, før de har taget konkrete skridt til at stoppe landets atomprogra­mmer

 ?? FOTO: AP ?? Kim Yo-jung, lillesøste­r til den nordkorean­ske leder Kim Jong Un, havde invitation­en med til mødet med de sydkoreans­ke ledere i går.
FOTO: AP Kim Yo-jung, lillesøste­r til den nordkorean­ske leder Kim Jong Un, havde invitation­en med til mødet med de sydkoreans­ke ledere i går.
 ?? FOTO: AP ?? Det er ikke alle i Sydkorea, der er lige tilfredse med tilnaermel­serne fra den nordlige nabo.
FOTO: AP Det er ikke alle i Sydkorea, der er lige tilfredse med tilnaermel­serne fra den nordlige nabo.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark