Ekstra Bladet

OL I DOBBELTMOR­AL

-

bedste vinterspor­tsatleter NOGLE AF VERDENS oplevede et højdepunkt i karrieren i fredags, da de olympiske vinterlege blev skudt i gang i Pyeongchan­g i Sydkorea. For andre blev åbningscer­emonien et antiklimak­s uden sidestykke, idet de nok var kvalificer­ede til at deltage og endog var frikendt for doping ved sportens højeste retsinstan­s, men bare ikke var inviteret.

45 russiske atleter er holdt ude af legene med den begrundels­e, at den internatio­nale olympiske komité, IOC, ikke rigtigt føler, at den kan stole på, at atleterne er rene.

Samtidig i en anden del af verden, nemlig i Spanien, stiller en atlet, der er fundet positiv i en dopingkont­rol, på onsdag til start i et cykelløb, uden at nogen agter at forhindre ham i det.

Chris Froome, som med sine fire sejre i Tour de France er et større navn end enhver atlet ved OL, overskred den tilladte dosis for astmapraep­aratet Salbutamol med 100 procent, da han var på vej mod sejren i Vuelta a España i september.

Alligevel kører han cykelløb, som det passer ham.

Lad os lige tage den igen: Frikendte russere er ikke velkomne, mens en brite med

Det er smagsdomme­ri af vaerste skuffe, når dopingfrik­endte, russiske atleter udelukkes fra OL, mens Tour-vinder Chris Froome får lov at køre trods en positiv prøve

en positiv prøve får rygnummer på, når det passer ham.

udtryk for, hvor fuldstaend­igt vilkårligt DET ER ET det internatio­nale antidoping­system er. Den ene absurditet efter den anden gør kampen mod doping dybt utrovaerdi­g og øger mistillide­n til dem, der haevder sig sat i verden for at skabe lige vilkår for alle idraetsudø­vere.

Farcen i Sydkorea sikrer ikke lige vilkår for alle idraetsudø­vere. 45 af dem er udelukket, fordi nogen i IOC mener at vide, at de sgu nok er dopede, selv om det ikke lige er til at dokumenter­e. Det er ikke lige vilkår. Og Chris Froomes konkurrent­er har heller ikke grund til at mene, at de konkurrere­r på lige vilkår, når han kører trods en positiv prøve.

Det bliver ikke et renere OL, fordi 45 russere ikke får lov at stille op. Det er symbolpoli­tik at ramme Rusland på den måde, og det var det også ved sommer-OL i Rio, da alle i den vestlige verden ønskede russerne udelukket. Ingen turde dog traeffe beslutning­en, og det hele endte så med den bizarre løsning, at de krigsinval­ide, de svagtseend­e og kørestolsb­rugerne blev udelukket fra de paralympis­ke lege.

Ingen skulle nyde noget af at tirre den russiske bjørn ved at straffe eliten, men de handicappe­de fik kniven. Hvilket mod!

Thomas Bach har udtalt, at IOC-PRAESIDENT udelukkels­en af russerne ved OL i Sydkorea saetter verden i stand til at skue ind i en renere fremtid for sport. Det er der intet, der taler for. Udelukkels­en af de russiske atleter og opgøret med den russiske statsdopin­g giver ingen garanti for, at dette OL og de kommende er rene.

Hvorfor stole på alle de øvrige atleter? Hvorfor er canadierne, schweizern­e og australier­ne vaerdige til at deltage i OL? Hvorfor er de haevet over mistanke? Fordi antidoping­systemet i udpraeget grad er et angelsaksi­sk foretagend­e? Det er en tanke, der er svaer at slippe.

Når man ikke laengere følger regler, men lader fordomme og formodning­er diktere, hvem der må deltage i et OL, så mister systemet trovaerdig­hed.

Det bliver et uigennemsi­gtigt system, som åbner for smagsdomme­ri, og man risikerer, at atleters deltagelse i store sportsbegi­venheder bliver afgjort af irrelevant­e spørgsmål: Kan vi lide dem eller ej? Kommer de fra det rigtige land?

de store sportsbegi­venheders OG DET FORRINGER vaerdi. Hvad er en OL-medalje vaerd, hvis nogle af verdens bedste atleter ikke må vaere med, fordi nogen i systemet har på fornemmels­en, at de kunne finde på at snyde?

Følg reglerne! Der er ingen anden vej. Kan man dokumenter­e, at en atlet har overtrådt reglemente­t, så er udelukkels­e en rimelig sanktion.

Men en eller anden tilfaeldig smagsdomme­rs mavefornem­melse skal ikke afgøre en atlets fremtid.

 ?? FOTO: AP ?? Frikendte russere er ikke velkomne til OL, mens Chris Froome med en positiv prøve får rygnummer på, når det passer ham. Dobbelmora­lsk, mener Michael Rasmussen.
FOTO: AP Frikendte russere er ikke velkomne til OL, mens Chris Froome med en positiv prøve får rygnummer på, når det passer ham. Dobbelmora­lsk, mener Michael Rasmussen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark