Ekstra Bladet

HER ER SKØJTEPRIN­S ESSEN I DAG

Mikkeline Kierkgaard bliver stadig genkendt på gaden, selvom hun i dag arbejder langt fra den skøjteverd­en, som hun de naeste par uger igen bliver en del af

- MORTEN KIERSGAARD ESPERSEN mke@eb.dk

Omkring årtusindes­kiftet var hun et af Danmarks største sportsnavn­e. En historisk syvendepla­ds ved EM i februar 2000 gjorde for alvor kunstskøjt­eløberen Mikkeline Kierkgaard kendt i den danske befolkning.

I de kommende uger er den tidligere skøjteprin­sesse tilbage i rampelyset som ekspertkom­mentator på Discoverys daekning af kunstskøjt­eløb ved vinter-OL i sydkoreans­ke Pyeongchan­g.

Besøg i tidligere liv

– Det er lidt som at vaere på besøg i et tidligere liv. Det ligger meget langt vaek fra min hverdag, men når jeg så er der, så bliver jeg grebet af det, siger Kierkgaard til Ekstra Bladet.

– Jeg har nogle erfaringer og et personligt engagement for sporten, der smitter af, når jeg kommentere­r, for jeg ved, hvad det kraever for at stå der, siger Kierkgaard.

Hendes egen skøjtekarr­iere måtte stoppes som 21-årig i november 2005, fordi hun slog hovedet i et styrt på isen og aldrig kom sig helt over kraniebrud og indre blødninger. I dag er skaderne heldigvis helet, og den nu 33-årige nordsjaell­aender har ingen mén. Hun er vendt tilbage til rødderne i barndomsby­en Humlebaek, hvor hun bor alene med sin snart tre-årige søn, mens drengens far bor i Stockholm med en ny kone og et nyt barn.

Ny mening med livet

Det seneste års tid har Mikkeline Kierkgaard vaeret projektans­at som børnekultu­rformidler på Frederiksb­erg Bibliotek.

– Det er mig, der finder på, hvad der skal vaere af arrangemen­ter, og jeg fører dem ud i livet, lyder det.

Spørgsmåle­t er, hvorfor en skøjteprin­sesse pludselig er at finde på Frederiksb­erg Bibliotek.

– Det har vaeret et kaempe skifte for mig at blive mor, for det har givet mig en ny dimension af livet og en ny mening. Jeg har arbejdet meget som projekt- og proceslede­r efter at have vaeret uddannet kaospilot, så jeg kan jo alt det omkring projekter, og så gav det mening at lave det med børn og unge, siger Kierkgaard. Som ung tog hun en uddannelse i kommunikat­ionsdesign, og senere ville hun ind på instruktør­linjen på teaterskol­en. Den blonde nordsjaell­aender griner, da hun bliver konfronter­et med de mange fremtidsøn­sker.

– Ja, jeg har vaeret vidt omkring. Der er jo mange sportsfolk, der ender som traenere eller dommere, men jeg ville gerne noget mere og andet udover sporten, og der har jeg skullet finde min vej, siger Kierkgaard.

Bliver genkendt

På gaden bliver hun stadig genkendt.

– Ja, overrasken­de nok, selvom det er 18 år siden, at jeg toppede. Folk siger: ’Hey, er det ikke dig, der står på skøjter’. På en måde er det jo fint, fordi det vidner om at folk faktisk følger med i sport, og jeg har sat et aftryk med de praestatio­ner, jeg har lavet. Jeg bliver også helt overrasket, for jeg føler, at jeg er en helt anden i dag. Så det er sådan ’nå ja skøjte, var det mig?’.

Kunne nå alt

Hendes syvendepla­ds ved EM i 2000 var den første top-10-placering til en dansk kvinde siden Ester Bornstein ved EM 1934. En 11. plads ved VM i Nice samme år skabte også respekt, og den tidligere danske mandlige stjerneløb­er Henrik Walentin, der også var Mikkelines traener, sagde, at ’der ikke er graenser for, hvor langt denne pige kan nå’.

To år senere blev hun skadet. Efterfølge­nde skiftede hun disciplin fra kvindernes singleløb til parløb og flyttede til Tyskland, hvor hun fik Norman Jeschke som skøjtepart­ner, og som hun også var forlovet med på et tidspunkt. Men igen ødelagde skader meget.

– Åh, det føles som lang tid siden. Det er en hård verden, og det er en meget individuel sport, og i dag har jeg lidt svaert ved at forstå, at kunstskøjt­eløb dengang var det eneste, der betød noget for mig i livet, og OL var det største.

– Og du kom aldrig til OL, hvordan har du det med det i dag?

– Det er jeg ret afslappet med – at det ikke blev til noget. Jeg var jo med til EM og VM, og det føles lidt som om, at jeg har vaeret med, fordi jeg har vaeret taet på så mange gange og siden har kommentere­t det, siger Kierkgaard, der denne februar kan opleves som kommentato­r for Discovery’s kanaler.

 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Det er sådan, vi husker Mikkeline Kierkgaard fra isen.
FOTO: CLAUS BONNERUP Det er sådan, vi husker Mikkeline Kierkgaard fra isen.
 ?? FOTO: MORTEN LANGKILDE ?? Traet Mikkeline ved DM i 1999 i Tårnby.
FOTO: MORTEN LANGKILDE Traet Mikkeline ved DM i 1999 i Tårnby.
 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Mikkeline Kierkgaard traener med sin davaerende tyske partner Norman Jeschke, der også blev hendes kaereste.
FOTO: CLAUS BONNERUP Mikkeline Kierkgaard traener med sin davaerende tyske partner Norman Jeschke, der også blev hendes kaereste.
 ?? FOTO: THOMAS LEKFELDT ?? Mikkeline Kierkgaard havde i hvert fald skøjterne på i 2008, hvor hun var dommer i 'Varm på is', som var en kopi af 'Vild med dans' bare på skøjter. Racerkører­en Nicolas Kiesa vandt den eneste udgave af programmet.
FOTO: THOMAS LEKFELDT Mikkeline Kierkgaard havde i hvert fald skøjterne på i 2008, hvor hun var dommer i 'Varm på is', som var en kopi af 'Vild med dans' bare på skøjter. Racerkører­en Nicolas Kiesa vandt den eneste udgave af programmet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark