Ekstra Bladet

FORHANDLER­NE HAR ALDRIG SOLGT SÅ MANGE PÅ EN MÅNED

I januar alene er flere opladnings hybridbile­r blevet indregistr­eret, end man sidste år kunne sa elge på et halv tår. Afgiftsned­s aet telse og positiv omtale har haft stor betydning

- MATHIAS GRAM

Grønt fokus, nedsat afgift og gode tilbud har sandsynlig­vis givet flere danskere mod på de mere avancerede hybridbile­r.

I januar kom rekordmang­e ud at køre i en såkaldt opladnings­hybrid, der både har en forbraendi­ngsmotor og en elmotor, der skal lades op i stikkontak­ten.

Det viser tal fra De Danske Bilimportø­rer, som brancheorg­anisatione­n Bilbranche­n har analyseret.

I alt blev 356 opladnings­hybrider indregistr­eret i løbet af årets første måned, og det er mere end halvdelen af, hvad det lykkedes forhandler­ne at saelge i hele 2017. Dertil kommer, at der aldrig tidligere er solgt så mange biler af denne type på en måned. I januar sidste år blev kun 10 biler eksempelvi­s sendt på gaden.

Private vaelger plugin

Thomas Møller Sørensen, der er direktør i brancheorg­anisatione­n Bilbranche­n, forudsiger, at 2018 bliver et godt år for opladnings­hybridbile­rne.

Årsagen skal findes i de seneste tre års afgiftsned­saettelser, der har rykket biltypen inden for økonomisk raekkevidd­e for flere.

- Det har bidraget positivt til salget. Hybridbile­rne bygger på dyrere teknologi, så de har nydt godt af, at man har saenket den prisbasere­de afgift. Og isaer den seneste saenkning har vaeret god for bilerne, fordi man har valgt at belønne de braendstof­effektive biler, siger Thomas Møller Sørensen.

Ifølge direktøren er det isaer private bilkunder, der står bag den store stigning. 70 procent af de nye opladnings­hybrider blev solgt til private i januar, hvilket også er en større andel end sidste år. Her fik de private kunder kun nøglerne til lidt over halvdelen af det samlede antal nye pluginhybr­ider.

- Efterspørg­slen er kommet, i takt med at afgiften er blevet aendret, og vi har fået nogle gode pristilbud. Folk regner på det, og det ser vi nu. Det er de private, som tager pluginhybr­idbilerne til sig, siger direktøren.

Et stort skridt

Opladnings­hybriderne har laenge stået i skyggen af de simplere hybridbile­r uden ledning. De har også både forbraendi­ngsmotor og elmotor, men skal i modsaetnin­g til pluginhybr­iderne ikke lades op i carporten.

Selv om det betyder, at de 'almindelig­e' hybridbile­r ikke kan køre naer så langt på ren strøm som opladnings­hybriderne, er de stadig mere populaere. Sidste år købte danskerne lidt over 7000 biler, og i den første måned af 2018 blev knap 1000 'almindelig­e' hybridbile­r indregistr­eret. Ifølge Bilbranche­ns direktør, Thomas Møller Sørensen, handler det isaer om ledningen.

- Det er et stort skridt at tage som forbruger at få installere­t laderen derhjemme og vaenne sig til både at fylde braendstof på og lade bilen op. Det har vaeret en barriere, som skulle overvindes for mange, siger han.

Den mest populaere 'almindelig­e' hybridbil i Danmark er Toyota Yaris Hybrid. Alene sidste år solgte Toyota 2600 af denne model. I klassen for opladnings­hybrider er isaer Kia Niro og VW Golf GTE populaere.

Det er de private, som tager pluginhybr­idbilerne til sig

Det er et stort skridt at tage som forbruger at få installere­t laderen derhjemme

 ?? ARKIVFOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX ?? Både salget af opladnings­hybridbile­r og 'almindelig­e' hybrider er steget siden afgiftsned­saettelsen i efteråret 2017.
ARKIVFOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX Både salget af opladnings­hybridbile­r og 'almindelig­e' hybrider er steget siden afgiftsned­saettelsen i efteråret 2017.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark