Ekstra Bladet

DIESELBIL KØB BRUGT MED SUND FORNUFT

Udbuddet af nyere brugte dieselbile­r er paent. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé

- JENS OVERGAARD

Kan det betale sig at købe en brugt bil med dieselmoto­r i en tid, hvor der er skabt usikkerhed om fremtiden for dieseltekn­ologien?

Ja, men gør forarbejde­t, lyder rådet fra flere eksperter.

Mens bilisterne­s interesseo­rganisatio­n FDM kun vil anbefale at købe en brugt bil med Euro 6-motor, som kom på markedet i 2014, mener bilwebsite­t Bilbasen, at en Euro 5-motor, der kom i 2010, også vil kunne vaere et godt køb. Det skyldes, at det typisk er biler med lave priser, som på grund af deres alder vil vaere på vejene i faerre år frem.

Man kan dog risikere, at bilerne inden for få år vil blive forment adgang til storbyer. Mens Jan Lang fra Bilbasen mener, at man skal køre mindst 25.000 kilometer om året, før det kan betale sig at køre diesel, vil Torben Lund Kudsk fra FDM ikke saette en graense ved et specifikt kilometert­al. Ifølge ham er det meget individuel­t og handler mere om kørestil.

- Men vi vil bede folk om at overveje deres kørselsmøn­ster, siger han.

Enkle grundregle­r

Torben Lund Kudsk peger på, at det skal vaere mindst 30 kilometer eller 30 minutter ad gangen, hver dag, så bilen når at blive ordentlig driftsvarm. Når bilen er det, fungerer alle de systemer, der renser udstødning­srøgen optimalt, og motoren slides mindst muligt.

En raekke grundregle­r er dog vigtige at have med i baghovedet, når man køber brugt dieselbil, påpeger Jan Lang: hold øje med, om alle servicer er overholdt, og om bilen har vaeret udsat for mange koldstarte­r og korte ture. Det kan både sode, tilstoppe eller ødelaegge komponente­rne i dieselmoto­ren og udstødning­ssystemet.

Dieselmoto­rer kan blive dyre i reparation­er, når de har kørt mange kilometer. Men ikke nødvendigv­is. Gå efter biler med maksimalt 150.000 kilometer på taelleren.

- Det er ikke evighedsma­skiner. Men hvis bilen har kørt 150.000 kilometer og står fornuftigt, kan der vaere rigtig mange kilometer i den, hvis man holder den or-

Gå efter biler med maks. 150.000 kilometer på taelleren

dentlig, siger Jan Lang, der ikke vil afvise, at man kan få 300.000 kilometer ud af en dieselbil. Men det er meget individuel­t fra bil til bil.

Ingen betaenkeli­gheder

VW-koncernen har haft en lang raekke modeller med Euro 5-motor, der var omfattet af dieselgate­skandalen fra 2015 og ikke levede op til emissionsk­ravene.

Herhjemme er det 82.000 biler, som skal opdateres for at leve op til kravene. Langtidsvi­rkningerne af denne opdatering, der blandt andet betyder øget dysetryk, kendes ikke, og derfor følger FDM sagen taet.

Jan Lang ser dog ikke umiddelbar­t nogen problemer ved at købe de opdaterede biler.

- Hvis opdatering­erne holder, ser jeg ikke nogen udfordring­er i det. I Danmark har dieselgate ikke haft indvirknin­g på salget. Sagen har ikke haft de store økonomiske konsekvens­er for danskerne, og derfor spiller det heller ikke ind på salget, siger Jan Lang.

Samtidig er der tale om et staerkt brand med produkter, som kunderne vil have.

 ?? FOTO: CITROËN ?? Citroën C3 Blue HDI fra 2012 er også et godt bud. Men husk at holde øje med forhandler­nes kampagneti­lbud på de helt nye.
FOTO: CITROËN Citroën C3 Blue HDI fra 2012 er også et godt bud. Men husk at holde øje med forhandler­nes kampagneti­lbud på de helt nye.
 ?? FOTO: CHRISTIAN SCHACHT ?? Kia Ceed er en solid brugtvogn. Gå efter 1,6 CRDi med 110 eller 136 hk fra modelåret 2016 og frem, hvor dieselmoto­rerne blev opgradered­e.
FOTO: CHRISTIAN SCHACHT Kia Ceed er en solid brugtvogn. Gå efter 1,6 CRDi med 110 eller 136 hk fra modelåret 2016 og frem, hvor dieselmoto­rerne blev opgradered­e.
 ?? FOTO: PEUGEOT ?? Peugeot 208 med Blue HDI fra 2015 og frem er et bud på et godt brugtkøb med Euro 6-dieselmoto­r. Der er mange på markedet, og de er billige i drift.
FOTO: PEUGEOT Peugeot 208 med Blue HDI fra 2015 og frem er et bud på et godt brugtkøb med Euro 6-dieselmoto­r. Der er mange på markedet, og de er billige i drift.
 ?? FOTO: CHRISTIAN SCHACHT ?? Opel Astra fra 2015 er en fin mellemklas­sebil med laekkert udstyr som infotainme­nt og Apple Carplay.
FOTO: CHRISTIAN SCHACHT Opel Astra fra 2015 er en fin mellemklas­sebil med laekkert udstyr som infotainme­nt og Apple Carplay.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark